Lékárenství před a po transformaci zdravotnictví RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajské zdravotnictví
Advertisements

Racionální preskripce - MINULOST
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Centrová léčba roku několik poznámek
ŘÍZENÍ ZÁSOB.
Financování zdravotnictví ČR
Ing. Jana Korytárová, Ph.D.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ PhDr. Lucie Bryndová Seminář odboru 37 Ministerstva financí
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Markéta Hellerová, MUDr. Pavel Hroboň Jihlava,
Úvod do výuky lékárenství
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
5 Optimalizace zásob Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Správa na úseku zdravotnictví. Předpisy Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. zákon.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Obecná část daňového práva procesního I
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
Správa sociálního zabezpečení
Obecná část daňového práva procesního I
Správa sociálního zabezpečení
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Zákon o léčivech a Dohodovací řízení pro rok 2019
Správa na úseku zdravotnictví
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Lékárenství před a po transformaci zdravotnictví RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011

Před transformacíPo transformaci Lékárny pouze státní (jako součást OÚNZ- Lékárenská služba) Lékárny v majetku fyz. osob, právnických osob, státu, církví a dalších subjektů Vlastnictví lékáren umožněno i nefarmaceutům Lékárny v rámci LS OÚNZ úzce spolupracují, řízeny z centra Lékárny= samostatně podnikající subjekty Regulovaná síť lékárenNeregulovaná síť lékáren (neomezený vznik nových lékáren) Léčiva pouze v lékárněProdej „vyhrazených léčiv“ mimo lékárny

Před transformacíPo transformaci Sortiment v lékárně daný seznamem (7 objednacích knih) Sortiment neomezený (vznik kategorie „doplňkový sortiment“) Objemné zásoby uchovávané v lékárně (plánování dle časových a kusových norem) Minimální objem zásob při zachování dostupnosti léčiva v čas potřeby Termínované písemné objednávky (1 x za 2-3 týdny) Libovolná frekvence objednávek (fax, telefon, modem) Dostupnost přípravků z „devizové oblasti“ pouze na plánovaný příděl Stejná dostupnost všech přípravků bez rozdílu země původu Monopolní dodavatelLibovolný výběr dodavatele (asi 300 firem)

Před transformacíPo transformaci Existence „výdejen léčiv“ nezávislých na lékárně Zánik „výdejen“, v r vznik OOPVL jako součást mateřské lékárny (2006-„Rathovy výdejny“) Výběr „manipulačního poplatku za vystavení Rp“ v lékárně Manipulační poplatek neexistuje, od r „poplatek za položku na Rp“ Prostředky na úhradu léčiv a ZP získávány přerozdělením daní odváděných do stát. rozpočtu Vznik institutu „zdravotního pojištění“ a „zdravotních pojišťoven“ (odvod pojistného) Hrazení léčiv a ZP z prostředků státní zdravotní správy (100 %)- neexistují doplatky! Úhrada léčiv a ZP zdravotními pojišťovnami (plně- částečně- bez úhrady)- doplatky pacientů Ceny léčiv neměnné po dlouhou dobuČasté změny cen a úhrad léčiv Cena IPLP= cena použitých LL a PL (práce se nehodnotí) Příprava léčiv ohodnocena „taxou laborum“ (zisk, odměna za práci a spotřebu energie)

Před transformacíPo transformaci Ruční zpracování administrativní agendyPC pro řízení veškerého provozu lékárny Kontrola správnosti hospodaření: pouze finanční správnost (korunová kontrola) Kontrola správnosti hospodaření: povinná kusová kontrola (od r. 2001) Odborné řízení lékárenství: Okresní (krajský) lékárník + poradní sbor Odborná garance profese: Česká lékárnická komora Existence pouze zájmových organizací lékárníků Vznik profesní organizace lékárníků (ČLK) (povinné členství pro farm. pracující v lékárnách) a Grémia majitelů lékáren (nepovinné členství, i pro majitele- nefarmaceuty)