Prevence realizovaná školami a školskými zařízeními Litice 26. 10. 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Advertisements

Výchovné poradenství na SŠ
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Možnosti financování dětského domova se školou Veselíčko
Kariérové poradenství
6. Krajská konference k prevenci rizikových forem chování
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Primární prevence rizikového chování u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízení Mgr. Zuzana Hamanová krajský školský koordinátor.
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
DŮVOD SDĚLENÍ  Vyskytují se nesprávné postupy při řešení absence žáků ve vyučování  Základní školy vznesly opakovaně požadavek na zpracování postupu.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Školní poradenské pracoviště
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Minimální preventivní program školy
Vertikální koordinace primární prevence (role MŠMT, krajů, PPP a škol v primární prevenci) Národní kulatý stůl, MŠMT, Ministerstvo školství,
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Studium pro školní metodiky prevence
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Organizace s celostátní působností v oblasti dalšího vzdělávaní pedagogických pracovníků a.Plnění priorit vzdělávací politiky státu b.Reakce na aktuální.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Sociálně patologické jevy
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
1 Opatření MŠMT k oblasti šikany ve školním prostředí Bezpečné klima ve školách 17. – Praha, Hotel Fortuna nisterstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Krajská konference Sociální klima školy Hradec Králové nisterstvo školství,
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Individuální projekt „Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů“
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Soutěže talentované mládeže KURZ - FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Liberecký inspektorát ČŠI
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Školská sociální práce
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Prevence realizovaná školami a školskými zařízeními Litice

Systém řízení a organizace MŠMT koncepční materiály, finanční prostředky krajský školský koordinátor porady s metodiky, financování preventivních aktivit, členem Protidrogové komise kraje, monitorace výskytu SPJ, konzultace při řešení SPJ okresní školský koordinátor pracovník PPP nebo SVP, porady s metodiky, pomoc při řešení SPJ školní metodik prevence

Primární prevence nespecifická – zaměřená na celou populaci bez vymezení konkrétního problémového chování (např. zvyšování nabídky volnočasových aktivit) specifická – cílené aktivity vůči přesně definované skupině a problému (tzn. lze odůvodnit výběr cílové skupiny) účinné x neúčinné strategie

Základní oblasti šikana, záškoláctví, domácí a jiné násilí, syndrom týraných a zneužívaných dětí, komerční sexuální zneužívání dětí, kriminalita, delikvence, vandalismus, rasismus, xenofobie, užívání návykových látek (tabák, alkohol, OPL) a problematika HIV/AIDS, včetně dalších infekčních nemocí souvisejících s užíváním návykových látek, poruchy příjmu potravy (bulimie, anorexie), závislost na sektách a extremismus, ohrožování mravní výchovy mládeže, netolismus (virtuální drogy) a patologické hráčství (gambling)

Minimální preventivní program základní nástroj školy a školského zařízení v oblasti prevence – zaměření na osobnostní a sociální rozvoj a rozvoj sociálně komunikativních dovedností kolektivní dílo - na sestavení, realizaci a hodnocení se podílejí všichni zaměstnanci školy nebo školského zařízení na sebe navazující, cílené aktivity nikoliv jednorázové, nahodilé akce

Aktivity v rámci minimálních preventivních programů systematické vzdělávání školních metodiků a dalších pedagogických pracovníků systémové zavádění etické a právní výchovy a výchovy ke zdravému životnímu stylu uplatňování různých forem a metod působení na jednotlivce a skupiny dětí a mládeže vytváření podmínek pro smysluplné využití volného času spolupráce s rodiči a osvětová činnost pro rodiče sledování konkrétních podmínek a situace ve škole nebo školském zařízení diferencované uplatňování preventivních aktivit poskytování poradenských služeb školního metodika prevence a výchovného poradce

Ředitel školy a školského zařízení odpovídá za MPP a vytváření podmínek pro jeho realizaci pověřuje vhodného pracovníka funkcí školního metodika prevence, ohodnocuje jeho činnost a vytváří k ní podmínky zajišťuje vybavení školy odbornými a metodickými materiály vytváří, v rámci pedagogických porad, prostor pro informování v oblasti prevence ošetří tuto problematiku v rámci školního řádu (i v represivní rovině)

Školní metodik prevence koordinuje přípravu MPP a jeho zavádění ve škole nebo školském zařízení odborně a metodicky pomáhá začleňovat prevenci do školního vzdělávacího programu poskytuje odborné informace z oblasti prevence zpracovává podklady pro informaci o MPP předává informace žákům a rodičům z oblasti sociálně patologický jevů podílí se na vyhledávání a řešení nevhodných forem chování ve škole spolupracuje s okresním metodikem preventivních aktivit a krajským školským koordinátorem prevence

Výchovný poradce volba povolání výukové a výchovné problémy integrace, nadaní a talentovaní studenti spolupráce s jinými školami, PPP, ÚP

Zapojení prevence do ŠVP oblast zdravého životního stylu (výchova ke zdraví, osobní a duševní hygiena, výživa a pohybové aktivity) oblast společenskovědní (komunikace, sociální dovednosti a kompetence) oblast přírodovědná (biologie člověka, fyziologie, chemie) oblast rodinné a občanské výchovy oblast sociálně-právní

Legislativa Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských zařízeních Vyhláška č. 317/2005 S., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných Nařízení vlády č. 75/2005 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků

Legislativa Zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 218/2003 Sb., o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže a o změně některých zákonů (zákon o soudnictví ve věcech mládeže), ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů

Legislativa METODICKÉ POKYNY MŠMT Metodický pokyn MŠMT k výchově proti projevům rasismu, xenofobie a intolerance č. j /99-22 Metodický pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci sociálně patologických jevů u dětí a mládeže č. j / (!novela v listopadu!) Metodický pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení č. j / Pravidla pro rodiče a děti k bezpečnějšímu užívání internetu č. j / Metodický pokyn MŠMT k jednotnému postupu při uvolňování a omlouvání žáků z vyučování, prevenci a postihu záškoláctví č. j / Informace o spolupráci předškolních zařízení, škol a školských zařízení s Policií ČR při prevenci a při vyšetřování kriminality dětí a mládeže a kriminality na dětech a mládeži páchané č. j /

Okresní metodici prevence Česká Lípa Mgr. Jana Kuchtíková Jablonec nad Nisou PhDr. Jiřina Rokosová Liberec PhDr. Vladimír Píša Semily Mgr. Věra Provazníková

Děkuji za pozornost Bc. Petra Krčmářová oddělení mládeže, tělovýchovy a sportu Tel.: