Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Blokové vyučování 8. třídy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Blokové vyučování 8. třídy"— Transkript prezentace:

1 Blokové vyučování 8. třídy
Osvícenství Blokové vyučování 8. třídy

2 Osvícenství evropské myšlenkové hnutí 18.století ve Francii a v Anglii spjato s filozofickými myšlenkami té doby - racionalismem Znaky: zaměřeno proti absolutistickému systému, proti církvi a proti konzervatismu obecně vyznávalo kult rozumu příčinou veškerého zla je nevědomost

3 Jonathan Swift Jonathan Swift (1667 – 1745) pocházel z anglické rodiny, která se usadila v Dublinu. Téměř celý jeho život byl spjat s rodným Irskem.  Později se nechal vysvětit na kněze. Od roku 1713 žil Jonathan Swift v Irsku, kdy byl ustanoven děkanem katedrály v Dublinu. Poslední jeho léta byla poznamenána vleklou chorobou a nakonec šílenstvím.

4 Gulliverovy cesty Kapitán Lemuel Gulliver se na svých cestách do čtyř neznámých zemí světa setká s pozoruhodnými tvory:  - dostane se do země trpasličích lidí, kde vidí vše jako pod mikroskopem  - v zemi obrů si uvědomuje, jak je velikost člověka relativní  - na létajícím ostrově Laputa se seznámí s pošetilými učenci, posedlými absurdními experimenty  - v zemi moudrých a ušlechtilých koní, kteří žijí v souladu se zákony rozumu a přírody, pozná jejich sloužící, kteří jsou jakýmsi degenerovaným druhem lidí, plných chamtivosti a bezohlednosti.

5 Daniel Defoe Žil v Anglii v letech 1660 - 1731
Obchodoval s tabákem, vínem a jiným zbožím. Kapitál investoval do zámořských plaveb. Jeho obchod ovšem později zkrachoval. Zámořské plavby ho fascinovaly. Několikrát byl i vězněn a později byl najat tajnými službami jako Tajný agent – připravoval  v roce 1707 sjednocení parlamentů Anglie a Skotska.

6 Robinson Crusoe Nejslavnější autorův román vypráví o synovi z kupecké rodiny, který uteče na moře, aby se tal námořníkemm. Po ztroskotání lodi žije mnoho let na pustém ostrově. V knize vytváří typ svobodného jedince ztělesňující morálku bílého muže. Román začal Defoe psát, když mu bylo 60 let. Za základ příběhu mu posloužilo vyprávění o skotském námořníkovi Alexandru Selkirkovi. Ten byl v roce 1705 za trest vysazen z lodi. Na ostrově v Tichém oceáně prožil 4 roky a 4 měsíce, než byl náhodou nalezen a dopraven zpět do Anglie.


Stáhnout ppt "Blokové vyučování 8. třídy"

Podobné prezentace


Reklamy Google