Případové studie inovativních metod a přístupů v rozvoji územních jednotek Ing. Lubor Tvrdý a další Katedra regionální ekonomiky Ekonomická fakulta VŠB-TU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Advertisements

Demo-sociální a ekonomický pilíř udržitelného rozvoje regionu
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy.
DATOVÉ SOUBORY PRO ANALYTICKÉ A PROGNOSTICKÉ PRÁCE NA ÚROVNI SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ Doc. RNDr. Alois Andrle, CSc. ÚRS PRAHA, a.s.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Umístění maloobchodní sítě - maloobchodních provozoven
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Informační systém domů a bytů Havířova Prezentace Bakalářské práce Řešitel:Igor IVAN Vedoucí projektu: doc. Dr. Ing. Jiří Horák.
Seminární práce z předmětu SIPOL
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
MARKETINGOVÝ MIX.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Komunální bytová politika EKBY- 7. přednáška 4. duben 2006.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 1 DATOVÁ ZÁKLADNA PRO REGIONÁLNÍ ANALÝZY
Populační odhady a projekce
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Strategie regionu, obce
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Geografické informační systémy
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Případové studie inovativních metod a přístupů v rozvoji územních jednotek Ing. Lubor Tvrdý a další Katedra regionální ekonomiky Ekonomická fakulta VŠB-TU Ostrava

Oblasti případových studií Využívání dotazníkových šetření v rozhodování obcí a krajů Prostorová analýza konfliktů Stanovení potenciálu biomasy na regionální úrovni Decission Support System (Systém pro podporu rozhodování) Simulace socioekonomických systémů v regionech a v obcích Indikátory regionálního rozvoje a komparace regionů Propojování datových souborů a informačních zdrojů Teleworking

Témata dotazníkových šetření spokojenost občanů s prací samosprávy, s dopravní obslužností.... postoje k rozvojovým scénářům =>tvorba strategie rozvoje postoje uživatelů v oblasti sociálních sužeb =>komunitní plánování sociálních služeb stanovení ekonomických dopadů přílivu nových návštěvníků komunikační kanály => tvorba komunikační strategie migrační stabilita regionu identita a image regionu (znalost loga,..)

Výběrové metody Reprezentativní Náhodný pravděpodobnostní výběr Kvótní výběr (kvóty např. pohlaví, věk, vzdělání) Stratifikovaný výběr (strati např. kraje) Nereprezentativní Metoda základního masivu Úsudkový výběr Samovolný výběr / Anketa Panel

Vnímaní obvodu občany

Migrační stabilita obvodů

Spokojenost s prací úředníků na obvodním úřadě

Investiční priority občanů z rozpočtu města

Budoucnost obvodu

Rozhodovací stromy - algoritmus CHAID

Analýza Status Quo: Identifikace problémů a příležitostí Jaká je situace? Politika Vyvážení cílů, hodnot a zájmů Kdo jsou aktéři a co chtějí? Zdroj: International Institute for Applied Systems Analysis ( Implementace Míra implementace Do jaké míry jsou scénáře použity? Modelování Rozvoj scénářů a strategií Co je možné a co to může přinést? Diagram procesu rozvoje

Koncepce bydlení města Havířova ZADAVATEL Magistrát města Havířov se souhlasem Rady města Havířova ZPRACOVATEL Ekonomická fakulta, VŠB – TU Ostrava

Hlavní záměry koncepce Hlavním záměrem koncepce je hospodaření s bytovým fondem, který bude svou strukturou odpovídat potřebám nabídky a poptávky po bytech s tím, že také bude odpovídat potřebám pro vyrovnávání situace na trhu s byty v okrajovém pásmu sociálních skupin s nízkými příjmy a seniorů.

Hlavní záměry koncepce Koncepce bydlení statutárního města Havířova je rozdělena do dvou hlavních části: ANALÝZA Analýza stávající situace bydlení a její komparace s ostatními městy Dotazníková šetření Efektivnost nakládání s bytovým fondem města Analýza bytového fondu ostatních vlastníků NÁVRH OPATŘENÍ Východiska návrhů opatření (varianty, scénáře vývoje) Externí finanční zdroje na rozvoj bytového fondu

Datové zdroje Data z dotazníkových šetření Data ze Sčítání lidu, domů a bytů z roku 1991 a 2001 týkající urbanistických obvodů a konkrétních bytů a domů v cílové oblasti Data z městské realitní kanceláře Digitální katastrální mapa (*.dgn) – hranice městských částí a obvodů, městské části Šumbark a Bludovice Data města ve výměnném formátu ISKN pro další části města

DKM městské části Šumbark a Bludovice, hranice městských částí

Vybraná data z ČSÚ Domovní fond Trvale obydlené byty Trvale obydlené byty podle období výstavby a podle druhu domu a kategorie bytu - Trvale obydlené byty podle počtu osob v bytě a podle druhu domu, kategorie bytu a počtu místností Vybavení a rekreační možnosti bytových domácností …

Mapa Havířova, která vznikla spojením DKM a HRANIC_PARCEL DKM celého města

Detail na DKM města

Data z městské realitní kanceláře plochy jednotlivých bytů a jejich vybavenost (wc,koupelna,spíž,sklep, balkon) databáze trvale obydlených domů (počty bytů, technická vybavenost, období výstavby, atd.)

Výsledek Spojením existující databáze, dat ze SLDB 2001 a dat z městské realitní kanceláře vznikla databáze, která umožňuje lokalizovat každý byt v Havířově, zjistit jeho vybavenost, plochu, druh stavby, atd. a na základě těchto parametrů spočítat cenu bytu dle daných kriterií.

Ukázka formuláře databáze

Aktualizace databáze Databáze umožní při změně vstupních parametrů přepočítat a aktualizovat cenu a výstupy pro každý byt ve vlastnictví města Havířova

Dotazníková šetření Dotazník pro žadatele o obecní byt Dotazník pro občany Blok identita s městem Blok bydlení Blok migrace Blok rozvoje města Blok samospráva a státní správa

Upřesnění predikce Prostřednictvím diskrétní simulace byla provedena predikce pro rok 2015 Počtu obyvatel v jednotlivých věkových kategoriích Počtu domácností Počtu žádostí o byt Zdroje dat pro simulaci výše uvedené datových zdrojů demografické a migrační statistik ČSÚ

Prognóza metodou diskrétní simulace v počítači vytváří svět podobný reálnému buduje se populace podle údajů ze sčítání lidu pravidla pro život počítačových objektů – lidí jsou zjednodušenými pravidly života skutečných lidí lidé vytvářejí rodiny, to pak rozhodují o změně bytu

Vývoj populace v Havířově dle simulační analýzy, index úhrnné plodnosti 1,2

Dosažené výsledky Nově vytvořená databáze propojená se všemi dostupnými i vlastními datovými zdroji. Obsahuje maximum dostupných dat vztahujících se k tématu. Součástí práce bylo také vytváření mapových podkladů, k vizualizaci výsledků byly použity statistické mapy – kartogramy a kartodiagramy. Uskutečněno dotazníkové šetření mezi 764 respondenty. Zjištěn postoj veřejnosti k bydlení, jeho spokojenost se současným stavem, postoj k privatizaci a další relevantní otázky.

Děkuji za pozornost