Vesmír Marie Dvořáková 9.B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Planety sluneční soustavy
SLUNEČNÍ SOUSTAVA
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
ZEMĚ A VESMÍR.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Planety sluneční soustavy
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Země ve vesmíru.
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Sluneční soustava.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Vesmír.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Sluneční soustava a Měsíc
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
Vesmír (Space).
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Sluneční soustava.
Vesmír Jana Střechová.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Planety sluneční soustavy
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Slunce a sluneční soustava
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Vesmír Marie Dvořáková 9.B

OBSAH Teorie vzniku Vesmíru Slunce a Sluneční soustava Měsíc Hvězdy Pulsary, mlhoviny, kvasary Meteority Komety

?Co je to Vesmír? Je to nekonečný prostor jehož součástí je i Naše „modrá“ planeta Země …

Teorie vzniku Vesmíru Za počátek Vesmíru dnes považujeme velký třesk.Neznamená to však žádný velký výbuch.Je to označení pro krátké,zlomek vteřiny trvající období,v němž„vznikl“ prostor a čas zároveň s hmotou, pro které začaly platit fyzikální zákony. Pozorování a výpočty ukazují,že k velkému třesku došlo asi před 15miliardami let.

Slunce Slunce je koule žhavých plynů tvořena především vodíkem a héliem (H, He).Je to naše nejbližší hvězda.Nachází se ve středu sluneční soustavy.Tepelné a světelné záření, které vyzařuje, umožnilo vznik života na Zemi.Na jeho povrch je teplota přes 6000°c a vnitřní teplota je více než 16milionů °c.

Slunce Skutečný průměr Slunce je asi 1 392 000 km Na tomto obrázku je vidět zrnitost slunečního povrchu a proud plynů,vyvržených sluneční erupcí. Slunce spálí každou vteřinu až 4miliardy tun vodíku.Stáří Slunce je přibližně 5miliard let.

Sluneční soustava Sluneční soustavu tvoří Slunce, osm planet,jejich přirozené družice, planetky, komety a meteorická tělesa. Blízké planety:Nejbližší planety Slunci jsou Merkur,Venuše,Země a Mars. Všechny čtyři jsou tvrdé a skalnaté. Vzdálené planety:Jupiter,Saturn,Uran a Neptun jsou obrovské planety tvořeny tekutinami a plyny.

Merkur Rovníkový průměr a rotační doba: 4 879km 58dní 15h 31min

Merkur Je nejmenší planeta.Má kovové jádro a kůru. Má povrch pokrytý krátery.Teplota na jeho povrchu kolísá od -180°C do 420°C. Hlavním plynem v jeho atmosféře je hélium.

Venuše Rovníkový průměr a rotační doba: 12 104km 243dní 0h 27min

Venuše Má povrch pokrytý krátery,horskými pásmy a sopkami. Venuše je tak horkou planetou, že se na jejím povrchu taví olovo. Teplota na jejím povrchu dosahuje až 500°C. Hlavní složkou husté atmosféry je oxid uhličitý.

Rovníkový průměr a rotační doba: Země Rovníkový průměr a rotační doba: 12 756 km 23h 56min

Země Přibližně 70% jejího povrchu pokrývá voda,zbytek tvoří pevnina s horskými pásmy, nížinami i sopkami.Hlavní složkou atmosféry je dusík 78%, kyslík 21% a 1%ostatních plynů. Je to jediná planeta o které víme, že je na ní existuje život. Země se skládá z několika vrstev: Zemské jádro (vnitřní a vnější) Zemský plášť (vnitřní, střední a vnější) Zemská kůra (oceánská a pevninská)

Rovníkový průměr a rotační doba: Mars Rovníkový průměr a rotační doba: 6 794 km 24h 37min

Mars Má povrch rozčleněný hlubokými údolími, krátery i sopkami. Jeho polární čepičky tvoří zmrzlá směs vody a oxidu uhličitého. Průměrná teplota na jeho povrchu je asi -60°C. Hlavní složkou atmosféry je oxid uhličitý.

Rovníkový průměr a rotační doba: 142 984km Jupiter Rovníkový průměr a rotační doba: 142 984km 9h 56min

Jupiter Je největší planeta sluneční soustavy. Jeho povrch dosud neznáme. Jupiter tvoří především vodík a hélium. Teplota se na Jupiteru pohybuje okolo -140°C.

Saturn Rovníkový průměr a rotační doba 120 536 km 10h39min

Saturn Proslul především svým dalekohledem viditelným prstencem, ve skutečnosti několika prstenci. Tvoří je prachové a pevné částice o rozměrech až několik metrů. Na jeho povrchu panuje teplota asi -170°C.

Uran Rovníkový průměr a rotační doba: 51 118 km 17h14min

Uran I Uran tvoří hlavně vodík a hélium. Na jeho povrchu panuje také věčný mráz a teplota se pohybuje okolo -210°C.Zvláštností Uranu je sklon jeho osy.

Neptun Rovníkový průměr a rotační doba: 49 528 km 16h7min

Neptun Tvoří ho vodík a hélium a teplota na jeho povrchu dosahuje asi -230°C.Je přibližně 4*vetší než Země.

Pluto Podle posledních průzkumů vědců se zjistilo že Pluto není planetou

Měsíc

Měsíc Je přirozenou družicí Země.Je tvořen horninami.Měsíc se otáčí kolem své osy,kolem Země a společné sní kolem Slunce.Oběh Měsíce kolem Země trvá 28dní.Měsíc je bez vzduchu i vody.Na jeho povrchu je 6*menší zemská přitažlivost.Povrch Měsíc je pokryt krátery nejrůznějších velikostí až 250km.Jsou to stopy po dopadu meteoritů.

Fáze Měsíce Fáze Měsíce: nov, dorůstá, úplněk,couvá. Měsíc sám o sobě světlo nevydává.Jeho svit je odražené sluneční světlo.Osvětlená část je vždy přivrácená ke Slunci.Vlivem oběhu Měsíce kolem Země mění poměr osvětlené a neosvětlené části jeho přivrácené strany.Tento jev označujeme jako střídání fází Měsíce. Fáze Měsíce: nov, dorůstá, úplněk,couvá.

Hvězdy Hvězdy jsou koule žhavých plynů.Jejich svit se zdá menší než sluneční ,to protože jsou velmi daleko.Světlo k nám z nejbližší hvězdy dorazí za několik let. Vznik hvězd:Neustále dochází ke vzniku nových hvězd.Masy plynu a prachu se díky gravitaci postupně stlačují a houstnou.Teplota a tlak v nitru prachoplynového oblaku roste a při dosažení určitých teplot dojde k zážehu termojaderné reakce-vzniká hvězda.

Zbarvení hvězd Hvězdy mají rozličné barvy:bílou, modravou nebo načervenalou.Příčinou odlišného zbarvení je rozdíl jejich teplot.Červené hvězdy jsou chladnější a modravé a bílé žhavější-jejich teplota je 10 000°C i více.

Pulsary, mlhoviny, kvasary Pulsary jsou zvláštní hvězdy, které vysílají radiové impulsy. Kvasary jsou nejvzdálenější objekty pozorovatelné ve vesmíru Mlhoviny jsou matně zářící objekty,které nejsou hvězdami.Jsou to zářící oblaka prachu.

Galaxie Slunce i jiné viditelné hvězdy náleží do obrovské skupiny hvězd-galaxie.Naše galaxie se nazývá Mléčná dráha.Naše galaxie je spirálního typu,její průměr je asi 100 000světelných let.Galaxie má sklon ke sdružování.Existují i galaxie eliptické a některé nemají pravidelný tvar.

Meteority

Meteority Některá tělesa jsou tak velká,že při průletu atmosférou neshoří a dopadnou na zem.Nazývají se meteority a dělí se na tři skupiny:kamenné,železité a smíšené.

Meteority při dopadu na zem vytvoří rozsáhlé krátery.

Komety Kometa se vyznačuje zářícím chvostem.Komety viditelné pouhým okem jsou velmi vzácné.Kometa se skládá z ledu,plynu a prachu.Pohybují se v meziplanetárním prostorem po oběžných drahách okolo Slunce a odrážejí sluneční světlo.Většina komet proletí kolem Slunce jen jednou.Vymaní se z gravitačního pole a opustí sluneční soustavu.

Historie dobývání vesmíru 4.10.1957 - první umělá družice Země- Sputník 1 2.01.1959 - první automatická sonda zkoumá povrch Měsíce – Luna 1 1.04.1960 - první meteorologická družice – Tiros 1 12.4.1961 - první člověk ve vesmíru – Jurij Alexejevič Gagarin na lodi Vostok 1 14.7.1965 - první výzkum Marsu sondou Marinek 4 1.03.1966 - první automat pronikl k povrchu Venuše – Veněra 3 3.04.1966 - první umělá družice Měsíce – Luna 10 20.07.1969 - první lidé na Měsíci – Neil Armstrong a Edwin Aldrin z lodi Apollo11 19.04.1971 - první orbitální stanice pracující na oběžné dráze kolem Země-Saljut 14.11.1971 - první umělá družice Marsu – Mariner9 02.12.1971 - první měkké přistání na Marsu – Mars 3 2.03.1978 - první český kosmonaut ve vesmíru Vladimír Remek na lodi Sojuz 28

Děkuji za pozornost!!!