MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2006

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Zdravotní stav populace v ČR a EU
Výhody & nevýhody tvorby Projektu podpory zdraví vzhledem k tvorbě Školního vzdělávacího programu Tomáš Blaha SZÚ Praha 2005.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Koncepce péče o staré občany
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Chudoba jako sociální problém
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Definice, základní pojmy
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Správa sociálního zabezpečení
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2006 Podpora zdraví v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2006

Zdraví - definice Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a ne jen pouhá nepřítomnost nemoci či slabosti ( WHO 7. 4. 1948) Vymezuje zdraví jako ideální stav, neumožňuje však objektivní měření zdraví Doplněk definice – snížení úmrtnosti, nemocnosti a postižení v důsledku zjistitelných nemocí a nárůst pociťované úrovně zdraví (WHO 2001)

Podpora zdraví Proces umožňující jedincům zvýšit kontrolu nad determinantami svého zdraví, a tak zlepšovat svůj zdravotní stav( WHO 1998). Neznamená tedy pouze zodpovědnost zdravotnictví, ale vyjadřuje individuální ovlivnitelnost zdraví a zodpovědnost za ně prostřednictvím životního stylu a jeho reflexe v osobní pohodě (Kebza, 2005)

Komponenty podpory zdraví Výchova ke zdraví Veřejné zdravotní politiky zaměřené na ochranu a podporu zdraví Prevence a intervenční programy podporující zdraví

Podpora zdraví Politické dokumenty Ottawská charta 1986 Zdraví pro všechny v 21.století - Evropská zdravotní politika ( 1999) Zdravotní politika EU Národní program zdraví (1995) Akční plán zdraví a životního prostředí České republiky (1998) Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví (2002) Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR – Zdraví pro všechny v 21. století (2002)

Podpora zdraví Podmínky a předpoklady: Podpora zdraví by měla být součástí veřejné politiky, všech dokumentů a opatření. Prostředí, ve kterém člověk žije, by mělo umožňovat a podporovat rozvoj zdraví. Podpora zdraví by měla být součástí komunitní politiky a praxe. Lidé by měli mít možnost získat informace, získávat znalosti a dovednosti umožňující rozvoj a podporu zdraví. Zdravotnické služby by se měly více orientovat na podporu a rozvoj zdraví. Ottawská charta

Zdraví pro všechny v 21.století Evropská zdravotní politika Hlavní strategie, které mají naplnit cíle evropské zdravotní politiky WHO: Podpora zdraví (posilování a rozvoj zdraví) a prevence nemocí a úrazů. Dobrá zdravotní péče pro lidi s poruchou zdraví a úrazem. Nové formy mobilizace zdrojů pro rozvoj zdraví.

Zdravotní politika EU Amsterodamská smlouva V čl. 152 formuluje pojetí zdravotní politiky unie. Deklaruje, že ve všech politikách a aktivitách Unie se bude uplatňovat vysoká úroveň ochrany zdraví. Všechny akce Společenství, které budou doplňovat národní politiky, budou zaměřeny na zlepšení veřejného zdraví, prevenci nemocí a odstranění zdrojů ohrožení zdraví. Tyto akce zajistí boj proti hlavním zdravotním problémům podporou výzkumu jejich příčin, přenosu a prevence, informacemi a výchovou.

Národní program zdraví Krátkodobá strategie NPZ usnesení vlády ČR č. 247/1991 Střednědobá strategie NPZ usnesení vlády ČR č. 273/1992 Dlouhodobá strategie NPZ 1995 Národní varianta programu WHO „ Zdraví pro všechny do r. 2000“ Zdraví pro všechny v 21. století usnesení vlády č. 1046/2002

Národní program zdraví Cíle: Zvyšovat znalosti lidí o zdravém způsobu života Zvyšovat znalosti lidí o možnostech prevence nemocí Podněcovat změny chování Vytvářet koalice pro realizaci podpory zdraví ve společnosti

Akční plán zdraví a životního prostředí ČR - NEHAP Schválen vládou ČR unesením č. 810/1998 Sb. V kap. 2.2.2. je uveden Systém monitorování zdravotního stavu obyvatel ve vztahu k životnímu prostředí (usnesení vlády č. 369/1991). V kap. 2.6. jsou stanoveny cíle a aktivity k realizaci výzkumu.

Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví v platném znění Ukládá povinnost krajským hygienickým stanicím podílet se na vytváření a realizaci zdravotní politiky regionu. Ukládá zdravotním ústavům povinnost realizovat programy ochrany a podpory zdraví, zajistit výchovu ke zdraví a zajistit činnost poraden ochrany a podpory zdraví.

population 10,272.503 14 regions 429113 1113149 1279951 304599 508542 1183900 551650 641554 521019 598057 625991 1136689

Jaké je zdraví lidí? Zdraví je mnohem horší než by mohlo být: kdybychom lépe využili ty vzácné zdroje, které máme pro zdraví lidí k dispozici. kdybychom dokázali lépe pomoci lidem zvolit si vlastní zdravý životní styl a pečovat o své zdraví

Proč je zdraví lidí takové? Determinanty zdraví Životní styl Genetický základ Péče o zdraví – souhrn všech aktivit pro zdraví Zdravotnictví – odborná část péče o zdraví Životní prostředí (kulturní, ekonomické, sociální a další podmínky života lidí)

Co společně uděláme pro zlepšení zdraví lidí? Společná cesta pro zdraví: Společný zájem pro zdraví Sdílená odpovědnost Tvůrčí partnerství respektující jak svébytnost jedince, tak význam lidské sounáležitosti

Klíčové strategie WHO v podpoře zdraví Rámcová úmluva o kontrole tabáku (2003) Globální strategie zaměřená na výživu, fyzickou aktivitu a zdraví (2003) Evropský akční plán proti alkoholu (2003) Strategie životní prostředí a zdraví dětí (2002) Deklarace o duševním zdraví pro Evropu (2005)

Zdravotní politika EU Cílem podpory zdraví je: vyvarovat se rizikům poškozujícím zdraví, posílit zdraví ochraňující faktory, zlepšit životní styl a kvalitu života lidí, snížit incidenci nemocí pomocí screeningu, časné detekce a časné léčby, přispívat k redukci potřeb a nákladů na zdravotní péči.

Zdraví 21 v ČR – zpráva o meziresortním naplňování UV ČR 1046/2002 Nedostatečné finanční zdroje Nedostatečně rozvinutá meziodvětvová spolupráce Nižší účast občanské veřejnosti Podcenění role médií Pomalá regionální implementace Programu ZDRAVÍ 21 1. Obdobně jako v jiných zemích není zavádění Programu ZDRAVÍ 21 doprovázeno odpovídajícími finančními zdroji. Význam a hodnota zdraví nemůže být jen deklarována, je nezbytné ji doložit prostředky, které jsou na program skutečně vynakládány. 2. V procesu realizace Programu ZDRAVÍ 21 spíše dominují zdravotničtí experti a pracovníci ministerstva zdravotnictví, účast dalších odvětví je mnohdy formální. Ze strany ministerstva zdravotnictví bude věnována zvýšená pozornost zefektivnění meziodvětvové spolupráce, zejména formou vzájemných meziodvětvových konzultací. 3. Obdobně jako v jiných zemích EU (např. Finsko) se na přípravě programu i na jeho realizaci podíleli a podílejí převážně odborníci a politikové. V dalším období je třeba věnovat zvýšenou pozornost vztahům s veřejností, aby byl Program ZDRAVÍ 21 vnímán jako celonárodní iniciativa směřující ke zdraví a realizovaná prostřednictvím všech společenských struktur, skupin i jednotlivců. 4. Při přípravě a realizaci Programu ZDRAVÍ 21 byl dosud na centrální úrovni podceněn podíl médií na rozvoji programu a na možnosti publikace Programu ZDRAVÍ 21 směrem k veřejnosti. V průběhu další realizace je nutné ze strany Výboru 21 a Ministerstva zdravotnictví vytvořit propagační a komunikační strategii Programu ZDRAVÍ 21 5. Regionální implementace Dlouhodobého programu zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR nepostupuje dostatečně rychle a komplexně, realizuje se spíše v dílčích krocích a na nižších úrovních (obce). Komplexní přístup na úrovni regionu, promítnutý do odpovídajícího politického dokumentu i regionální finanční podpory je zatím spíše výjimkou než pravidlem.

Podpora zdraví 21 v ČR Informace a komunikace na všech úrovních Vzdělávání a finanční podpora Spolupráce meziresortní (např. MD – Strategie bezpečnosti silničního provozu, Strategie rozvoje cyklistické dopravy v ČR) Spolupráce s vytvořenými strukturami programů WHO v ČR – zejména Zdravá města – přenos do municipalit a samospráv Spolupráce s kraji - krajské zdravotní plány, posilování kapacit podpory zdraví v regionech Spolupráce mezinárodní - zapojení do Komunitárních programů EU, WHO Priority v podpoře a ochraně zdraví 1. Obdobně jako v jiných zemích není zavádění Programu ZDRAVÍ 21 doprovázeno odpovídajícími finančními zdroji. Význam a hodnota zdraví nemůže být jen deklarována, je nezbytné ji doložit prostředky, které jsou na program skutečně vynakládány. 2. V procesu realizace Programu ZDRAVÍ 21 spíše dominují zdravotničtí experti a pracovníci ministerstva zdravotnictví, účast dalších odvětví je mnohdy formální. Ze strany ministerstva zdravotnictví bude věnována zvýšená pozornost zefektivnění meziodvětvové spolupráce, zejména formou vzájemných meziodvětvových konzultací. 3. Obdobně jako v jiných zemích EU (např. Finsko) se na přípravě programu i na jeho realizaci podíleli a podílejí převážně odborníci a politikové. V dalším období je třeba věnovat zvýšenou pozornost vztahům s veřejností, aby byl Program ZDRAVÍ 21 vnímán jako celonárodní iniciativa směřující ke zdraví a realizovaná prostřednictvím všech společenských struktur, skupin i jednotlivců. 4. Při přípravě a realizaci Programu ZDRAVÍ 21 byl dosud na centrální úrovni podceněn podíl médií na rozvoji programu a na možnosti publikace Programu ZDRAVÍ 21 směrem k veřejnosti. V průběhu další realizace je nutné ze strany Výboru 21 a Ministerstva zdravotnictví vytvořit propagační a komunikační strategii Programu ZDRAVÍ 21 5. Regionální implementace Dlouhodobého programu zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR nepostupuje dostatečně rychle a komplexně, realizuje se spíše v dílčích krocích a na nižších úrovních (obce). Komplexní přístup na úrovni regionu, promítnutý do odpovídajícího politického dokumentu i regionální finanční podpory je zatím spíše výjimkou než pravidlem.

Děkuji za pozornost