Dominika Najvert X. Hradecké dny sociální práce, 27. 9. 2013 SOCIÁLNÍ PRÁCE NA ROZCESTÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Advertisements

Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Kariérové poradenství
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Majetkové narovnání Stručný přehled. Kontaktní údaje: tel.: , Jak je dnes financována naše církev? o Vlastní zdroje.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Bezdomovectví a chudoba role a budoucnost služeb sociální prevence 7. září 2010, Ostrava.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Setkání pracovníků kontaktních míst pro podnikatele MPO, Praha Kontaktní místa Hospodářské komory České republiky.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
EURES – vaše práce v Evropě
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Typologie neziskových organizací v ČR
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Metody dozoru Hygiena. Dozor a dohled Kdo vykonává předpoklady dozor orgán státního zdravotního dozoru (Vedoucí KHS, případně jím pověřený pracovník)
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Etický kodex Komory auditorů
Zájmová samospráva Lucia Madleňáková
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Zájmová a ostatní samospráva
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Principy a základní teze k profesní komoře vzniklé ze zákona včetně reflexe konzultačního procesu Mgr. David Pospíšil ředitel Odbor sociálních služeb Ministerstvo.
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti Soňa Jarošová Lukáš Klemensevič.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
PRESTIŽ SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ A JEJÍ SOUVISLOST S PŘIPRAVOVANOU PROFESNÍ KOMOROU A-FORUM, z. s.
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Institut ochránce práv dětí
Typologie neziskových organizací v ČR
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Kvalita v sociálních službách jako proces
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Tisková konference
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
GDPR General Data Protection Regulation
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
PROFESNÍ KOMORA SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ, Z.S.
Samospráva a její organizace, zájmová samospráva; územní samospráva a její organizace MP313K Úvod do studia veřejné správy 6. přednáška Stanislav.
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Transkript prezentace:

Dominika Najvert X. Hradecké dny sociální práce, SOCIÁLNÍ PRÁCE NA ROZCESTÍ

Podle ústavního soudu jsou definičními znaky komor: zřízení státem výkon veřejné moci vůči určité skupině obyvatel (v našem případě vůči sociálním pracovníkům) právní subjektivita personální základ jako zvláštní důvod členství hospodářská a rozpočtová nezávislost na státu odpovědnost za své jednání jednání v zájmu veřejném nebo obecném dozor státu soudní obrana před autoritativním rozhodnutím komory

V České republice je nyní zřízeno zvláštními zákony 12 profesních komor: Česká lékařská komora – zákon – zákon č. 220/1991 Sb. Česká lékárnická komora – zákon č. 220/1991 Sb. Česká stomatologická komora – zákon č. 220/1991 Sb. Česká komora architektů – zákon č. 360/1992 Sb. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě – zákon č.360/1992 Sb. Česká advokátní komora – zákon č. 85/1996 Sb. Exekutorská komora České republiky – zákon č. 120/2001 Sb. Komora auditorů České republiky – zákon č. 93/2009 Sb. Komora daňových poradců České republiky – zákon č. 523/1992 Sb. Komora patentových zástupců České republiky – zákon č. 237/1991 Sb. Komora veterinárních lékařů České republiky – zákon č. 381/1991 Sb. Notářská komora České republiky – zákon č. 358/1991 Sb.

Současné profesní komory lze dle druhu činnosti zjednodušeně rozdělit na tři skupiny: komory sdružující profese, jejichž náplní je péče o zdraví; komory sdružující profese v oblasti práva; komory sdružující technické profese v oboru stavebnictví.

VYMEZENÍ PROBLEMATICKÝCH OBLASTÍ

1.  Sociální práce se definuje jako obor praktické činnosti a vědecká disciplína zaměřující se jak na úroveň jednotlivce, tak na úroveň prostředí.  Kompetence a nástroje, kterými disponují sociální pracovníci, však umožňují dosahovat změn převážně na úrovni jednotlivce, jakkoli je fenomén sociálního vyloučení strukturální problém.

2.  Rozštěpení působnosti sociální práce do mnoha resortů/ministerstev a podléhající různým právním předpisům bez sdílené představy o cílech, kvalifikačních podmínkách, metodách sociální práce i jejím významu obecně.

3.  Dlouhodobé podfinancování větší části služeb sociální práce.

4.  Ne zcela dostatečná připravenost absolventů škol na výkon profese sociálního pracovníka.

MOŽNOSTI PŘIPRAVOVANÉHO ZÁKONA PŘI ŘEŠENÍ VYMEZENÝCH PROBLEMATICKÝCH OBLASTÍ

1.VZTAH STÁTU A SOCIÁLNÍ PRÁCE  Komora by měla být nezávislá, nepolitická organizace hájící zájmy oboru a sociálních pracovníků.  Nezávislost na většinovém financování státem.  Hájení svého tématu – tzn. profesionálního výkonu sociální práce i před nevhodnými legislativními opatřeními, sociálně necitlivou politikou státu.

2. PRESTIŽ SOCIÁLNÍ PRÁCE  „Přenos stigmatu“ cílové skupiny na sociální pracovníky, kteří pracují se sociálně znevýhodněnými klienty.  Znevažování sociálních problémů, populistické zveličování zneužívání sociálního systému a prezentace mezilidské solidarity, jako něčeho nepřirozeného, naivního → dehonestuje jak cílovou skupinu, tak obor sociální práce. JAKÝM ZPŮSOBEM – A ZDA VŮBEC – BUDE MOCI NOVÁ PRÁVNÍ ÚPRAVA OVLIVNIT VÝŠE UVEDENÉ SKUTEČNOSTI?

3.REZORTNÍ ROZTŘÍŠTĚNOST  Pozitivem připravovaného zákona je sjednocení oblasti kvalifikačních podmínek pro výkon povolání sociálního pracovníka, nicméně ostatní dopady meziresortní spolupráce nedokáže ovlivnit.

4.FINANČNÍ PODMÍNKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI  Důsledkem připravovaného zákona z hlediska finančních podmínek je zvýšení zátěže sociálních pracovníků a jejich zaměstnavatelů ve smyslu plateb za registrace, členské příspěvky, atestace, povinné vzdělávání a supervize apod.

5. PŘIPRAVENOST ABSOLVENTŮ ŠKOL K VÝKONU SOCIÁLNÍ PRÁCE  Zaměstnavatelé soc. pracovníků poukazují na neadekvátní vstupní znalosti absolventů → často řešeno v rámci podpořených evropských projektů sbližujících požadavky zaměstnavatelů s dovednostmi absolventů, případně dochází k budování takových systémů odborných praxí, které část požadavků přenášejí na poskytovatele praxe, tj. budoucího zaměstnavatele. CO MŮŽE BÝT NABÍDNUTO STEJNÝM VZDĚLAVATELEM V RÁMCI SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ?

Funkce komory FUNKCE KOMORY dohledová a disciplinární pravomoc (nad sebou samotnými) kultivace oboru (předpokládá zásadní vliv na rozhodování o jeho podobě) ekonomická (přenesení nákladů z veřejných rozpočtů na členy komory)

DĚKUJI ZA POZORNOST.

KONTAKT: Sdružení azylových domů v ČR, o. s. Mgr. Dominika Najvert Kancelář: Kollárova 450/16 Ostrava – Mariánské Hory Tel.: