Cestopisy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od vigvamů k mrakodrapům.
Advertisements

Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
ZŠ a MŠ Brno, Křídlovická 30b Tereza Bartošová VII.C 2011/2012
Historie lidského poznávání
III/2 XV A
Zámořské objevy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Opakování z minulé hodiny:
Dějiny významných států a národů v Evropě IV
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Snímek 1-15 – 10 min ZÁMOŘSKÉ OBJEVY
Země a zeměpis.
Igor Dostal
III/2 XV A
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
AUSTRÁLIE Objevování Austrálie.
Registrační číslo projektu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Blokové vyučování 8. třídy
Zámořské objevy objevení Ameriky.
Zámořské objevy.
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Planeta Země Zeměpis VY_32_INOVACE_444, 23. sada, Z3 ANOTACE
Zámořské objevy 15. století
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_20.
Rozvoj v poznání světa přispěly objevné cesty
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
A JEJICH DŮSLEDKY PRO EVROPU
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Hudební doprovod: Nino Bravo “América” Pochází z latinského slova argentum, stříbro, stejně jako jméno řeky Río de la Plata, která byla pro Španěly cestou.
Objevné cesty a mořeplavectví
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
Objevné plavby 7. ročník.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
JULES VERNE
Zámořské objevy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o zámořských objevech.
První objevná plavba Jamese Cooka
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Mořeplavec a kolonizátor.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Slavní mořeplavci a objevitelé
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_11_Objevné plavby Téma: 11A_Dě.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Gulliverovy cesty Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola Městec Králové
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NOVOVĚK Kapitola II. ZÁMOŘSKÉ OBJEVY.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
ZÁMOŘSKÉ OBJEVY Anotace: Prezentace je určena
Mgr. Jindřiška Řehořková
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Karibik Karibik je region v nejjižnější části Severní Ameriky.
Blokové vyučování 8. třídy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
OBJAVITELIA ZEME.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Původ názvů států Latinské Ameriky
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Cestopisy

Co je to cestopis? Cestopis obsahuje popis cesty do cizích zemí s jejich zeměpisnými, jazykovými a kulturními zvláštnostmi. Cestopis může být skutečný nebo vymyšlený (fiktivní). Z knihy Gulliverovy cesty – Gulliver mezi Liliputy

Jak můžeme cestovat? Lidé rádi cestují a v dnešní době je mnoho možností, jak cestovat v tom největším pohodlí. Můžeme si vybrat cestovní agenturu (kancelář), která se nám zdá pro nás nejvhodnější nebo také cestovat na vlastní pěst (autem, autobusem, vlakem, pěšky, na kole, balónem, letadlem, na velbloudech,…) Stejně jako je hodně cestovatelů, tak i spoustu z nich napadlo své putování a výpravy sepsat do knihy, aby se o své zážitky mohli podělit s ostatními.

Skuteční mořeplavci a cestovatelé Vasco da Gama (Vaško da gama) 1469 – 1524, portugalský mořeplavec. Námořní cestu do Indie objevil roku 1498. V roce 1524 se stal místokrálem ve Východní Indii. Fernao de Magalhaes (Fernau de magaljauš) 1480 – 1521. Portugalský mořeplavec, který vedl výpravu, která objevila průliv pod Jižní Amerikou a poprvé obeplula svět. Kryštof Kolumbus 1451 – 1506, italský mořeplavec, je pokládán za objevitele Ameriky ačkoliv se prokázalo, že nebyl prvním Evropanem, který u jejích břehů přistál. James Cook 1728 – 1779, anglický mořeplavec, který obeplul svět, prozkoumal Tichomoří, dorazil k Austrálii, k Novému Zélandu, k Antarktidě. Byl zabit domorodci na Havajských ostrovech. Emil Holub 1847 – 1902, český lékař a cestovatel. Vydal se na výpravu do Afriky.

Vymyšlení cestovatelé Jonathan Swift – Gulliverovy cesty – knihou nás provází pan Lemuel Gulliver. Vypráví nám o svém prvním cestování, o návštěvě v zemi obrů, liliputánů, zemi moudrých koní, kde žijí i lidem podobná zvířata Jahuové. Jules Verne – Cesta kolem světa za 80 dní – Podivuhodná cesta podivuhodného Angličana. Příběh se odehrával přibližně před více jak sedmdesáti osmi lety. Co se za tu dobu mohlo změnit? Jistě se někteří zasmějí, že dříve trvala taková cesta 80 dní, dnešní dopravní prostředky by ji třeba zvládly rychleji. Fogg by dnes nenašel nikoho kdo by se sním vsadil o neúspěchu osmdesáti denní cesty kolem světa. První vydáníGulliverových cest z roku 1726.

Cestopisy na Znojemsku Legenda vranovských vod – bratři Pátí Narodili se za války, ve Dvoře Králové nad Labem jako jednovaječná dvojčata. Do Znojma se přestěhovali se svými rodiči po válce, další sourozence nemají. Oba vystudovali sochařskou školu. Jan Pátý má jednoho syna, Petr dvě dcery. Dohromady mají čtyři vnoučata. V roce 1962 založili ve Znojmě potápěčský oddíl Manta, stali se jedněmi z tuzemských zakladatelů námořního jachtingu. Vlastní penzion ve Znojmě. Na vranovské přehradě provozují malá vodní plavidla, bojují o znovuzavedení veřejné lodní plavby po přehradě. Jiří Albrecht Z našeho okresu také pochází Jiří Albrecht ( do ne dávna bydlící v Hodonicích). Ten měl svoji cestu po moři naplánovanou na čtyři roky, ale nakonec se s dvěmi ročními přestávkami protáhla na sedm let. Za dobu své plavby prožil sedm hurikánů, z nichž nejhorší byl jeho jmenovec George v Karibiku, který dosahoval při hladině rychlosti 400 km/hod. Nyní se již známý mořeplavec nikam nechystá a svoji loď po návratu z plavby prodal.

Cesta kolem světa za 80 dní Willy Fog na cestě kolem světa Londýnský džentlmen Willy Fog se probudí jednoho krásného dne a zazvoní na svého sluhu, načež si uvědomí, že mu dal včera výpověď. Naštěstí uvolněné místo rychle získá Barnabáš, bývalý cirkusový akrobat. Pan Fog mezitím spěšně odchází na schůzi Reformního klubu. V klubu se pravidelně scházejí členové londýnské smetánky, aby si zahráli kulečník či probrali zajímavé události poslední doby. A že je co probírat: Z Anglické banky bylo ukradeno 55000 liber. A aby toho nebylo málo, v novinách vyšel článek od novináře jménem Ralph, podle kterého lze - obcestovat svět za méně jak 3 měsíce! Zatímco Fog a vážený a uznávaný lord Guinnes zastávají názor, že cestu lze uskutečnit už za 80 dní, od ostatních členů klubu je čeká jen posměch. Proto je uzavřena sázka. Willy se pokusí uskutečnit cestu kolem světa za 80 dní. Pokud to dokáže, získá 20000 liber.

Rozpis cesty kolem světa za 80 dní Rozpis cesty (podle původního románu) Londýn - Suezvlakem a parníkem7 dníSuez - Bombajparníkem13 dníBombaj - Kalkatavlakem3 dnyKalkata - Hong Kongparníkem13 dníHong Kong - Jokohamaparníkem6 dníJokohama - San Franciscoparníkem22 dníSan Francisco - New Yorkvlakem7 dníNew York - Londýnparníkem9 dníCelkem 80 dní

Obrázky ke zmiňovanému dobrodružnému televiznímu románu

Městská knihovna Znojmo Pobočka knihovny Loucká Na závěr Pro děti prvního stupně základních škol. Zdroj: www.wikipedie.cz Městská knihovna Znojmo Pobočka knihovny Loucká Knihovnice Jana