MIGRACE A ROZVOJ Jiří NOVOSÁK. MIGRACE A ROZVOJ Rozvoj jako jedno z vůdčích paradigmat současného světa. Jak rozvoje dosáhnout? Rozvoj jako jedno z vůdčích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lisabonská strategie a maďarská politika zaměstnanosti László Kordás 29. duben 2006 Balatongyörök.
Advertisements

Trh a jeho zákonitosti.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Hodnocení výsledků projektu ForTech Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Hodnocení výsledků projektu ForTech Zpracoval:
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2014 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Systémy pro podporu managementu 2
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Obecně  Dělí se na objektivní a subjektivní  Objektivní – politické ekonomické demografické urbanizační ekologické Subjektivní –sociální skupina, znalost.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Imigranti na trzích práce v EU
Jiří Štyrský 11.června 2009 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Současnost a budoucnost.
Globalizace z různých úhlů dopadu
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Ruská federace x WTO a OECD
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Výroční konference OP Rybářství Víceletý národní strategický plán pro akvakulturu na léta 2014 – 2024 Praha, 12. prosince 2012.
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
CELOU PREZENTACI I PDF PODOBU NALEZNETE NA
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Dopady demografických změn Autor prezentace Název organizace Název události (mítingu) | Kde se koná | Datum konání.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Všechny obce v centru zájmu (podpora znevýhodněných oblastí)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Úvod, základní principy a cíle
Vítejte na marketingu.
Globalizace z různých úhlů dopadu
Všechny obce v centru zájmu (podpora znevýhodněných oblastí)
Transkript prezentace:

MIGRACE A ROZVOJ Jiří NOVOSÁK

MIGRACE A ROZVOJ Rozvoj jako jedno z vůdčích paradigmat současného světa. Jak rozvoje dosáhnout? Rozvoj jako jedno z vůdčích paradigmat současného světa. Jak rozvoje dosáhnout? Migrace jako jeden z možných nástrojů v tomto směru. Migrace jako jeden z možných nástrojů v tomto směru. Z teoretického hlediska tradiční 3R debata Z teoretického hlediska tradiční 3R debata

RECRUITMENT Snížení ekonomických, sociálních a environmentálních tenzí v přelidněných oblastech Snížení ekonomických, sociálních a environmentálních tenzí v přelidněných oblastech Ale selektivní charakter migrace, odchod mladých a kvalifikovaných Ale selektivní charakter migrace, odchod mladých a kvalifikovaných

REMITTANCES Prostředky, které je mohou přispět k rozvoji jejich využitím pro podnikatelské účely či vzdělávání, zvýšení agregátní poptávky Prostředky, které je mohou přispět k rozvoji jejich využitím pro podnikatelské účely či vzdělávání, zvýšení agregátní poptávky Spotřeba, syndrom závislosti s odložením strukturálních reforem Spotřeba, syndrom závislosti s odložením strukturálních reforem

RETURN Kdo se vrací, neúspěšní nebo ti, co získali znalosti a kapitál? Kdo se vrací, neúspěšní nebo ti, co získali znalosti a kapitál? Skilled migration a remittances Skilled migration a remittances

SKILLED MIGRATION Investice do vzdělání – předpoklad rozvoje Investice do vzdělání – předpoklad rozvoje Ale! – hrozby odchodu nositelů vzdělání Ale! – hrozby odchodu nositelů vzdělání Z geografického hlediska otázka rozdělení zisků a ztrát z těchto investic Z geografického hlediska otázka rozdělení zisků a ztrát z těchto investic Od 60. let významné téma i ve vztahu rozvojového světa (nadbytek pracovní síly s terciérním vzděláním vzhledem k úrovni rozvoje) Od 60. let významné téma i ve vztahu rozvojového světa (nadbytek pracovní síly s terciérním vzděláním vzhledem k úrovni rozvoje)

ÚROVEŇ SKILLED MIGRATION Vzestup absolutních i relativních hodnot v období Vzestup absolutních i relativních hodnot v období za rok; a z 29,8 % na 34,6 % Výrazně nadprůměrné zastoupení vzdělaných v populaci migrantů Výrazně nadprůměrné zastoupení vzdělaných v populaci migrantů - 34,6 % v populaci migrantů oproti 11,3 % světové pracovní síly s terciérním vzděláním

Výrazná prostorová koncentrace vzhledem k cílovým destinacím Výrazná prostorová koncentrace vzhledem k cílovým destinacím - 90 % vzdělaných migrantů v zemích OECD Negativní korelace skilled migration s velikostí země Negativní korelace skilled migration s velikostí země Nejvyšší dopad na středně příjmové země Nejvyšší dopad na středně příjmové země Regionálně nejvyšší dopad na země Afriky a Karibiku Regionálně nejvyšší dopad na země Afriky a Karibiku ÚROVEŇ SKILLED MIGRATION

DOPADY SKILLED MIGRATION Teoretická debata o dopadech skilled migration získala širokou pozornost a zaznamenala několik posunů v argumentaci: Teoretická debata o dopadech skilled migration získala širokou pozornost a zaznamenala několik posunů v argumentaci: 1. Tradiční pohled – ztráta lidského kapitálu a investic do vzdělání (brain drain); protekcionistická opatření

Ale! – rostoucí efektivita využití lidského kapitálu z globálního hlediska + remitence a návrat migrantů jako kompenzace investic do vzdělání Ale! – rostoucí efektivita využití lidského kapitálu z globálního hlediska + remitence a návrat migrantů jako kompenzace investic do vzdělání 2. Doplnění argumentace o další prvky, zejména role externalit – potřeba kritické hodnoty lidského kapitálu DOPADY SKILLED MIGRATION

Skilled migration posiluje lidský kapitál v cílových destinacích a naopak oslabuje v rozvojových zemích (brain drain), které jsou chyceny v cyklech chudoby a nedostatečného rozvoje Skilled migration posiluje lidský kapitál v cílových destinacích a naopak oslabuje v rozvojových zemích (brain drain), které jsou chyceny v cyklech chudoby a nedostatečného rozvoje Ale! – emigrace sama může přispět k spontánní tvorbě lidského kapitálu (zájem o vzdělání) v důsledku budoucích očekávání (brain gain) Ale! – emigrace sama může přispět k spontánní tvorbě lidského kapitálu (zájem o vzdělání) v důsledku budoucích očekávání (brain gain) DOPADY SKILLED MIGRATION

Upraveno podle SCHIFF (2006)

3. Zásadní změny argumentace v globálním světě – změna distribuce pracovních míst s ohledem na zájmy kapitálu; díky rozvoji telekomunikací a dopravy se může týkat i kapitálově intenzivních aktivit Role vzdělaných migrantů – manažerské schopnosti, kontakty s možností navázat partnerství mezi zeměmi, znalost kulturního prostředí (brain circulation) Role vzdělaných migrantů – manažerské schopnosti, kontakty s možností navázat partnerství mezi zeměmi, znalost kulturního prostředí (brain circulation) DOPADY SKILLED MIGRATION