1 Projektová dynamika – motivační úvod RNDr. Jiří Weinberger, TIMING Praha 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číselné soustavy Pro člověka je přirozené počítat do deseti, protože má deset prstů. Matematici s oblibou říkají, že počítáme v desítkové soustavě. To.
Advertisements

Zvýšení kvality řízení v Magistrátu města KarvinéCZ.1.04/4.1.01/ METODIKA PROJEKTU PhDr. Jiří Hřebíček ACTIVCONZULT, s.r.o. Zlín Odborný garant.
Cvičení 9 – Ekonomická funkce nelineární v parametrech :
Využití ICT technologií pro posílení ekonomické a finanční gramotnosti
Kdyby ses zeptal/a....
1 Projektová dynamika II RNDr. Jiří Weinberger, TIMING Praha 28. Března 2008.

Interaktivní Evropa děti pro děti
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Zájmena on, ona, oni Fill in the blanks with the appropriate forms of on, ona, or oni. Vzor: Já ___ znám jen od vidění. Já ho znám jen od vidění. *Taken.
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Algebra.
Ručně vyráběný kalendář 2014 »» výsledky hlasování ««
Vlastnosti portfolií přípustných vzhledem ke stochastické dominanci Úvod Martin Dungl.
ZÁKLADY EKONOMETRIE 10 cvičení Cobb-Douglas PF
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU
PSYCHICKÉ STAVY.
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
EKOTOXA s.r.o. Otická 761/37, Opava GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU CÍL A PROGRAM ŠKOLENÍ SPOLUFINANCOVÁNO EVROPSKOU UNIÍ EVROPSKÝM.
Dělitelnost přirozených čísel
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Úpravy algebraických výrazů
Proč je důležité studovat Principy
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
1 Roverský mikulášský víkend 2005 © Einstein, fotografie ©Nick.
Základní číselné množiny
Mgr. Ladislava Paterová
Popisná statistika - pokračování
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
KIV/PRO Cvičení Nalezení maxima Nalezněte (co nejefektivněji) maximum v následující posloupnosti: – 2; 12; 8; 39; 9; 4; 3; 20; 28; 19;
25. října 2004Statistika (D360P03Z) 4. předn.1 Statistika (D360P03Z) akademický rok 2004/2005 doc. RNDr. Karel Zvára, CSc. KPMS MFF UK
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
1 PREDIKCE CASH FLOW PRO PORTFOLIO PROJEKTŮ + OPTIMALIZACE 10. setkání Odborné skupiny pro predikci a optimalizaci projektů, Téma samozřejmě volíme jako.
Všechno dělejte bez reptání a bez pochybování, abyste byli bezúhonní a ryzí, Boží děti uprostřed pokolení pokřiveného a zvráceného. V něm sviťte jako hvězdy,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. L5 ex 6: se a si 1. Nepamatujeme __ každý obraz.
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Vektory Práce s vektory Př.: Mějme dva vektory z Udělejme kombinace
06/2003Přednáška č. 11 Dynamický model stárnutí objektu (části objektu) – základní popis Předmět: Modelování v řízení MR 11 (Počítačová podpora) Obor C,
16/1 Hybatelé ekonomiky (české) a hrubé národní štěstí. Smilovice ’09 - prosinec M. Vlček.
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
1 Rychlá simulační analýza pro rozhodování o vstupu do tendru Tendr je pěkný příklad řízení těch hlavních změn Lepší je neoddělovat siamská dvojčata PM.
Příklady (část 1.) Kolik budu mít v bance po 4 letech, jestliže dnes vložím 500 tis. Kč při roční úrokové míře 5 %? Kolik budu mít v bance jestliže bude.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Časté otázky a chyby související s tvorbou studijního zaměření Mgr. Jiří Taufer, Ph.D.
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Statistická analýza únavových zkoušek
JEN PRO TEBE.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Aforismy s obrázky. Až náročná milenka vám ukáže, jak skromnou máte ženu. Jiří Novák.
Naše růžová budoucnost.... Eh, růžová... Tedy, ne tolik.
„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Investuje do venkovských oblastí"
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Lenka Zahradníčková
....aneb začneme na zelené louce…
Funkce, funkční závislosti Lineární funkce. Obsah: Definice funkce Grafické znázornění funkce Konstantní funkce Lineární funkce Vlastnosti lineárních.
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Konstrukce trojúhelníku
Konstrukce trojúhelníku
Úvod do matematické analýzy - pokračování 3
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Microsoft Excel Funkce Když. Microsoft Excel Funkce Když.
Konstrukce rovnoběžníku
Transkript prezentace:

1 Projektová dynamika – motivační úvod RNDr. Jiří Weinberger, TIMING Praha 2006

2 Proč se při rozhodování o projektu nikdy neobejdeme bez experta? Odpověď je na dalším slidu

3 Proč se při rozhodování o projektu nikdy neobejdeme bez experta? Nepozveme-li si experta (experty), stáváme ex offo experty, kteří rozhodují o projektu přímo my

4 Co si počneme? Ať už s experty nebo sami se sebou – v roli expertů? ROZHODOVÁNÍROZHODOVÁNÍ MENTÁLNÍ, PAPÍROVÝ NEBO POČÍTAČOVÝ MODEL PRŮBĚHU PROJEKTU EXPERTNÍ ODHAD VŠECH VÝSLEDKŮ A NÁSLEDKŮ PROJEKTU

5 Jeden expert říká ano, druhý říka ne ROZHODOVÁNÍROZHODOVÁNÍ MENTÁLNÍ, PAPÍROVÝ NEBO POČÍTAČOVÝ MODEL PRŮBĚHU PROJEKTU EXPERTNÍ ODHAD VŠECH VÝSLEDKŮ A NÁSLEDKŮ PROJEKTU DVA ODLIŠNÍ EXPERTI:

6 Pusťme experty do modelu přímo, netvořme jejich umělý mix ROZHODOVÁNÍROZHODOVÁNÍ MENTÁLNÍ, PAPÍROVÝ NEBO POČÍTAČOVÝ MODEL PRŮBĚHU PROJEKTU EXPERTNÍ ODHAD VŠECH VÝSLEDKŮ A NÁSLEDKŮ PROJEKTU DVA ODLIŠNÍ EXPERTI:

7 Takto by mohl vypadat „vážený mix expertů“vstupující do modelu ROZHODOVÁNÍROZHODOVÁNÍ MENTÁLNÍ, PAPÍROVÝ NEBO POČÍTAČOVÝ MODEL PRŮBĚHU PROJEKTU EXPERTNÍ ODHAD VŠECH VÝSLEDKŮ A NÁSLEDKŮ PROJEKTU DVA ODLIŠNÍ EXPERTI:

8 Spočítáme průměr – a narodí se nám „půl dítěte“? Byla by to hloupost? Tak proč to děláme? Vážený průměr je lepší? Opravdu? Co s informací, že se narodí 0.66 dítěte? Proč se raději expertů nezeptáme Proč? Proč tvrdí to či ono? Třeba se dozvíme, že jeden očekává, že předběhneme konkurenci a druhý, že ne. A hned uvidíme model projektu (mentální, papírový, počítačový) jako model kauzální, v němž nejde jen o čísla, ale i o jejich interpretaci.

9 Pusťme experty do modelu přímo, vážení expertů svěřme modelu ROZHODOVÁNÍROZHODOVÁNÍ MENTÁLNÍ, PAPÍROVÝ NEBO POČÍTAČOVÝ MODEL PRŮBĚHU PROJEKTU EXPERTNÍ ODHAD VŠECH VÝSLEDKŮ A NÁSLEDKŮ PROJEKTU DVA ODLIŠNÍ EXPERTI:

10 Dá to na výstupu stejný výsledek? Aspoň v průměru?

11 Dá to na výstupu stejný výsledek? Aspoň v průměru? Zhruba řečeno, jen tehdy, je-li model lineární a jevy v něm spíše nezávislé

12 Je realita projektu lineární a jevy v ní spíše nezávislé? Leckdo si myslí, že ano. Uposlechne realita takovou myšlenku? Odpověď je na sousední ploše. NE

13 Máme-li dobrý model (MENTÁLNÍ, PAPÍROVÝ, POČÍTAČOVÝ), dostaneme na výstupu věrohodnější informaci, např. takovouto: ROZHODOVÁNÍROZHODOVÁNÍ MENTÁLNÍ, PAPÍROVÝ NEBO POČÍTAČOV Ý MODEL PRŮBĚHU PROJEKTU DVA ODLIŠNÍ EXPERTI:

14 Takto může vypadat odhad času, peněz apod. Jde-li např. o peníze, získáme odhad VALUE AT RISK. VALUE AT RISK Levý kvantil na empirickém histogramu je např. 5 procent

15 Tolik úvodem; projektová dynamika vychází z uvedených předpokladů a z faktu, že máme počítače Pokračováním na 7. setkání Odborné skupiny bude seminář s řadou praktických příkladů s dynamickými modely různých projektů. Zopakujeme si také dynamický model portfolia projektů, stručně představený na 6. setkání