Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie Michael ( Mike ) Klíma, CEC,CCE Professor Emeritus, Triton College,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Co s trhem SBS aneb trh SBS je trh jako každý jiný
Kariérové poradenství
Printforum 2011 Přednáška Technologická přeměna – a důsledky pro tiskárny Prof. Dr. Thomas Helbig Poradce podniků v polygrafickém průmyslu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Informační systém hotelu
Odborné studium s širokým uplatněním v účetnictví, správě podnikových financí i ve vlastní podnikatelské činnosti.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Hotelnictví a turismus 3. tisíciletí
Beskydy pro všechny Výroční konference CIP EQUAL 19. listopadu, Praha Jarmila Šagátová KAZUIST, spol. s r.o., Třinec.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
PRŮZKUM POTŘEB A POPTÁVKY PEDAGOGŮ PO ODBORNÉM PROFESNĚ ORIENTOVANÉM VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ (DVPP)
ÚLOHA MARKETINGU V PODNIKU
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Nauka o podniku Seminář.
Cykloturistika Produkty Služby Infrastruktura Propagace.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
2.Marketingové prostředí
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
M ATEMATIKA A BYZNYS I NFORMAČNÍ MANAGEMENT VE FIRMĚ Eva Turnerová Západočeská univerzita
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Služby obyvatelstvu Klára Čermáková 3.C. Dělení podle: - oblasti spotřeby: - pro potřeby celé společnosti = kolektivní (státní správa, obrana, bezpečnost)
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Personální plán pro podnikatelský plán
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Cena hotelových služeb.
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Organizace hájící zájmy hotelů. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_02.
1 HR ve věku změn: výzvy trhu práce a Průmysl 4.0 Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních služeb Název vyučovací oblasti: Služby v hotelnictví.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
OBCHOD JAKO VÝZNAMNÝ ZAMĚSTNAVATEL Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod Marta Nováková prezidentka SOCR ČR.
 Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/  Číslo a název šablony  klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Číslo.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_08.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK PODNIKU
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUÁLNÍ SPOLUPRÁCE SOŠ TŽ - TŽ Třinec Mgr. Aleš Adamus
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Historie pohostiství Předmět: Stolničení
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
Výrobní faktory organizace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kategorizace hostinských zařízení a nabídka produktu stravovacích zařízení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Odbytová střediska Hana Stejskalová Ns /2017.
Transkript prezentace:

Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie Michael ( Mike ) Klíma, CEC,CCE Professor Emeritus, Triton College, USA ve spolupráci s HO.RE.KA ČR Sdružením podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu a odborně-profesním serverem CzechTourism, odborné forum

Při vstupu do EU musíme počítat se: 1. Změnou politických, hospodářských a sociálních podmínek. 2. Zvýšenými nároky na odbornou znalost pracovníků na nižších stupních – jejich výuka a trénink. 3. Snižováním stavů vedoucích pracovníků (down sizing). 4. Zvýšenými nároky na znalost moderních techniku manažmentu. 5. Zvýšenými nároky na výběr množství druhů potravin a výrobků. 6. Zvýšenými nároky na služby- to, co bylo považováno dosud jako mimořádné služby zákazníkům, bude standard každého podniku, který bude chtít ve vzrůstající konkurenci obstát. 7. Novou technologií nahrazující zakořeněné zastaralé metody. 8. Změnou sortimentu nabídky výrobků a servisu. 9. Využitím méně známých a nedoceněných etnických jídel. 10. Snížením počtu drahých luxusních restaurací s komplikovanou, i když elegantní obsluhou. 11. Zvýšením počtu provozů rychlého občerstvení (fast food). 12. Snížením intervence vládních orgánů. 13. Zvýšenými požadavky na soukromý kapitál. 14. Lepším využití energetických zdrojů. 15. Zvýšenými nároky na ekologii. 16. Zvýšením lůžkové kapacity cenově přijatelných hotelů a motelů. 17. Zvýšenými požadavky na hospodářský výsledek neboli zisk. 18. Potřebou změny učebních osnov a technik výuky na odborných a hotelových školách. Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

1. Změna politických, hospodářských a sociálních podmínek Jak tyto změny, se kterými musíme počítat, ovlivní pohostinství a cestovní ruch? Jak se změní sortiment jídel a nápojů. Jak se změní ceny jídel a nápojů. Jak se změní jídelní lístky. Jak se změní poměr restaurací cenových skupin I.II.III.IV. Poměr ubytovacích zařízení – hotely, motely, BB apod. Jak se změní délka pobytu zahraničních turistů. Jak se změní kupní síla domácí a zahraniční klientely. Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

2. Zvýšené nároky na odbornou znalost pracovníků na nižších stupních - jejich výuka a trénink Front of the house Dveřníci, recepční, hostesky, obsluhující personál, valet parking, kuchaři pracující před hosty apod. Back of the house nosiči zavazadel, pokojské a všichni zaměstnanci přicházející do styku s hosty Postoj odborných učelišť a hotelových škol k této problematice a úkoly z toho vyplývající pro Horeku a ostatní zájmové organizace včetně odborů.. Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

3. Snižování počtu vedoucích pracovníků - downsizing Slučování funkcí Zjednodušování administrativy Zvyšování odborné kvalifikace Využívání postgraduálního studia Přeškolování Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

4. Zvýšené nároky na znalost moderních technik managementu Keyboarding Výpočetní technika Využití internetu Logistika managementu Tvorba jídelních lístků Tvorba kalkulací Využití členství v odborných organizacích Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

5. Zvýšenými nároky na výběr množství druhů potravin a výrobků Úzká spolupráce s pěstiteli, výrobci a dodavateli potravin, piva a vína. a) zemědělci b) chovateli dobytka a drůbeže c) pivovary d) vinné sklepy Úzká spolupráce s distributory a) masný a mléčný průmysl, pekárny b) koloniál Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

6. Zvýšenými nároky na služby Tom co bylo dosud považováno jako mimořádné služby zákazníkům, bude standard každého podniku, který bude chtít ve vzrůstající konkurenci obstát. Couvert, česky kuvér, který sice v některých zemích ještě počítají, ale je skvrnou na českém pohostinství. Placení za použití klosetů, šaten. Schuttle bus - buď zdarma nebo zlevněný dovoz hostů z letiště, namísto nestoudně drahých hotelových taxíků. Amenities – různé služby, započítané v ceně ubytování bez rozdílu ceny pokojů. Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

7. Nová technologie nahrazující zakořeněné zastaralé techniky a)Nové kuchařské techniky b)Nová zařízení b)Nové způsoby servisu Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

8. Změna sortimentu nabídky výrobků a servisu Vstupem do EU dojde k drastickým změnám v klientele a v jejich přáních. Jídla a nápoje Způsob servisu Chování zaměstnanců Trend – rychlost, kvalita, profesionalita, cena Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

9. Využitím méně známých a nedoceněných etnických jídel Jak domácí, tak i zahraniční klientela ocení změnu v jídlech. Bylo by však chybou se domnívat, že všichni cizinci umírají touhou jíst každý den česká jídla! Současný mezinárodní trend jsou pikantní, kořeněná etnická jídla. Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

10. Snížením počtu drahých luxusních restaurací s komplikovanou, i když elegantní obsluhou Současný mezinárodní trend je uspokojování potřeb: a)mladých executives b)rodin s dětmi c)majetných osob v neproduktivním věku d)nouveau rich Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

11. Zvýšením počtu provozů rychlého občerstvení (fast food) Každou vteřinu se někde na světě otevírá nějaký nový fast food. Kdo tento trend nechce vidět, je zaslepenec první třídy! Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

12. Snížením intervence vládních orgánů Příkladem je návrh kvality služeb, který sice není navrhován státním orgánem, ale který budí takový dojem. Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

13. Zvýšenými požadavky na soukromý kapitál Pohostinství a dnes i cestovní ruch, jsou nejrizikovější podnikání. Proto banky jsou velice skoupé v poskytování úvěrů. Je proto nutné hledat jiné formy financování pohostinských provozů, které mají předpoklady návratnosti investic. Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

14. Lepším využití energetických zdrojů a)Výměna starého neefektivního zařízení za nové (nebo se raději vrátit k manuální výrobě). b)Pověřit na každém závodě jednoho nebo i více zaměstnanců funkcí „energetika“, a tohoto případně odměňovat za prokázané úspory na energii. Byli byste překvapeni, kolik energie se ušetří vypínáním sporáku v době slabšího provozu, nebo zhasínáním světla tam, kde nikdo není. Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

15. Zvýšenými nároky na ekologii Omezení nevratných obalů. Omezení nádobí na jedno použití (návrat k mytí nádobí). Zvětšení sortimentu jedlých obalů (wraps). Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

16. Zvýšením lůžkové kapacity cenově přijatelných hotelů a motelů Nebylo by příliš rozumné zastavit výstavbu hotelů jen proto, že současné procento obsazenosti je dejme tomu 50%. Je ovšem nerozumné se koncentrovat jen na ubytovací podniky vyšších cenových skupin. Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

17. Zvýšenými požadavky na hospodářský výsledek neboli zisk a)Snížit ztráty při přípravě potravin (čištění, krájení, vykosťování apod.). b)Využití konvenienčních potravin. c)Zvýšit obrátku skladů (donutit dodavatele k častějším dodávkám). d)Zavést kontrolu porcí. e)Zlepšit využití pracovní doby (part time). f)Zvýšit kontrolu rozkrádání a postih zjištěných případů. g)Zaměřit se spíše na obrat než na FC. Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

18. Potřeba změn v odborném školství Zbavit se archaických učebnic Zavést nové učební techniky Zkvalitnit úroveň učitelů a instruktorů Využívat externí učitele a instruktory z praxe Místo nákladných několikaletých hotelových škol, jejichž absolventi skončí jako zaměstnanci fast food restaurací, se zaměřit na krátkodobé kurzy specifické výuky v důležitých profesích (kreditní systém). Podle mého názoru dnes se již nikdo nemusí učit jeden, dva nebo i tři roky číšníkem. Na druhé straně kuchaři a cukráři by si zasloužili speciální kuchařský institut tak, jako je tomu jinde ve světě. Jazyková vybavenost, kterou byli čeští číšníci pověstní, je hluboce pod předpokládané potřeby po vstupu do EU. Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“

Děkuji vám za pozornost! Mike Odborné fórum „ Trend českého průmyslu pohostinství a cestovního ruchu při vstupu do Evropského unie“