Děti, strava a PW syndrom

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Potraviny rostlinného původu
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Potraviny – zdroje energie
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Nutriční strategie v prevenci DM
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Polotovary. Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem,
Strava při zánětu jater
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Zdravé stravování KC3.
Ryby Složení rybího masa
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
TUKY (LIPIDY).
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
5-denní jídelníček.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Děti, strava a PW syndrom Mgr. Dana Kubisová 3. LF UK

Jak zabezpečit správnou výživu k udržení rozumné hmotnosti vyvážená nízkokalorická strava pevná stravovací pravidla omezený přístup k jídlu spolupráce se školou a lidmi okolo dítěte

Víme co jíme? VLÁKNINA VITAMINY MINERÁLNÍ LÁTKY CUKRY TUKY CHOLESTEROL SŮL BÍLKOVINY VÁPNÍK

Aby byla naše strava NÍZKOKALORICKÁ … ↓ tuky 1 g = 38 kJ ↓ cukry 1 g = 17 kJ ↓ alkohol 1 g = 30 kJ ↓ ostré koření a sůl

Co by měla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA? celozrnné pečivo denně luštěniny 2 – 3 x týdně denně 3 ks ovoce zelenina ke každému jídlu drůbeží a libové maso 1-2 x týdně nízkotučné ryby 2 x týdně dostatek vhodných tekutin

Jak poznáme, že je pečivo celozrnné? Celozrnné pečivo musí podle zákona o potravinách obsahovat minimálně 80% celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Pokud je ve složení uvedena na prvním místě hladká mouka a celozrnná až na druhém nebo třetím, nejedná se o celozrnný výrobek. Celozrnná mouka je mouka, do níž pomelete zrno včetně slupky. ?

Pravé celozrnné housky … zárodek antioxidanty, B-vitaminy, vitamin E otruby vláknina, B-vitaminy, stopové prvky endosperm škrob, bílkoviny

Je pečivo z grahamové mouky celozrnné? Grahamová mouka je celozrnná mouka, v níž jsou navíc mleté otruby (vnější obal zrna). Výrobky z grahamové mouky mají trochu sladší chuť, než z celozrnné mouky.

Je vícezrnné a tmavé pečivo celozrnné? Vícezrnné pečivo musí obsahovat minimálně 5% mouky z jiných obilovin než pšenice nebo žito. Pečivo tedy může být vícezrnné, ale přitom vůbec nemusí být celozrnné. ? Některé pečivo s velmi tmavou barvou může (nebo má?) budit dojem celozrnnosti. Tmavého zbarvení může být ale docíleno pražením ječmene nebo žita či obarvením mouky.

Co by měla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA? celozrnné pečivo denně luštěniny 2 - 3 x týdně denně 3 ks ovoce zelenina ke každému jídlu drůbeží a libové maso 1-2 x týdně nízkotučné ryby 2 x týdně dostatek vhodných tekutin

Co by měla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA? celozrnné pečivo denně luštěniny 2 - 3 x týdně 3 ks ovoce denně zelenina ke každému jídlu drůbeží a libové maso 1-2 x týdně nízkotučné ryby 2 x týdně dostatek vhodných tekutin

Co by měla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA? celozrnné pečivo denně luštěniny 2 - 3 x týdně denně 3 ks ovoce zelenina ke každému jídlu drůbeží a libové maso 1-2 x týdně nízkotučné ryby 2 x týdně dostatek vhodných tekutin

Potraviny bohaté na vlákninu nás chrání celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce, zelenina, psyllium snižují cholesterol v krvi pomáhají při léčbě obezity upravují konzistenci stolice jsou účinné v prevenci rakoviny tlustého střeva bojují proti dalším civilizačním chorobám Vláknina má obecně mnoho ochranných účinků. Mezi nejdůležitější patří úprava konzistence stolice, prevence vnitřních hemeroidů, střevní divertikulózy a rakoviny tlustého střeva. Jako doplněk je využívána v dietách při léčbě obezity, neboť prodlužuje pocit nasycení.

Kolik si myslíte, že má 1 jablko vlákniny? Doporučená denní dávka vlákniny je 20-35 g Kolik si myslíte, že má 1 jablko vlákniny? Denně bychom měli zkonzumovat 20–35 g vlákniny. Skutečná konzumace je u nás podstatně nižší, cca 10 g. Poměr rozpustné a nerozpustné vlákniny by měl být 3 : 1. Otázka pro posluchače se objeví po kliknutí – snažíme se je opět vtáhnout do diskuze.

3 g vlákniny

Příklad doporučené denní dávky vlákniny 21 g 5 g

Co by měla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA? celozrnné pečivo denně luštěniny 2 - 3 x týdně denně 3 ks ovoce zelenina ke každému jídlu drůbeží a libové maso 1-2 x týdně nízkotučné ryby 2 x týdně dostatek vhodných tekutin

Co by měla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA? celozrnné pečivo denně luštěniny 2 - 3 x týdně denně 3 ks ovoce zelenina ke každému jídlu drůbeží a libové maso 1-2 x týdně nízkotučné ryby 2 x týdně dostatek vhodných tekutin

RYBY PODLE TUČNOSTI (kJ ve 100 g) MÉNĚ TUČNÉ lín, okoun, štika, candát, pstruh, treska 300 – 400 STŘEDNĚ TUČNÉ kapr, sumec, sardinka, herinek, makrela 500 – 700 TUČNÉ losos, úhoř, šprota, tuňák 800 – 1200

RYBY a RYBÍ VÝROBKY (kJ ve 100 g) losos 850 losos v oleji ! 1100 losos uzený !! 1300 sardinky 500 sardinky v oleji !! 1000

Co by měla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA? celozrnné pečivo denně luštěniny 2 - 3 x týdně denně 3 ks ovoce zelenina ke každému jídlu drůbeží a libové maso 1-2 x týdně nízkotučné ryby 2 x týdně dostatek vhodných tekutin

Pitný režim 1,5 – 2 l denně vhodné nápoje jsou čistá voda, čaj, light nápoje minerální vody max. 0,5 l denně, střídat 100% ovocné šťávy ředit vodou ke kávě vždy sklenici vody

Co by neměla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA? velké množství volných tuků (máslo, sádlo…) uzeniny, tučná masa plnotučné a smetanové výrobky alkoholické nápoje velké množství sladkostí, cukru, medu kořeněná a slaná jídla Pravidelnost ve stravě a lehké večeře!

Kterým tukům dáváme přednost ? NENASYCENÝM olivový a řepkový olej ořechy avokádo rybí tuk některé margaríny

Co možná nevíte … Pro běžnou spotřebu je nejvhodnější olivový a jednodruhový řepkový olej Panenský olej (lisovaný za studena) je vhodný i pro tepelnou úpravu

Jak omezit množství tuků při přípravě stravy? omezte tuk na přípravu pokrmů: maso opékejte zprudka nasucho, mouku pražte nasucho vhodné technologie vaření: vaření, dušení, dušení v páře, pečení na sucho, zapékání, úpravy v mikrovlnné a horkovzdušné troubě či v pečící fólii/ alobalu vhodné nádobí: teflon, varné sklo, alobal, horkovzdušná trouba, tlakový hrnec, …

Tepelná úprava stravy osmaženou potravinu zbavte přebytečného tuku savý papír, vroucí voda používejte tuk, který je na smažení přímo určen rostlinné oleje (řepkový či olivový) rostlinné tuky s větším procentem tuku (Rama Cullinesse … ) tuk na pánvi je nutné dostatečně rozpálit - potravina nenasaje tolik tuku masový vývar nechejte vychladnout a potom odstraňte tuk z povrchu na smažení použijte vždy čerstvý tuk pozor na přepalované tuky

Co zvyšuje chuť k jídlu? ostré koření sůl alkoholické nápoje

Potřeba a spotřeba kuchyňské soli denní spotřeba soli v ČR je 15 g doporučeno 6 g soli denně   100 g = 5 g soli 100 g = 0,5 g soli

Jak snížit obsah soli ve stravě? vynechat potraviny s vysokým obsahem soli nepoužívat polévková koření k přisolování jídel nepoužívat hotové kořenící směsi a bujóny vynechat pochoutky „pocukrované“ solí

Jak snížit obsah soli ve stravě? ochucovat jídla citrónovou šťávou, čerstvě posekanými bylinkami, pažitkou, petrželí, česnekem nebo cibulí

A na co nesmíme zapomínat … jíme očima ….. pestrost barevnost stolování pravidelnost v jídle 5 – 6 x denně malé porce

STANOVTE SOBĚ I DĚTEM PEVNÁ PRAVIDLA vytvořte si pravidelný rozvrh denních jídel vytvořte si společně dopředu jídelníček jezte jen na místě k tomu vyhrazeném (např. kuchyně) žádné extra jídlo na požádání kontrola porcí vytvořte si „hříšný den“ s pevnými pravidly buďte vždy důslední Co bude dnes dobrého?

DBEJTE NA OMEZENÝ PŘÍSTUP K JÍDLU nenechávejte jídlo v dosahu dítěte mějte kontrolu nad přístupem ke zdrojům jídla lednice, mrazák, spíž prodejní automaty peníze dohlížejte na dítě v obchodech během přípravy jídla na oslavách, v restauraci apod. akcích

Děkuji za pozornost