Bezpečnost silničního

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdroje Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace CYKLISTA Tento Digitální učební.
Advertisements

Řízení motorových vozidel
Dopravní výchova 1. stupeň ZŠ
Společná akce pro děti „Dopravní bezpečnost a výchova“
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
Role Městské policie v prevenci úrazů v Chrudimi
DOPRAVNÍ VÝCHOVA 4. ROČNÍK
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
Prázdninový provoz Ing. Martin Farář
10.1 Cyklista na silnici, výbava cyklisty
BEZPEČNOST DOPRAVY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
MÍSTNÍ KOMUNIKACE FUNKČNÍ SKUPINY D
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Staroklánovická ročník ZŠ 6 odd. ŠD Polesná ročník ZŠ 3 odd. ŠD 3 odd. MŠ.
Dopravní výchova Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
Cesta do školy a z ačátek školního roku Karel Loprais zmocněnec ministra dopravy.
Jezdi pouze po pravé straně vozovky. Smíme jezdit jen jednotlivě za sebou. Každou změnu směru jízdy musíš dát najevo zřetelným upažením ruky. Součástí.
ZÁKON O POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
09.1 Chodec v silničním provozu
ZŠ a MŠ Vikýřovice, okres Šumperk CZ.1.07/1.4.00/ Drahomíra Ďurišová – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k procvičení pravidel.
Pravidla provozu vozidel na pozemních komunikacích platná od
Dopravní výchova Mgr. Petra Polášková.
stůj, dej přednost v jízdě
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Umíte se chovat na silnici?
Stále se zvyšující provoz na pozemních komunikacích sebou přináší vyšší rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků. Jedním z období, které se projevuje.
DOPRAVNÍ VÝCHOVA Jízdní kolo. Milí žáci, předpokládám, že mezi vámi není nikdo, kdo by nerad jezdil na kole. Kolo je vaším pomocníkem při cestě za kamarádem,
Dětské dopravní hřiště Liberec
Dětské dopravní hřiště Liberec
ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.
Tisková konference příčiny nehod v podzimním a zimním období priority a úkoly – podzimní období Tisková konference příčiny nehod.
Činnost dopravní policie v roce Dopravní přestupky řidičů motorových vozidel Celkem řešeno řidičů motorových vozidel na místě uloženo.
Materiál je určen pro výuku dopravní výchovy ve 3. ročníku. Hra je inspirovaná stolní hrou Activity. Žáci se rozdělí do skupin, na tabuli je zobrazen herní.
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
SMĚR A ZPŮSOB JÍZDY Směr a způsob jízdy - na pozemních komunikacích se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji -na krajnici.
Činnost Policie ČR za I. pololetí r.2010 v dohledu nad sil. provozem plk. Mgr. Ing. Ivan Bílek Policejní prezidium ČR Praha 19. července 2010.
Tisková konference dopravní nehodovost - priority a úkoly – podzimní období Tisková konference dopravní nehodovost - priority.
Prázdniny nehod (- 423, tj. - 3,2%) 140 osob usmrceno (- 30, tj. -17,6%) 598 osob těžce zraněno (- 48, tj. – 7,4%) osob zraněno lehce.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Výchova k občanství TEMA: Pravidla silničního.
Příkazové Zákazové Upravující přednost Výstražné RISKUJ DOPRVANÍ ZNAČKY
DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE ZA ROK
Činnost služby dopravní policie v I. čtvrtletí r.2010 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 15. dubna 2010.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_Cyklista.
MOJE CESTA DO ŠKOLY Bezpečnost v silničním provozu
Eva Gregorová Dopravní psychologie 2
DOPRAVNÍ VÝCHOVA CHODEC JAK SE CHOVAT NA CHODNÍKU
Činnost Policie ČR v dohledu nad silničním provozem, rozbor činnosti dopravní policie za rok plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha.
Autor: Mgr. Radana Marelová
NeRiskuj.
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
Prázdniny bezpečnější
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
DUM_008/ ČLOVĚK A JEHO SVĚT/BEZPEČNĚ NA SILNICI/ VYDMUCHOV/ŠŤÁSTKOVÁ/ 2012 Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
BOZP, BESIP VY_32_INOVACE_1C_12 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy pro žáky 3. ročníku
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
PROVOZ NA DÁLNICI. PROVOZ NA DÁLNICI Na dálnici je povolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost není.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Viditelnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu a rizika podzimního a zimního období.
Bezpečné cesty do školy
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Viditelnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu a rizika podzimního a zimního období.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Senioři v dopravě kpt. Mgr. Miroslav ŠIMEČEK
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_76_PRV1
Dětské dopravní hřiště Liberec
Transkript prezentace:

Bezpečnost silničního Provozu

Nehody jsou tradické:

Důvody nehod: Mikrospánek Bez pásu Jízda vlivem alkoholu Nepozornost Porušování předpisů Náledí

Kdo nám může pomoc: Hasiči 150 Záchranná služba 155 Policie 158 Integrovaný záchranný systém 112 Městská policie 156

Účast silničního provozu - nejmladší samostatní chodci, in-line, skateboard, koloběžka, pasažéři v autě Co mají umět: 1. ročník - bezpečná cesta do - chůze po chodníku, stezka pro - bezpečné přecházení vozovky na rovném a přehledném úseku, po přechodu pro chodce, nadchodu a podchodu - význam světelných signálů pro - schopnost rozeznat nebezpečná - nebezpečná místa pro přecházení - vidět a být viděn - reflexní materiály za snížené - užívání cyklistické - bezpečného chování v automobilu - autosedačky a bezpečnostní - zásady bezpečného chování v hromadné dopravě (nastupování, vystupování, chování při jízdě, chování na zastávce) - bezpečná místa pro hry dětí, sáňkování, 2. ročník - chůze po silnici (krajnice - vozovka), nebezpečná místa pro chůzi po silnici - chůze přes železniční přejezd bez závor i se závorami - nebezpečí, která hrozí chodcům za snížené viditelnosti - druhy hromadné dopravy - vidět a být viděn - reflexní materiály za snížené viditelnosti - zásady bezpečného chování v automobilu - autosedačky a bezpečnostní pásy - způsoby pomoci starým a nemocným lidem v prostředích hromadné dopravy - zásady kázně a ohleduplnosti k ostatním účastníkům silničního provozu (nepřekážet, neomezovat, neohrožovat ostatní) - zásady chování při jízdě v automobilu - zádržné - výcvik základních dovedností na kole -

Rány a krvácení SILNÉ KRVÁCENÍ Pro tepenné krvácení svědčí jasně červená pulsující krev, pro žilní naopak krev tmavá a mírně tekoucí.    -  Do rány vložíme prsty a místo krvácení silně stlačujeme - snažíme se postiženou část těla zvednout nad úroveň srdce- voláme rychlou záchrannou službu (155)- pokud máme po ruce přikrývku, pomůžeme postiženému na ni ulehnout, snažíme se tak předcházet šoku - při nepřítomnosti pravidelného dýchání zahajujeme resuscitaci, zatímco 2. zachránce neustále stlačuje prsty místo krvácení. Jsme-li namístě úrazu sami, snažíme se zabránit dalšímu krvácení a resuscitaci ponecháme až na přivolanou zdravotnickou záchrannou službu   Pokud je v ráně cizí těleso netlačíme na ránu příliš usilovně, abychom nezatlačili těleso příliš hluboko. Cizí těleso nevytahujeme!!! Okolí obvážeme obvazem a co nejrychleji zavoláme rychlou záchrannou službu (155).

Můžou nám zachránit život:

Výbava kola

Předpisy pro cyklisty  "Za cyklistu je považován ten kdo jede jako řidič na nemotorovém vozidle, tedy jízdním kole či například koloběžce. Po pozemních komunikacích se tedy pohybuje jako vozidlo. Jezdí po pravé straně vozovky, a ne po chodníku. Po něm by se mohl pohybovat pouze tehdy, pakliže by kolo vedl, pak je považován za chodce," konstatuje JUDr. Zdeněk Svátek.  Na chodníku tedy jedoucí cyklista nemá co dělat. Stejně tak na přechodu pro chodce, kde cyklista nemá přednost. Měl by ji pouze v případě, že by kolo vedle. Na silnici pak nesmí jezdit vedle sebou.  "Cyklisté nemohou jet vedle sebe a musí jet vždy za sebou při pravé straně vozovky. Když odbočují doleva, pak se příslušně zařadí do odbočovacího pruhu."  Cyklisté mají také jednu výhodu. "Přijíždí-li ke křižovatce podél kolony stojících aut, mohou, je-li dostatek místa, tuto kolonu po pravé straně se zvýšenou opatrností předjet až na hranici křižovatky."  "Cyklista mladší 15 let je povinen používat přilbu, která musí být schváleného typu. Přilba musí být správně a pevně nasazena na hlavě. Pokud by šlo o děti mladší 10 let, tak ty po silnicích mohou jezdit jen v doprovodu osoby starší 15 let. Kdyby dítě mladší 10 let jelo po chodníku, po cyklistické stezce nebo v obytné zóně, tak to je jedině případ, kde může jezdit bez dozoru."

Rychlost na silnici V obci smí jet řidič rychlostí nejvýše 50 km/hod, a jde-li o dálnici nebo silnici pro motorová vozidla, nejvýše 80 km/hod. Řidič motorového vozidla o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 3 500 kg a autobusu smí jet mimo obec rychlostí nejvýše 90 km/hod; na dálnici a silnici pro motorová vozidla rychlostí nejvýše 130 km/hod. Řidič jiného motorového vozidla smí jet rychlostí nejvýše 80 km/hod. Ve městě nejrychleji můžete jet 50km/h