Možnosti dobrovolnické služby ve zdravotnických zařízeních podle zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě Mgr. Radek Jiránek Ministerstvo vnitra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Legislativní rámec dobrovolnické služby
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Institut veřejné služby
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality Program prevence kriminality na místní úrovni Partnerství 2006.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Jakub Týle, zajišťování veřejné služby
Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv Mgr.
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph.
Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a jeho vztah k dobrovolnické službě.
Spojuje tři generace a pomáhá. Program 3G Vznik Praha 2011 Je určen především pro občany ve věku 50+, kteří nemají vlastní vnoučata anebo s nimi nejsou.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Dobrovolnické programy na onkologických pracovištích v ČR
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
+. 2 Od r Od r Sdružuje 795 registrovaných poskytovatelů sociálních služeb Sdružuje 795 registrovaných poskytovatelů sociálních služeb VŠECHNY.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
01 připraven pro Mezinárodní rok dobrovolníků, vyhlášený OSN v 2002 zpracovatel Úřad vlády, zákon účinný od garanční ministerstvo je MV Zákon.
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
DOBROVOLNICTVÍ nejen V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. HISTORIE, mezníky r zemětřesení v Japonsku r Mezinárodní rok dobrovolníků Mezinárodní den.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Téma: DOTAČNÍ FOND LIBERECKÉHO KRAJE Dotační fond Libereckého kraje OBLAST PODPORY 4B - TĚLOVÝCHOVA A SPORT.
Veřejná služba 2017.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Správa sociálního zabezpečení
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Základy pracovněprávních vztahů
PROGRAMY PŘÍMÉ PODPORY V ROCE 2017
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Možnosti dobrovolnické služby ve zdravotnických zařízeních podle zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě Mgr. Radek Jiránek Ministerstvo vnitra ČR

Zákon č. 198/2002 sb., o dobrovolnické službě Výsledek práce expertní skupiny v rámci Mezinárodního roku dobrovolníků vyhlášeným OSN v roce Zákon byl přijat v dubnu 2002 a nabyl účinnosti dnem 1. ledna Gesce za aplikaci zákona byla přidělena MV ČR.

Účel zákona Účelem není upravit všechny existující formy dobrovolnické činnosti. Vztahuje se pouze na organizace, které obdržely akreditaci v oblasti dobrovolnické služby (nestání neziskové organizace). Vymezuje podmínky, za kterých je stát ochoten podporovat dobrovolnickou službu. Zavádí do českého právního řádu zcela nové pojmy: dobrovolník, dobrovolnická služba, vysílající organizace, přijímající organizace.

Předmět zákona dobrovolník - vykonává bez nároku na odměnu dobrovolnickou činnost organizovanou podle zákona o dobrovolnické službě. Dobrovolníkem může být fyzická osoba starší 15 let při dobrovolnické službě na území České republiky a fyzická osoba starší 18 let při dobrovolnické službě v zahraničí dobrovolnická služba - může být krátkodobá nebo dlouhodobá. Dlouhodobá je vykonávána po dobu delší než 3 měsíce bez ohledu na počet hodin v kalendářním týdnu

Subjekty zákona vysílající organizace - je právnická osoba se sídlem v České republice, která dobrovolníky vybírá, eviduje, připravuje pro výkon dobrovolnické služby a uzavírá s nimi smlouvy o výkonu dobrovolnické služby za předpokladu, že je držitelem akreditace = NNO přijímající organizace - je právnická nebo fyzická osoba, pro jejíž potřebu je dobrovolnická služba vykonávána = zdravotnické zařízení

Právní vztah smlouvy - vysílající organizace uzavírají s dobrovolníky smlouvy o výkonu dlouhodobé nebo krátkodobé dobrovolnické služby. V případě krátkodobé dobrovolnické služby mohou být smlouvy i ústní. Smlouvy upravují vzájemné vztahy vysílající organizace a dobrovolníka. Dále uzavírají vysílající organizace smlouvy s organizacemi přijímajícími, které jsou pouze písemné a upravují podmínky činnosti dobrovolníků v přijímajících organizacích a vztahy mezi vysílající a přijímající organizací.

Pojištění Dobrovolník je pojištěn proti škodám na zdraví i na majetku, které vzniknou jemu osobně Dobrovolník je pojištěn proti škodám na zdraví a na majetku, které by mohl neúmyslně způsobit dalším osobám Dobrovolníkovi může být hrazeno důchodové pojištění stanovené z minimálního vyměřovacího základu a může mu být státem hrazeno pojistné veřejného zdravotního pojištění po dobu výkonu dobrovolnické služby pokud jeho činnost přesáhne v průměru 20 hodin v kalendářním týdnu

Omezení je-li dobrovolník v pracovně právním vztahu, služebním poměru, členském poměru nebo je-li žákem nebo studentem, musí vykonávat dobrovolnickou službu mimo tyto své povinnosti dobrovolník nemůže vykonávat dobrovolnictví v rámci podnikatelské nebo jiné výdělečné činnosti dobrovolník nemůže být k přijímající organizaci v pracovněprávním vztahu a členském nebo služebním poměru

Akreditace Uděluje se na období 3 let pouze NNO = stane se vysílající organizací. Akreditaci nelze prodloužit, je nutno o ni znovu požádat. Uděluje ji Ministerstvo vnitra na základě návrhu akreditační komise (9 členů). Na proces udělení akreditace je vztažen správní řád. Termín podání žádosti není stanoven. Žádosti se přijímají celoročně. MV do 60 dnů rozhodne o žádosti.

Dotace Držitel akreditace může požádat o dotaci. Žádosti přijímá oddělení dobrovolnické služby. Jedná se o státní účelovou dotaci – na neinvestiční výdaje (max. 70% celkových výdajů). Formulář žádosti byl schválen jako příloha usnesení vlády č. 114/2001.

Dotace Žádosti se přijímají ve dvou termínech: 1) do konce prosince na příští kalendářní rok 2) do konce března na příslušný kalendářní rok. MV může vypsat dodatečný termín. MV rozděluje každoročně částku 15 mil. Kč.

Hlavní znaky zákona TRANSPARENTNOST = akreditace – komise – veřejný seznam na SMLUVNÍ VZTAH = dobrovolník + vysílající + přijímající organizace KVALITA = výběr, příprava, výcvik, supervize, vedení, vybavení dobrovolníka. JISTOTA = odpovědnostní, zdravotní a důchodové pojištění, očkování. UDRŽITELNOST = státní dotace

Význam zákona pro zdravotnická zařízení 13 organizací je držitelem akreditace pro výkon DS ve zdravotnických zařízeních. Aktivně je zapojeno přibližně 670 dobrovolníků. V roce 2005 byla organizacím přidělena dotace ve výši ,- Kč. V roce 2006 to byla částka ,- Kč. Převažuje dlouhodobá dobrovolnická služba (delší než 3 měsíce).

Akreditované organizace Hestia (Praha) – Dobrovolnický program ve Fakultní nemocnici Motol Inkano (Písek) – nemocnice Písek a Strakonice Slezská diakonie – nemocnice Karviná, Třinec, Lázně Darkov SKP Centrum (Pardubice) – krajská nemocnice Pardubice

Akreditované organizace (1) Fokus Vysočina – Dobrovolníci v nemocnicích a domovech pro seniory v Pelhřimově a Havlíčkově Brodě RDC Ještěd (Liberec) – zdrav. zařízení v Liberci a Jablonci n/N Spektrum (Kroměříž) – nemocnice Kroměříž Občanské poradenské středisko (Hradec Králové)

Akreditované organizace (2) DC (Ústí n/L) – Masarykova nemocnice Ún/L Elim (Opava) – Slezská nemocnice Opava Oblastní charita (Kutná Hora) DC Světlo – Ústí n/O, Pardubický kraj DC Kladno – nemocnice a Geriatrické a rehabilitační centrum Kladno DC Motýlek – FN Brno, LDN Bílovce n/S

Akreditované organizace (3) Lékořice (Praha) – FN Thomayerova, léčebna plicních chorob Prosečnice

Přínos dobrovolníků pro ZZ a pro klienta Sociální aspekt = doplnění řídkého sociálního kontaktu nebo jeho zprostředkování + otevření se nemocnice pozitivním vnějším vlivům. Psychický aspekt = aktivizace smyslů, zvýšení psychické pohody, znovunalezení životního smyslu, urychlení léčby (menší náklady na klienta). Fyzický aspekt = překonání tělesných handicapů, větší soběstačnost.

Mgr. Radek Jiránek vedoucí oddělení preventivních programů a dobrovolnické služby Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality Nad Štolou 3, Praha 7 tel.: fax: