POSTOJE Pozor na záměnu termínu postoj a motivace!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Rozpoznání motivačního ladění a motivační profil jednotlivce
3. Co jsou to hodnoty? významný termín používaný zvláště v etice 20. století axiologie – disciplína zkoumající hodnoty hlavní představitelé: Max Scheler,
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
P OSTOJE Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
Socializace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov42 Autor Mgr.
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Sociální konstruktivismus
Vymezení, funkce, zdroje
Emoce (city).
Psychologie Mgr. Milan Šimek
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
OSOBNOST.
Obecně  Dělí se na objektivní a subjektivní  Objektivní – politické ekonomické demografické urbanizační ekologické Subjektivní –sociální skupina, znalost.
Proces vnímání v komunikaci
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Prace : Alish Sarsenali Kontrol: Ingrid Matošková Praha 2014 Predmet : Psyhologia.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Metody sociální psychologie
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Teorie motivace Adéla Furiková.
Hodnoty a normy Svatava Navrátilová. Hodnoty – vědy technické, přírodní, ekonomické, humanitní, sociální v sociálních vědách: jedincem, skupinou, společností.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
 Kurs: Vybrané kapitoly z výzkumu veřejného mínění  FSV UK, U Kříže 8  Středa  PhDr. Jiří Vinopal, Ph.D.  Centrum pro výzkum veřejného.
Chyby při vnímání druhých lidí
Teorie vzdělávání dospělých
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
Základy sociální psychologie
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Pedagogická psychologie
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociologie pro SPP/SPR
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Teorie vzdělávání dospělých
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Psychologie výchovy a vzdělávání
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální psychologie.
5. Kultura jako řešení problémů přežití
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Test silných stránek (Scio)
Transkript prezentace:

POSTOJE Pozor na záměnu termínu postoj a motivace! Mezi postojem a odpovídajícím jednáním může být rozpor! Postoj determinuje způsob jednání, kdežto motiv je příčinou jednání.

Definice Newcomb (1950): „…postoj je pohotovost k aktivaci motivu“ „ Postojem individua vůči nějaké věci chápeme jeho predispozici vůči této věci jednat, vnímat, myslet a cítit.“ (Nakonečný,2000) = vzniká otázka, co vlastně měření postojů měří ???????????????????

Definice Krech, a kol., „..trvalé soustavy pozitivních nebo negativních hodnocení, emocionálního cítění a tendencí jednání pro nebo proti společenských objektům.“ (Nakonečný,2000) Tj.: mít vůči něčemu postoj, znamená zaujmout hodnotící stanovisko.

Definice Nakonečný: Postoje označuje jako tzv. „hodnotící vztahy“

Vztah postojů a jednání Postoje determinují způsob jednání Způsoby jednání jsou konzistentní, pokud to situace dovoluje (př. přítel v nouzi, pomůžeme – pokud to nebude riskantní) Jednání má vliv i na postoje (zejména ve spojení s vykonáváním určité role: dělník- mistr x dělník – sklad)

Skladba postoje A) kognitivní – dominuje-li, mluvíme o smýšlení B) emotivní – dominuje-li, mluvíme o sentimentu C) konativní – snahovou – pohotovost chovat se určitým způsobem Některá složka může být dominantní, ale obvykle jsou vyvážené

INTENZITA POSTOJE Určuje ji emotivní komponenta Může být vyjádřena v prostoru kontinua: negativní neutrální pozitivní zcela – středně – mírně zcela – středně – mírně Extrémní = nejvíce odolné vůči změně.

Jak postoje měříme? nejčastěji prostřednictvím dotazníků na tzv. „postojových škálách“ Pozor na interpretaci výsledků! K odlišným výsledkům nejvýznamnějších agentur, které se zabývají výzkumem veřejného mínění dochází vzhledem k různým metodikám

Odlišné přístupy CVVM a STEM – zveřejňují aktuální volební preference - ve výsledcích se rozcházejí o cca 2 procentní body (tj. malý rozptyl) X Factum Invenio – připočítává informace - o hlasování v minulých volbách do PS, - o předpokládanou ochotu lidí účastnit se voleb a vývojové trendy skutečné volební účasti (EKONOM 45/2005 Ošidná hra čísel, s.10)

Funkce postoje Postoj má individuální význam Jsou to zkušeností organizované vztahy k hodnotám Postoje jsou A) centrální (důležité)-př. k rodině, práci,.. B) periferní - př. postoj k regulovanému nájemnému pro rodinu bydlící ve vl. RD

Systém postojů Hodnotících vztahů máme velké množství === vzn. tak systémy postojů, které jsou zpravidla provázané kognitivní konzonance = vytváření souladu mezi poznatky Různá míra konzistence (např. vztah k církvi x vztah ke známému faráři) Čím konzistntnější systém, tím je méně odolný proti změnám

Vliv postojů na zapamatování Lépe si pamatujeme to, co odpovídá našemu postoji (teorie: „the open and closed mind“) Experiment: souhlasný a protikladný materiál k politickému zaměření s odstupem reprodukce zapamatovaného – každý si pamatoval více položek, které byly v souladu s jeho zaměřením

Utváření postojů Utváření postoje předpokládá určitou orientaci ve světě hodnot – založená na zkušenosti Jsou tedy produktem učení Hodnotová orientace se vytváří v průběhu socializace Učí se ve dvojí rovině A) společensko – normativní (kulturní prostředí) B) subjektivní (na základě vl. zkušenosti)

Změny postojů Významné postoje jsou stabilizované, mění se obtížněji Mění se na základě korektivní zkušenosti (životní krize,..) Pravděpodobnější je spíše změna intenzity postoje (a to ve smyslu + i - )než konverze (tj. extrémní změna pstoje)

Fáze změn postoje (Nakonečný, 2000, s. 149) 1. Prolomení hodnotové struktury - „naočkování“, sám začne pochybovat 2. Vytvoření motivace pro přijetí nového hodnocení - např. udržují se pocity viny, narušuje se sebeuznání 3. Cvičení nového postoje - pokud poničí identitu, pak jedinec přijme nový postoj, který se mu nabídne

Přesvědčení Opírá se o racionální i emocionální argumentaci (nejlépe kombinovanou) Kroky přesvědčování: Vzbuzení a udržení pozornosti Vyvolání příslušných motivů Spojení motivu s přesvědčováním Vytvoření specifické reakce, která je žádoucí

Osvědčené postupy Rytmus ano – ano odpovědí za sebou následující otázky, na které odpovídá ANO vytvoření iluze shody Technika spoluběžce lidé chtějí někam patřit a dělat to, co většina prezentuje se: toto je normální, to dělá většina

PŘEDSUDKY = zvláštní druh postojů = negativní i pozitivní atribuování (přisuzování) - např. určitých vlastností určitým jedincům Předsudky jsou: Emočně silné akcentované postoje Jsou velmi odolné vůči změnám

POVĚRY = výrazně iracionální druh postoje = „druh bludného myšlení, které má kořeny v nevědomí“ (Jahoda,1969 in Nakonečný, 2000, s. 155)

Literatura: Nakonečný Milan, Sociální psychologie,Academia Praha, 2000, ISBN 80–200–0690-7, s. 131-156 Výrost Jozef, Slaměník Ivan, Sociální psychologie/Sociálna psychológia, Praha, 1997 Janoušek Jaromír a kol. Sociální psychologie, Praha 1988 Jahoda, G., The psychology of superstition, London, 1969