Bugala SLOW - NATUR, s.r.o.: Úpolová systematika ve zdravotnictví - praktické příklady Martin Bugala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kurz komunikace pro sestry v přímém kontaktu s pacientem
Advertisements

SPIS Systém Psychosociální Intervenční Služby
Digitální učební materiál
Inovační kurz kardiopulmonální resuscitace VFN v Praze
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Požadavky k získání známky
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Poslání Intervenčního centra
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Inovační kurz pro sanitáře VFN v Praze
„Preventivní aktivity MV - bezpečný prostor pro seniory“
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
Jednotlivé fáze obchodního jednání/ dokončení Pavla Kotyzová
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
sociální psychologie Škola:
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
19.a školení lektorů.
Marketingové komunikace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Edukace pacienta před a po totální endoprotéze kyčelního kloubu
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
OBECNÁ PSYCHOLOGIE VYUŽITÍ PSYCHOLOGIE V PRAXI
pro navazující magisterské studium TVS
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
Kurz Všeobecný sanitář
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
Bp 2316 SPORTOVNÍ HRY I. základní výukový předmět pro studenty s tělovýchovným zaměřením se základními pohybovými předpoklady Studenti rozumí sportovní.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Domácí násilí v praktické rovině
Aplikovaná psychologie
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Teorie a didaktika úpolů ve školní tělesné výchově
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologie koučování
Psychologie zdraví Syndrom vyhoření.
Psychologické aspekty zdraví
Základy psychologie – úvod
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Dnes ty mně, zítra já tobě!
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Aktuální formy a metody sportovních her np1107, nk1107 Mgr. Tomáš Pětivlas, Ph.D.Únor 2011.
Aktuální formy a metody sportovních her
Aktuální formy a metody sportovních her np105, nk105 Mgr. Tomáš Pětivlas PhDÚnor 2007.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Organizační formy práce v tělesné výchově
Mezinárodní den sester květen 2009
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDÍ.
Profese trenéra.
PROGRAM ZVLÁDÁNÍ AGRESE
Konflikt, koření života
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
Krajský metodický kabinet BEZPEČNOSTI A OCHRANY OSOB A MAJETKU
Studijní obory Speciální edukace bezpečnostních složek Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek.
Psychologie koučování
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Bugala SLOW - NATUR, s.r.o.: Úpolová systematika ve zdravotnictví - praktické příklady Martin Bugala

OBSAH 1…. ÚVOD 2…. CHARAKTERISTIKA 3…. ROZBOR PROBLÉMU 4.… TAKTIKA 5.… METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU DOVEDNOSTÍ 6…. ZPŮSOB NÁCVIKU A VÝUKY DOVEDNOSTÍ 7…. SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY

ÚVOD „V posledních letech jsme svědky vzestupu nejrůznějších forem násilí. I když je dopadení a potrestání pachatele v kompetenci policejních složek a soudů, je nezbytné, aby se problematikou násilí kvalifikovaně zabývali také zdravotníci. Ti totiž nezřídka pečují především o oběti násilí. Mohou být ovšem také v kontaktu s agresorem oběti nebo se dokonce sami mohou stát obětí, a to nejen v občanském, ale i profesním životě. V roce 2001 Mezinárodní rada sester (ICN) dokonce vyhlásila problematiku násilí jako aktuální a celosvětové téma.“(HAŠKOVCOVÁ 2004 s. 5)

S obecným nárůstem násilí ve společnosti velice úzce souvisí CHARAKTERISTIKA S obecným nárůstem násilí ve společnosti velice úzce souvisí nárůst agresivního chování na pracovištích. Z tohoto hlediska jsou značně riziková zejména zdravotnická zařízení. Zdravotníci přicházejí do úzkého kontaktu se svými pacienty, kteří bývají často ovlivněni svou chorobou, trpí pocity bezmocnosti a mnohdy jsou ve fyzické a psychické nerovnováze.

ROZBOR BROBLÉMU Zdravotník má prvotní cíl zajistit a stabilizovat oběť a jeho činnost je ovlivněna dvěma způsoby: 1 - zraněný je v šoku, ovlivněn svou chorobou, má pocit bezmocnosti a není možné s ním komunikovat a zajistit kvalifikovanou lékařskou pomoc zdraví a život zdravotníka není v ohrožení 2 - zraněný je v šoku, ovlivněn svou chorobou, má pocit bezmocnosti a stává se agresivním zdraví a život zdravotníka je v ohrožení V první fázi, je znemožněna práce zdravotníka, ale ohroženo zdraví nebo život není, ale ve druhé fázi se objevuje agresivita ze strany pacienta, která znemožňuje jak práci, tak i zdraví či dokonce život zdravotníka.

Držení bezpečné vzdálenosti Přístupy k oběti Kontrola oběti TAKTIKA Monitoring Držení bezpečné vzdálenosti Přístupy k oběti Kontrola oběti Vytváření ochranných prostředků Použití „donucovacích prostředků“

METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU DOVEDNOSTÍ Základní postoj Základní kryty Vyproštění z úchopů Navolňovací techniky Svedení na zem Kontrola na zemi Práce ve dvojici (svedení na zem, kontrola na zemi) Odvádění na nosítka (lůžko) Kurtování pacienta Modelové situace

ZPŮSOB NÁCVIKU A VÝUKY DOVEDNOSTÍ Přecházet od jednoduchých cvičení ke složitým Využívat opakovací hodiny Snažit se zakomponovat do výcviku pomůcky Testovat naučené dovednosti ve vypjatých podmínkách Neustále zdůrazňovat příklady z praxe Demonstrovat dobře a špatně zvládnuté techniky Budovat psychiku (sebevědomí) Aplikovat části výstroje a vybavení do samotného výcviku Využívat modelový trénink Budovat sebevědomého a techniky zdatného jedince, který umí využívat naučené dovednosti v praxi.

SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY HAŠKOVCOVÁ, H. Manuál o násilí, NCO NZO v Brně 2004, 83s ISBN 80-7013-397-X KŘIVOHLAVÝ, J. Jak přežít vztek, zlost a agresi. Grada Publishing. a. s., 2004 ISBN 978-80-247-0818-8 NAKONEČNÝ, M. Psychologie osobnosti. 1995, ISBN 80-200-0628-1 REGULI, Z. Úpolové sporty. MU Brno: OL print, 2005. 133s. ISBN 80-210-3700-8 REGULI, Z., ĎURECH, M., VÍT, M. Teorie didaktika úpolů ve školní tělesné výchově. MU Brno: Dataprint, 2007. 87s. ISBN 978-80-210-4318-3 VÁGENROVÁ, M. Psychologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2004. – 872 s. ISBN 80- 7178-802-3 VÍT, M. Rigorózní práce 2009 Sebeobrana pro střední školy 159s Internetové zdroje: SZDN [online]. [cit. 14.ledna 2011]. Dostupný z WWW: http://www.zdn.cz/clanek/sestra/agresivni-pacient-vyzkum-456624