Spolupráce firem s výzkumnými organizacemi - možnosti a jejich úskalí I. neformální setkání Vladimíra Zádová Technická univerzita v Liberci SVOC ROBOTIKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Efektivní transfer znalostí
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář „Podniková inkubace“ 8. prosince 2008.
NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM 22. – , PRAHA TRANSFER TECHNOLOGIÍ ALEŠ VLK.
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
1 3. role vysokých škol Vladimír Kebo PRVŠ, Praha, 22. března 2007 Předsednictvo rady vysokých škol.
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
patentový a známkový zástupce
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU Nové talenty pro vědu a výzkum Lenka Mynářová koordinátor projektu.
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Pražské analytické centrum inovací CZ / /0002 Kontaktní osoba Karel Volka ESF – JPD 3 Grantové.
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
MIC Akcelerátor Michal Hrabí
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
„Partnerství pro konkurenceschopnost“ Název projektu: „Partnerství pro konkurenceschopnost“ Zkrácený název projektu:„PARKON“ OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
I. Dvořák Zahajovací setkání
Jaroslava Barbara Sporková
CleverTech v rukou CPPT. …očima CleverTechnologies, s. r. o. R
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Přenos poznatků a technologií na UK
Transkript prezentace:

Spolupráce firem s výzkumnými organizacemi - možnosti a jejich úskalí I. neformální setkání Vladimíra Zádová Technická univerzita v Liberci SVOC ROBOTIKA

Výzkumné organizace (VO) –univerzity –veřejné výzkumné instituce Cíl: –zaměření na univerzity –transfer znalostí/ poznatků do praxe (komercializace)

3 poslání/role univerzity –vzdělávání –věda, výzkum a inovace –veřejná služba

Vzdělávání - spolupráce –stáže studentů, výzkumných pracovníků –další vzdělávání pracovníků z aplikační sféry –přednášky odborníků z praxe do výuky –zadávání témat DP, BP a jejich vedení –spolupráce v rámci doktorského studia –tvorba studijních programů

Věda a výzkum – spolupráce/podpora –Společný výzkum sdílení nákladů, zařízení, lid. zdrojů –Výzkum na zakázku zadání a financování výzkumného úkolu aplikační sférou –analýza, testy, expertíza… –Hrazený výzkum aplikační sféra poskytne finanční prostředky nejsou uvedeny požadavky na výstup důvod – zájem o rozvoj výzkumné oblasti –poradenská činnost subjektu aplikační sféry konzultační služby výzkumného pracovníka (práce mimo pracovní činnost) –Komercializace výsledků

–Přenos poznatků prodej studií, analýz prodej poznatků VaV, licence založení firmy

Spin-off firma –firma využívající hmotného a nehmotného majetku jiného právního subjektu k zahájení svého podnikání Pro účely EF-TRANS ( Metodika V): –Právnická osoba založená za účelem komercializace poznatku zpravidla vložením/převodem práv k poznatku do takové právnické osoby

Spin-off firma se 100% účastí jedné či více VO Spin-off firma s účastí soukromého partnera s většinovou účastí VO Spin-off firma s účastí soukromého partnera s menšinovou účastí VO Varianta spin-off s postupným pozbýváním účasti VO založené na právnické osobě

Technologicky orientovaná společnost bez účasti VO –podporována VO –z pracovníků a studentů VO Servisní organizace VO –cíl poskytování služeb /realizace zakázek pro VO

Předmět komercializace Duševní vlastnictví, průmyslové vlastnictví Vynález (patenty) Užitné vzory Průmyslové vzory know-how

Poznatek s komerčním potenciálem původce poznatku původce - pracoviště – organizace –otázka vlastnických podílů, zisku (CTT )

Bariéry vzniku –nedostatek vhodných poznatků ke komercializaci –nedostatek odborníků –riziko neúspěchu –pomoc v případě krize či neúspěchu –motivace –smysl pro podnikání Příčiny neúspěchu –závist ostatních –nedostatečnost pravidel komercializace –motivace účastníků

Vytypování konkurenceschopných oborů –z hlediska poptávky (nejen ČR) –z hlediska nabídky –spolupráce odborníků v rámci ČR i mimo

3 poslání/role VŠ –vzdělávání –věda, výzkum a inovace –veřejná služba

Veřejná služba –je třeba vymezit co je veřejná služba zde je úskalí a vzniká řada nedorozumění

Úskalí spolupráce podstata: veřejný sektor X privátní sektor

Kde to jde? Velká Británie Čína ….

Klastr -propojení firem, VO -právně i ekonomicky samostatné -navzájem spolupracují i si konkurují -to může být kamenem úrazu -cíl: zvýšit konkurenceschopnost

Směrnice pro vznik spin-off firem MU Brno UP Olomouc VUT Brno ČVUT Praha UK Praha UTB Zlín

TUL –Statut univerzity –Směrnice 2/2010 – Ochrana duševního vlastnictví CTT

TU Liberec Transfer technologií: –Elmarco, s.r.o. (nanotechnologie) –Newton Information Technology, s.r.o. –Fugasoft, s.r.o. Klastrové iniciativy –Czech Glass Clustr, Clutex CESNET – zájmové sdružení právnických osob

Výzkumná centra: Centrum pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace (ED0005/01/01) Výzkumné centrum pro strojírenskou výrobní techniku a technologie. Centrum je samostatným pracovištěm FS-ČVUT. Podpora z programu 1M Výzkumná centra na projekt "Výzkum strojírenské výrobní techniky a technologie" (1M ). "Silově-momentová synchronizace polohových servomechanismů - - Studie možností kombinovaného rozvádění příze“ Výzkumné centrum „TEXTIL II“ (1M0553) *MODSIMTex:* "Development of a rapid configuration system for textile production machinery based on the physical behaviour simulation of precision textile structures." (214181NMP2-SL )

Děkuji za pozornost