Podpora dalšího vzdělávání v MSK Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová Datum: 26. dubna 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Další vzdělávání na VOŠ a SPŠ, Jičín, Pod Koželuhy 100
Advertisements

OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
Strategie CŽU ČR a její implementace
Problematika ověřování a uznávání podle zákona č.179/2006 Sb.
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Projekty OP VK a jejich využití pro popularizaci technických oborů a zlepšení kvality vzdělávání v technických oborech.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Mgr. Josef Slovák člen Rady Zlínského kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Celoživotní učení – Kroměříž 2010 Systémové aktivity Zlínského kraje.
ODBORNÉ ŠKOLSTVÍ A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Proměna škol v Centra celoživotního učení KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 11. listopadu 2011.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
PRIORITY ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ LIBERECKÉHO KRAJE v návaznosti na globální granty RNDr. Robert Gamba vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
ROZVOJ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE ŠKOLÁCH ZLÍNSKÉHO KRAJE
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Globální granty Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
UNIV 2 KRAJE středních škol Karlovarský kraj Střední odborná škola logistická a SOU Karlovy Vary - Dalovice PaedDr. Vladimíra Štrynclová - ředitelka.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Problémy a perspektivy středního školství
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
KVALITA rozvojový program kraje
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Podpora dalšího vzdělávání v MSK Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová Datum: 26. dubna 2012

Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová, Datum: 26. dubna 2012 snižující se počet nastupujících do středního vzdělávání DV by mělo být samozřejmou součástí života většiny pracovně aktivní dospělé populace účast dospělých na dalším vzdělávání v ČR činila v roce ,5 % (úroveň zemí EU dosahovala 9,1 %) nedostatek kvalifikované pracovní síly – zejména v technických oborech na úrovni vyučení Východiska

Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová, Datum: 26. dubna 2012 Vzdělávání dospělých v ČR malé zapojení dospělých do dalšího vzdělávání  Nedostatek motivace  Nepřehledná nabídka vzdělávání  Finanční náročnost  Časové důvody veřejnost není systematicky informována ani motivována k DV

Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová, Datum: 26. dubna 2012 Vzdělávání dospělých v ČR Podíl dospělé populace na dalším vzdělávání v letech (zdroj Labour force survey 2010)

Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová, Datum: 26. dubna 2012 Podpora nabídky dalšího vzdělávání základním předpokladem pro realizaci dalšího vzdělávání je zařazení tohoto vzdělávání - nejlépe do doplňkové činnosti  lepší perspektiva školy v návaznosti na demografický pokles žáků v počátečním vzdělávání  finanční přínos pro školu a pedagogické pracovníky v roce 2010 na vzdělávání dospělých střední školy a KVIC vydělaly téměř 2,5 mil. Kč (zdroj: Zprávy o činnosti a plnění úkolů příspěvkové organizace)

Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová, Datum: 26. dubna 2012 Významnou pomocí v propojování počátečního a dalšího vzdělávání je realizace národních projektů MŠMT: UNIV 2 – Kraje, Kompentece II, Koncept, NSK 2, UNIV 3 Předpokladem je znalost požadavků trhu práce, zájmu a poptávky po dalším vzdělávání, tedy spolupráce se zaměstnavateli, ÚP, cechy, asociacemi a dalšími sociálními partnery. Podpora nabídky dalšího vzdělávání

Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová, Datum: 26. dubna 2012 Nástrojem na podporu nabídky dalšího vzdělávání a zvýšení účasti v dalším vzdělávání je realizace globálních grantů MSK v rámci OP VK, oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání. Celková alokace na GG pro programové období , v této oblasti činí v MSK více než 393,1 mil. Kč. Dosud bylo přerozděleno ve dvou výzvách 238 mil. Kč pro 61 úspěšných projektů zaměřených na tvorbu a inovaci vzdělávacích programů určených pro další vzdělávání v MSK a vzdělávání lektorů dalšího vzdělávání. Podpora nabídky dalšího vzdělávání

Rekvalifikační kurzy v kraji podle okresů (Zdroj ÚP) Rekvalifikační kurzy Všechna vzdělávací zařízeníSŠ a VOŠ Počet kurzůPočet uchazečůPočet kurzůPočet uchazečů Okres09/1010/1109/1010/1109/1010/1109/1010/11 Bruntál Frýdek-Místek Karviná Nový Jičín Opava Ostrava Celkem Zvýšení účasti v dalším vzdělávání

Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová, Datum: 26. dubna 2012 Ke stimulaci poptávky po dalším vzdělávání přispívá již zmíněný globální grant MSK (9 projektů z 61 úspěšných realizují samy školy). Informační podpora na webových stránkách kraje: Opatření DZ MSK 2012:  Rozšíření nabídky dalšího vzdělávání, využití kapacity škol (školy)  Aktivní zapojení škol do projektů týkající se DV (školy)  Rozvoj a posílení spolupráce mezi školami a sociálními partnery – ÚP, AIVD (školy)  Zajištění informační podpory dalšímu vzdělávání na webových stránkách MSK (MSK)  Finančně motivovat ředitele škol (MSK) Zvýšení účasti v dalším vzdělávání

Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová, Datum: 26. dubna 2012 Školy se stávají otevřenými nejen pro aktivní trávení volného času prostřednictvím vzdělávacích, zájmových nebo kulturních aktivit; také své prostory mohou pronajímat. MSK realizoval v letech investiční projekt „Podpora rozvoje komunitních škol“ – v kraji tak působí 8 tzv. komunitních škol, které nabízejí zájemcům z řad veřejnosti vzdělávací kurzy, semináře, kroužky, vernisáže, výstavy apod. Zvýšení účasti v dalším vzdělávání

Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová, Datum: 26. dubna 2012 Kvalita některých nabízených vzdělávacích produktů často souvisí také s profesní úrovní vzdělavatelů Podpora profesionality vzdělavatelů je jednou z aktivit globálního grantu MSK a také obsahem projektu UNIV 2 – Kraje Opatření DZ MSK 2012:  Zajištění vzdělávání vzdělavatelům prostřednictvím běžné i projektové činnosti (MSK, KVIC)  Aktivní zapojení škol do projektů týkající se DV (školy)  Rozvoj marketingových aktivit pro podporu DV ve školách (školy)  Zvyšování kvality dalšího vzdělávání – spolupráce s ÚP, zaměstnavateli atd. (školy) Zvýšení kvality a efektivity dalšího vzdělávání

Děkuji za pozornost a přeji Vám hezký den! Ing. Petra Kaláčová Oddělení rozvoje vzdělávání Odbor školství, mládeže a sportu KÚ MSK