PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_171 NázevSlunce Téma hodinySlunce.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Abiotické podmínky života
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Stavba a vznik Země Projevy života
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Země ve vesmíru.
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Země a život, vývoj života
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Země.
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
HISTORIE ZEMĚ.
PLOŠTĚNCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
STAVBA ZEMĚ.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
Proč? … je na Zemi život? Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke konkurenceschopnosti.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
Země ve vesmíru Digitalizace výuky Příjemce
Složky krajiny a životní prostředí
Planeta Země - Litosféra
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Vnitřní stavba Země Pevné těleso Země se skládá: 1) Zemské jádro
MINERÁLY 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Nela Bártová Opava,2010 Březen
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Člověk a jeho svět 4. ročník
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Pří_221_Vesmír_Planeta Země Autor: Mgr. Martina Vaculová
Vznik života na Zemi Planeta Země Postavení Země ve vesmíru
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Předgeologické období a prahory
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Planeta.
Vznik života na Zemi.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Stavba Země Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní ekologické pojmy. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
PLANETA ZEMĚ. ZEMĚ JE… …Malá planeta, která se otáčí - kolem své osy za ……..…..a v důsledku toho se střídá den a noc - kolem slunce za …………….a v důsledku.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Země a život, vývoj života
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
PLANETA ZEMĚ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vznik života na Zemi Autor: Mgr. Jitka Trifanová Datum:
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Vznik života na Zemi.
Transkript prezentace:

PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PLANETA ZEMĚ malá planeta stará asi 4,6 miliard let otáčí se kolem své osy střídá se den a noc obíhá s dalšími planetami kolem Slunce střídání ročních období Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Slunce je jednou ze 150 miliard hvězd v naší Galaxii (Mléčná dráha) zdrojem světla a tepla 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

VZNIK VESMÍRU A SLUNEČNÍ SOUSTAVY před 15 miliardy let došlo k silné explozi → teorie velkého třesku „big bang“ malé částečky začaly tvořit shluky → zárodky Slunce a planet 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

JAK SE UTVÁŘELA NAŠE ZEMĚ od svého vzniku prošla mnoha změnami vznikla a vyvíjela se z hmot kosmického prachu s celou sluneční soustavou na počátku vývoje byla žhavým kosmickým tělesem a její nitro je žhavé doposud původně žhavé zemské těleso postupně chladlo a rozvrstvilo se na několik vrstev (geosfér) z různou teplotou a hustotou Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

JAK SE UTVÁŘELA NAŠE ZEMĚ 3 vrstvy: zemská kůra – tenká vnější vrstva z pevných hornin zemský plášť – polotekuté, pevné i roztavené horniny litosféra – pevný horninový obal Země, tvoří ji horniny zemské kůry a svrchní části pláště zemské jádro – vnější část tekutá, vnitřní část tuhá s teplotou okolo 4500ºC Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

VZNIK ATMOSFÉRY plynný obal Země prvotní atmosféra vytvořila se z plynů unikajících ze zemského nitra neobsahovala kyslík nezbytný pro život během vývoje zelených rostlin se obsah kyslíku výrazně zvětšil a začala se vytvářet současná atmosféra složení: dusík, kyslík, argon, CO2, helium, vodík a další Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

VZNIK HYDROSFÉRY vodní obal Země soubor všeho vodstva Země vznik: v chladnoucí atmosféře Země klesla teplota pod 100ºC, začaly se vodní páry srážet na kapalnou vodu –> první deště –> první potoky a řeky –> voda se hromadila v prohlubních zemské kůry –> vznikaly praoceány → rozvoj prvních forem života 97% světový oceán, 2 % ledovce, 0,7 % podzemní voda, 0,3 % povrchová voda Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

VZNIK HYDROSFÉRY na planetě Zemi neustále probíhá tzv. koloběh vody dva oběhy: velký - výměna nastává mezi oceánem a pevninou malý - výměna probíhá nad oceánem, či jenom nad pevninou Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

LÁTKY ANORGANICKÉ A ORGANICKÉ atom je nejmenší částice hmoty prvek je látka skládající se z atomů jednoho druhu, např. vodík H, kyslík O molekula je částice tvořená spojením dvou nebo více atomů dohromady sloučenina je látka složená z molekul různých prvků např. voda H2O, oxid uhličitý CO2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

LÁTKY ANORGANICKÉ A ORGANICKÉ sloučeniny anorganické jednodušší látky voda, oxid uhličitý, kovy, minerály a horniny, beton, sklo, porcelán, ornice a další sloučeniny organické složitější látky cukry, tuky, bílkoviny, dřevo, půda, ropa, dřeň ovoce, kompost a další Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

VÝVOJ ŽIVÉ HMOTY při vzniku Země a během vývoje atmosféry a hydrosféry se vyskytovaly pouze látky anorganické z anorganických látek vznikaly první organické látky (uhlík) postupně se vytvářely složitější shluky organických látek koacervát = shluk velkých molekul bílkovin větší koacerváty pohlcovaly menší –> neustále se zvětšovaly –> rozpadaly –> probíhaly v nich složité reakce, kterými vznikaly další organické látky –> vznik rostlinných a živočišných organismů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

VÝVOJ ŽIVÉ HMOTY zkameněliny patří k nejdůležitějším dokladům vývoje organismů zbytky a otisky organismů 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Probíhají vývojové procesy v mořích a v oceánech i dnes? VODA: v těle všech živých organismů jednou z nejdůležitějších látek na Zemi rozpouští živiny a kyslík živé organismy se vyvíjely ve vodním prostředí dávných praoceánů Probíhají vývojové procesy v mořích a v oceánech i dnes? NE! Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZMĚNY ATMOSFÉRY BĚHEM VÝVOJE ŽIVOTA A VÝZNAM SLUNCE v prvotní atmosféře chyběl kyslík, který je pro život nezbytný přesto dnes existují organismy, které žijí bez přístupu volného kyslíku = kvasné bakterie –> získávají kyslík rozkladem kyslíkatých sloučenin kvašení = anaerobní proces, kterého se zúčastní mikroorganismy např.: máselné kvašení, mléčné kvašení, octové kvašení Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

v těle zelených rostlin se nachází barvivo chlorofyl SLUNCE: v těle zelených rostlin se nachází barvivo chlorofyl chlorofyl umožňuje zachycení světelné sluneční energie a rozvíjení fotosyntézy FOTOSYNTÉZA: v těle zelených rostlin se přeměňují anorganické látky (oxid uhličitý a voda) na látky organické (cukry a kyslík) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Pamatuj si!!! hydrosféra + atmosféra + sluneční energie umožnily vývoj živých organismů z původně jednoduchých anorganických látek mnohé organismy zanikaly, jiné se přizpůsobovaly měnícím se životním podmínkám, zdokonalovaly se a vyvíjely se tyto procesy trvaly miliardy let Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Pamatuj si!!! dnes je atmosféra i hydrosféra ohrožována znečišťováním = odpadní látky, ropa (benzín, nafta, olej), umělá hnojiva z luk a polí, kouř z tepelných elektráren, výfukové plyny, smog Co děláte vy a Vaše rodina pro ochranu životního prostředí? Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č. 1 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GJ1214b_size_comparison.png Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported obr.č. 2 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sunset_in_Brno_-_Nov%C3%BD_L%C3%ADskovec_%28CZE%291.JPG obr.č. 3 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Young_Galaxy_ Accreting_Material.jpg Creative Commons Attribution 3.0 Unported license obr.č. 4 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Earth-crust-cutaway-english.svg Commons:GNU Free Documentation License, version 1.2 obr.č. 5 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Atmosfera.gif GNU Free Documentation License, Version 1.2 obr.č. 6 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Watercycleczechhigh.jpg obr.č. 7 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dalmanitina_proaeva_ specimens_2.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použitá literatura: ČABRADOVÁ, VĚRA. HASCH, FRANTIŠEK. SEJPKA, JAROSLAV. VANĚČKOVÁ, IVANA. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2003. ISBN 807238211X. Str. 8 – 11. JURČÁK, JAROSLAV. FRONĚK, JIŘÍ. Přírodopis 6. 2. vydání Olomouc: Nakladatelství PRODOS, 2004. ISBN 8072301365. Str. 4 – 9. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.