Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Folklór regionu Bojkovic,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Folklór regionu Bojkovic,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Folklór regionu Bojkovic, píseň Pod šable TÉMATICKÝ CELEK: Vokální činnosti ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Tento výukový materiál slouží k procvičování vokálních schopností, nácviku písní a získávání znalostí z hudební teorie žáků 3. ročníku.

3 Hudební výchova 3. ročník Vokální činnosti Nácvik písně Pod šable, folklór regionu Bojkovic

4 Pod šable, pod šable, aj pod obušky, my berem všecko, aj plane hrušky
Pod šable, pod šable, aj pod obušky, my berem všecko, aj plane hrušky. Tady nám nedali, tady nám dajú, komára zabili slaninu majú. V jednej ďúře netopýři a v druhej sú vrabci, kdo jich bude vybírati, ti těmičtí chlapci. V jednej ďúře netopýři a v druhej sú chrústi, počúvajte lidé milí, co vám budu hústi. Teče voda z vinohrada, do dolního konca, stare baby do roboty a mladé do tanca. Fašaňku, fašaňku, velká noc bude, kdo nemá kožucha, zima mu bude.

5 Doplň: V naší obci aktivně pracují dva národopisné soubory ___________ a ___________. Každé léto se zde koná folklórní festival S___________ b_____.

6 Národopisný soubor Světlovánek
Světlovánek má ve svém repertoáru pásma dětských her, párových tanců a písní  z Moravských Kopanic, Strání, Luhačovického Zálesí a Uherskobrodska.

7 Světlovan s cimbálovou muzikou obohacuje kulturní život především města Bojkovic a nejbližšího okolí. Věnuje se uchovávání lidových zvyků, obyčejů a tradic místního regionu nejen ve svých tanečních pásmech, ale i pořádáním zábavných večerů u cimbálu, fašankovou obchůzkou a nebo stavěním či kácením máje. Reprezentuje město Bojkovice a celý region na různých vystoupeních a folklorních festivalech v tuzemsku i v zahraničí.

8 Otázky: Popiš součásti bojkovického kroje.
Vyjmenuj některé lidové písně z Bojkovic. Podle čeho je pojmenován folklórní festival v naší obci? Při jakých příležitostech můžeš vidět vystupovat folklórní soubory Světlovan nebo Světlovánek?

9 ÚKOL Poslechni si pozorně hudební ukázku CD Světlovánek a zkus uhodnout název písně.

10 Použité zdroje: JAGLOVÁ, J. Hudební výchova pro 3. ročník základní školy. Brno: Nová škola, ISBN: LIŠKOVÁ, M., HURNÍK, L. Hudební výchova pro 3. ročník základní školy. Praha: SPN, ISBN: VOZAR, M. Hudební nauka pro ZUŠ. Praha: Talacko editions, 2005.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Folklór regionu Bojkovic,"

Podobné prezentace


Reklamy Google