Vznik Československé republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Naše země za 1. světové války
NÁZEV: REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ - VZNIK
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
Život za První republiky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Oslavy 96. výročí vzniku samostatného Československa.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Číslo v digitálním archivu školy
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Česká republika Demokratický stát.
Poválečný vývoj v Československu
9. ročník Novověk, moderní dějiny
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Baroko Život v barokní době.
Československo 20. let – 30. let
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. světová válka ( ).
Československá republika mezi válkami
VY_32_INOVACE_25-10 Vznik ČSR.
Tomáš Garrigue Masaryk
První Československá republika 5. ročník
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl11
Tomáš Garrigue Masaryk
III/2 XVI.1 9. C
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
CZ.1.07/1.4.00/
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
T.G.M..
Člověk a jeho svět Vlastivěda
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Autor: Mgr.Lenka Preisová
TÉMA: Tomáš Garrigue Masaryk
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
VZNIK ČSR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

Vznik Československé republiky Tomáš Garrigue Masaryk

28. října 1918 došlo na Václavském náměstí v Praze k velké manifestaci, na níž přední domácí politici vyhlásili samostatnost a převzali moc do svých rukou.

30. října 1918 se k samostatnému státu přihlásili domácí zástupci Lidé provolávali slávu samostatnému státu a strhávali znaky Rakouska – Uherska. 30. října 1918 se k samostatnému státu přihlásili domácí zástupci Slováků a vznikla tak Československá republika. 1918 - 1920 Od roku 1920

V roce 1919 se k nově vzniklému státu připojili i Rusíni žijící na východ od Slovenska v zemi zvané Podkarpatská Rus. Československá republika se tak skládala ze čtyř zemí: - Čech (Praha) - Moravy (Brno) - Slovenska (Bratislava) - Podkarpatské Rusi (Užhorod)

Československo 1920 - 1938

Nový stát měl demokratické uspořádání. Všechny výsady šlechty byly zrušeny. Základem státu se stala nová ústava, která zaváděla rovnoprávnost všech občanů bez rozdílu majetku, náboženství nebo národnosti. V čele státu stál prezident, prvním prezidentem se stal Tomáš Garrigue Masaryk.

Vznik Československé republiky Zápis do sešitu Vznik Československé republiky ČSR vznikla 28. října 1918. 30. října se připojilo Slovensko v roce 1919 Zakarpatská Rus. ČSR se skládala z - Čech (Praha) - Moravy (Brna) - Slovenska (Bratislava) - Podkarpatské Rusi (Užhorod) Stát měl demokratické uspořádání, v jeho čele stál prezident (T. G. Masaryk). Základem státu se stala ústava, která zajišťovala rovnoprávnost všech občanů bez rozdílu majetku, náboženství nebo národnosti.

Tomáš Garrigue Masaryk (1850 – 1937) Narodil se v Hodoníně, své dětství prožil na Moravském Slovácku. Studoval na gymnáziu v Hustopečích, učil se zámečníkem, kovářem, studoval na univerzitě ve Vídni. Přednášel na české univerzitě v Praze, ve Vídni a v Lipsku. Za války se snažil v zahraničí přesvědčit ostatní politiky o nutnosti vzniku nového československého státu. Budoval zahraniční legie.

Masaryk byl neobyčejně vzdělaným a čestným člověkem. Vždy se snažil hájit pravdu a rázně vystupoval proti lži a nespravedlnosti. Propagoval náboženskou snášenlivost. Byl skromný a ke skromnosti vedl i své děti. Byl nesmírně oblíbeným politikem, jeho oblibu dokazuje i to, že byl často nazýván „tatíčkem Masarykem“. 1937 V Lánech

Tomáš Garrigue Masaryk Zápis do sešitu Tomáš Garrigue Masaryk Narodil se roku 1850 v Hodoníně. Vystudoval univerzitu ve Vídni. Přednášel na několika evropských univerzitách. Během války v exilu bojoval za vznik samostatného československého státu a zakládal legie. Stal se prvním prezidentem ČSR. Byl velmi vzdělaný, moudrý a čestný. Byl skromný a ke skromnosti vedl i své děti. Díky své oblibě byl lidem nazýván „tatíček Masaryk.“

Otázky: Kdy vznikla Československá republika? Jaké měla uspořádání, kdo stál v jejím čele? Z kterých zemí se ČSR skládala? Co zaručovala nová ústava? Co víš o prvním prezidentovi? Jak a proč mu lidé přezdívali?

Použité prameny Vlastivěda pro 4. a 5. ročník ZŠ, Nová škola Čítanka pro 4. a 5. ročník, Nová škola Dětská ilustrovaná encyklopedie Má vlast, Slovart http://cs.wikipedia.org/wiki/Vznik_%C4%8Ceskoslovenska, přístupné k 28.12.2010 http://cs.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk, přístupné k 28.12.2010