Zákon o podporovaných zdrojích energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

Připojení fotovoltaických elektráren
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Společnost Skanska je tu pro vás
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Přístup MŽP k novelám energetické legislativy a některým dalším problémovým okruhům Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Teplárenství v ČR a současná legislativa, výhled do budoucnosti.
Úspory energie a regenerace
Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2008
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Systém kontrolní činnosti SEI
NOVÉ DANĚ V NA ENERGIE 27. listopadu 2007 Seminář AEM „Panelová diskuse ke spotřebním daním na energie“ JAN KANTA ředitel sekce Pravidla trhu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
14. prosince 2005 Praha 1 Změny podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v roce 2006 Rostislav Krejcar.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Ekologické daně Michal Radvan.
Právní režim nakládání s odpady
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
ENERGETIKA V EU JE OVLIVŇOVÁNA PŘIJATÝMI BALÍČKY, KDYŽ SE AKTUÁLNĚ NACHÁZÍME VE FÁZI JEJICH IMPLEMENTACE DO NÁRODNÍ LEGISLATIVY … Klimaticko-energetický.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Podpora obnovitelných zdrojů elektřiny
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Zákon o podporovaných zdrojích energie Platnost – ? 1. 1. 2013 ?

Rozsah a platnost zákona Platnost zákona byla odsunuta o 1 rok, z původního data 1. 1. 2012 na 1. 1. 2013 (v případě schválení a podpisu prezidenta). Zákon zahrnuje: * podpora výroby elektřiny a tepla z obnovitelných a druhotných zdrojů energie, kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie, výkon státní správy a povinnosti fyzických a právnických osob. * pravidla pro tvorbu Národního akčního plánu pro energii z obnovitelných zdrojů energie. Účel zákona: * podpora využití obnovitelných zdrojů energie, druhotných zdrojů energie a kombinované výroby tepla a elektrické energie * zajistit zvyšování podílu obnovitelných zdrojů energie * přispět k šetrnému využívání přírodních zdrojů * vytvořit podmínky pro naplnění závazného cíle podílu energie z OZ.

Základní pojmy Zákon definuje: * obnovitelné zdroje – energie slunce, větru, vody, půdy, vzduchu, biomasy, skládkového a kalového plynu, bioplynu, geotermální energie * biomasa – biologicky rozložitelná část produktů biologického původu z provozování zemědělství a hospodaření v lesích, rozložitelná část odpadu * bioplyn (biokapalina)– plynné (kapalné)palivo vyrobené z biomasy * druhotné zdroje energie – vznikají jako vedlejší produkt z průmyslových činností * kombinovaná výroba tepla a elektřiny – získávání energie v jednom výrobním zařízení * …

Národní akční plán obsahuje opatření a způsob dosažení závazných cílů podílů energie z obnovitelných zdrojů (OZ). Průběžně po 2 letech může být upraven. Závazky: * podíl energie z OZ na hrubé konečné spotřebě energie v ČR ve výši 13% v roce 2020 . * podíl energie z OZ ve všech druzích dopravy na hrubé konečné spotřebě energie v dopravě ČR ve výši 10% v roce 2020 . * plánovaný výkon (MW) 2011 2020 fotovoltaické systémy 1660 1695 větrné elektrárny 293 763

Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů * podpora je vázána na připojení do elektrizační soustavy * podpora se stanoví s ohledem na hodnoty plánované v Národním akčním plánu * podpora je dána druhem obnovitelné energie a jejího zpracování * u solární energie se podpora vztahuje na výrobny s instalovaným výkonem do 30kWP, která je umístěna na objektu * provozovatel soustavy je povinen přednostně připojit výrobnu do soustavy za předpokladu, že nedojde k narušení spolehlivosti a bezpečnosti provozu soustavy * podmínkou je splnění minimální účinnosti využití elektrické energie

Práva a povinnosti subjektů na trhu s elektřinou * provozovatel soustavy je povinen přednostně připojit do soustavy výrobnu elektřiny z podporovaného zdroje, pokud výrobce splňuje zákonné a technické podmínky. Výjimku tvoří případ prokazatelného nedostatku kapacity nebo ohrožení spolehlivého provozu soustavy. * provozovatel je povinen poskytnout informace nezbytné pro připojení a odhad nákladů na připojení, lhůty pro zpracování a připojení

Způsob podpory Podpora se uskutečňuje formou: * zelených bonusů na elektřinu * výkupních cen * obě podpory nelze v rámci jedné výrobny kombinovat Právo volby mají výrobci: * pro využití energie vody do výkonu 10MW včetně * pro využití ostatní podporované energie do 100kW včetně

Zelený bonus * zelený bonus vyjádřený v Kč/MWh je v ročním nebo hodinovém režimu * vykupující přejímá odpovědnost za kvalitu dodané energie * podpora elektřiny formou zeleného bonusu na elektřinu - pro instalovaný výkon do 100kW se poskytuje v režimu ročního zeleného bonusu na elektřinu - pro instalovaný výkon nad 100kW se poskytuje v režimu hodinového zeleného bonusu na elektřinu * vyúčtování je na základě naměřených nebo vypočtených hodnot vyrobené elektřiny evidovaných operátorem trhu. Tyto hodnoty musí předat výrobce operátorovi trhu

Výkupní ceny (povinný výkup) * elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů vykupuje obchodník, který má k tomu udělenou licenci * vykupující je povinen vykupovat vyrobenou elektrickou energii na základě smlouvy. Vykupující zároveň přebírá odpovědnost za kvalitu vykoupené elektrické energie Obecné podmínky podpory * naměřené nebo vypočtené hodnoty musí výrobce předat operátorovi trhu v předepsané formě * výrobce musí zajistit měření nebo výpočet vyrobené množství energie * výrobce, který uplatňuje podporu v režimu hodinového zeleného bonusu na vyrobenou a spotřebovanou elektřinu, je povinen zajistit měření s hodinovým průběhem

Obecné podmínky podpory * v případě, že výrobce využívá podporu formou výkupní ceny a na trhu dojde k záporné hodinové ceně, je výrobce povinen zápornou cenu vykupujícímu uhradit * v případech, kdy nedojde k sesouhlasení nabídky a poptávky na trhu s elektřinou, nemá nárok výrobce v daných hodinách nárok na podporu

Výše výkupní ceny a zelených bonusů * výše podpory výkupní ceny a zeleného bonusu může být v roce uvedení do provozu maximální 4500Kč/MWh * výkupní cena se stanoví tak, aby byla zachována - patnáctiletá doba návratnosti investic - výše výnosů od roku uvedení do provozu po dobu trvání práva na podporu s pravidelným ročním navýšením o 2% * výkupní cena pro následující rok nesmí být nižší než 95% v daném roce. * v případě, že dojde ke snížení návratnosti investic pod 12 let může být snížení větší * výkupní cena pro následující rok nesmí být vyšší než 115% v daném roce. * roční zelený bonus se stanoví na jeden rok dopředu a meziročně se upravuje v závislosti na podmínkách trhu

Odvod elektřiny ze slunečního záření * platí pro výrobny uvedené do provozu od 1. 1. 2009 do 31. 12. 2010 a 1. 1. 2013 do 31. 12. 2013 * poplatníkem je výrobce * od odvodu je osvobozena elektřina vyrobená ve výrobně do 30kWP * sazba odvodu - výkupní cena 26% - zelený bonus 28%

Materiály Hartmanová Zákon o podporovaných zdrojích energie Návrh zákona o podpoře využívání energie …