LÉKOVÁ POLITIKA Marcela Segeťová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace v oblasti léčiv
Advertisements

Racionální preskripce - MINULOST
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Problematika financování antiretrovirové léčby a laboratorních vyšetření u osob s HIV/AIDS v ČR ve světle mezinárodních závazků MUDr. Jaroslav Jedlička,
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PACIENTŮ S. IDIOPATICKÝMISTŘEVNÍMI
Léková politika MUDr. Milan Cabrnoch
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Problémy lékové politiky v ČR
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
v úhradách a cenách léčiv
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ PhDr. Lucie Bryndová Seminář odboru 37 Ministerstva financí
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Markéta Hellerová, MUDr. Pavel Hroboň Jihlava,
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Konference Farmaceutický trh – čo ovplyvňuje spotrebu liekov. Bratislava, hotel Marrol´s 9. október 2007, Symsite Research.
Generická preskripce a pozitivní listy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ Praha,
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
Léková politika v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví České republiky Snížení cen léků – ušetří pacienti i pojišťovny ,
ODVRÁCENÍ SOUDNÍCH SPORŮ S EU
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Přínosy inovativní léčby seminář
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Máme se bát biosimilars?
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Valorizace pracovních odměn odsouzených
Transkript prezentace:

LÉKOVÁ POLITIKA Marcela Segeťová

LÉKY jsou specifickým druhem zboží, nenahraditelné, musí být dostupné regulace pomocí státu (zajišťování kvality, účinnosti a bezpečnost) zdroj: Ekonomika zdraví, Durdisová, 2005

Právní úprava 1/1993 Sb. Ústava České republiky „Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.“ 20/1966 Sb. , o péči o zdraví lidu … „zdravotní péče je poskytována v souladu s posledními poznatky lékařské vědy“… 526/1990 Sb., o cenách 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění 40/1995 Sb., o regulaci reklamy 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění 79/1997 Sb., o léku Vyhláška MZ ČR č. 589/2004 Sb., o úhradách léčiv a potravin pro zvláštní lékařské účely zdroj: prezentace Léková politika v ČR, MUDr. Michal Prokeš, PharmDr. Josef Suchopár INFOPHARM a.s.

Právní úprava Direktiva o transparentnosti v oblasti léčiv (89/105/EEC) Nediskriminovat firmy proti domácím Rozhodování založeno na objektivních kritériích Rozhodnutí o ceně a úhradě by mělo být učiněno v určitém časovém limitu od doručení žádosti Každé musí být zdůvodněno V případě sporu právo na odvolání zdroj: Ekonomika zdraví, Durdisová, 2005

Právní úprava Zákon č. 378/2007 Sb.,o léčivech a změnách některých souvisejících zákonů Zachování referenčního způsobu úhrad Mít jasná pravidla cenové regulace a stanovení úhrad, založená na využití cenové konkurence a cenovém srovnání se zeměmi EU Transparentní proces cenové regulace a stanovení úhrad, zajišťovaný SÚKL a Ministerstvem zdravotnictví ČR zdroj: léková politika v roce 2008, Ministerstvo zdravotnictví, Praha, 30. 10. 2007

Kdo zajišťuje dohled: kvalita: SÚKL bezpečnost: SÚKL účinnost: SÚKL výroba: SÚKL distribuce: SÚKL lékárny: SÚKL (komora) ceny: MF úhrady: MZ proplácení: pojišťovny reklama: SÚKL měření výsledků péče: nikdo zdroj: prezentace Léková politika v ČR, MUDr. Michal Prokeš, PharmDr. Josef Suchopár INFOPHARM a.s.

Cíle lékové politiky Zajištění bezpečných, účinných a kvalitních léčiv – SÚKL V objektivně potřebném množství za přijatelných ekonomických i sociálních podmínek Tuto péči poskytnout lidem, kteří ji skutečně potřebují nebo kteří mají z léčby největší užitek zdroj: prezentace Léková politika v ČR, MUDr. Michal Prokeš, PharmDr. Josef Suchopár INFOPHARM a.s.

Stanovování cen léků marže lékárny a distributora od 1.1.2006 je 29% Příklad pro vysvětlení konstrukce ceny léku: zdroj: http://www.protesty-lekarniku.cz/ekonomicke-udaje/konstrukce-ceny-leku.html

Principy stanovování referenčních cen v ČR uspořádáme přípravky do skupin podle srovnatelného klinického efektu stanovíme porovnávací ekvivalent (DDD či tbl. či jinak) pravidlo pro úhradu: nejlevnější dostupný plně, ostatní do téže výše stanovíme, co s ostatními přípravky hradit do stanovené výše v odůvodněných případech bonifikace zdroj: prezentace Léková politika v ČR, MUDr. Michal Prokeš, PharmDr. Josef Suchopár INFOPHARM a.s.

Změny od 1.1.2008 nový zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech Generická substituce Zcela nová úprava zákona č. 48 v oblasti stanovení úhrad léků, vyžádaná Evropskou komisí a ústavním soudem Převedení cenové regulace ve zdravotnictví z Ministerstva financí na Ministerstvo zdravotnictví Zavedení poplatku za výdej léku v lékárně regulační poplatky = 30 korun zaplatíme za vydání léku na recept v lékárně, 60 Kč za dvě položky Zavedení limitu na vybrané poplatky a doplatky na léky Zvýšení dolní sazby DPH Návrh změny lékárenské marže v důsledku výše uvedených změn zdroj: léková politika v roce 2008, Ministerstvo zdravotnictví, Praha, 30. 10. 2007

Zavedení limitu na vybrané poplatky a doplatky na léky Společný roční limit 5 000 Kč na regulační poplatky i doplatky za léky (nevztahuje se na regulační poplatky za hospitalizaci a za pohotovost) Do limitu se započítávají doplatky na léky pouze ve výši doplatku na nejlevnější lék se stejnou účinnou látkou a stejnou lékovou formou (generikum) Lékárník může na žádost pacienta zaměnit předepsaný lék za jeho levnější variantu se stejnou účinnou látkou Limit se nevztahuje na doplatky na léky, jejichž úhrada z veřejného zdravotního pojištění je nižší než 30% maximální ceny léku Limit se nevztahuje na doplatky na léky určené pouze k podpůrné nebo doplňkové léčbě (vitaminy) zdroj: léková politika v roce 2008, Ministerstvo zdravotnictví, Praha, 30. 10. 2007

Je etické šetřit na lécích? na zdravotní péči je možno utratit jakékoliv množství peněz veřejné peníze na zdravotnictví jsou limitovány čím efektivněji vynakládám peníze, tím více dobra jsem schopen poskytnout ve vyspělých státech Evropy chodí lidé k doktorovi v průměru 5–6x za rok, u nás je to 15–16x ročně  zdroj: prezentace Léková politika v ČR, MUDr. Michal Prokeš, PharmDr. Josef Suchopár INFOPHARM a.s.

Přínosy přijatých změn Odvrácení hrozby odsouzení ČR u Evropského soudního dvora Odvrácení hrozby finančního kolapsu systému při absenci právní úpravy Efektivnějšímu vynakládání zdrojů veřejného zdravotního pojištění Pacienti budou motivováni k účelnější spotřebě léčiv Zdravotní pojišťovny získají více prostředků na kvalitní péči o vážně nemocné Zvýšení dolní sazby DPH nepovede ke zvýšení výdajů zdravotních pojišťoven a občanů na léky zdroj: léková politika v roce 2008, Ministerstvo zdravotnictví, Praha, 30. 10. 2007

Léková politika v číslech Výdaje na zdravotnictví podle druhů péče (v mil. Kč) Zdroj: http://www.czso.cz/csu/2008edicniplan.nsf/p/3306-08

Zdroj: http://www.czso.cz/csu/2008edicniplan.nsf/p/3306-08

Výdaje domácností podle druhu péče Zdroj: http://www.czso.cz/csu/2008edicniplan.nsf/p/3306-08

Zdroj: http://www.czso.cz/csu/2008edicniplan.nsf/p/3306-08

Země OECD Zdroj: http://www.czso.cz/csu/2008edicniplan.nsf/p/3306-08

Zdroje kniha: Ekonomika zdraví, Durdisová, 2005 prezentace z internetu: léková politika v roce 2008, Ministerstvo zdravotnictví, Praha, 30. 10. 2007 (www.mzcr.cz/file.aspx?id=136&name=prezentace_leky_30_10_07.ppt) (staženo dne 31.10.2008) prezentace z internetu: Léková politika v ČR, MUDr. Michal Prokeš, PharmDr. Josef Suchopár INFOPHARM a.s. (http://www.drugagency.cz/soubory/781593099609951.pdf) (staženo dne 31.10.2008) www.vzp.cz (staženo dne 31.10.2008) http://www.protesty-lekarniku.cz/ekonomicke-udaje/konstrukce-ceny-leku.html (staženo dne 31.10.2008) http://www.czso.cz/csu/2008edicniplan.nsf/p/3306-08 (staženo dne 31.10.2008)