Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BOZP, BESIP VY_32_INOVACE_1C_12 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BOZP, BESIP VY_32_INOVACE_1C_12 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 BOZP, BESIP VY_32_INOVACE_1C_12 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1056
Sada 3 Člověk a společnost Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny

2 Anotace První část prezentace obsahuje výklad o bezpečnosti a ochraně zdraví (BOZP) při práci, o ochranných pracovních pomůckách. Po výkladu následuje úkol, kde žáci vyhledají ochranné pomůcky (rukopisné poznámky), dále zakroužkují nebezpečné předměty (rukopisné poznámky). Druhá část prezentace se zabývá bezpečnostní silničního provozu (BESIP). Žáci si přiblíží základy bezpečné chůze po chodníku, přechodu pro chodce, chůzi po silnici a základní dopravní značky, které si procvičí na dvou následujících úkolech (rukopisné poznámky). Na závěr si žáci ověří získané poznatky na doplňujících otázkách. Délka trvání výuky pomocí tohoto materiálu je 30 minut. Autor Období vytvoření materiálu Bc. Pavla Koutníková Srpen 2013 Speciální vzdělávací potřeby PAS, MP, kombinované postižení (MP v kombinaci se zdravotním znevýhodněním, MP v kombinaci s PAS, vícečetné postižení) Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Rodinná a Občanská výchova Druh učebního materiálu Interaktivní DUM Inovace Rukopisné poznámky v rámci nového softwaru Microsoft Cílová skupina  Žák ( PAS, MP, kombinované postižení, MP v kombinaci se zdravotním znevýhodněním, MP v kombinaci s PAS, vícečetné postižení) Stupeň a typ vzdělávání Praktická škola jednoletá

3 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci (zkratka – BOZP)
B - bezpečnost O - ochrana Z - zdraví P - při práci

4 Hlavní zásadou BOZP je pracovat tak, abychom neohrožovali sebe ani své spolupracovníky a aby nedošlo k poškození věcí. Žáci i pracovníci jsou povinni zúčastňovat se školení o bezpečnosti a hygieně práce. Je nezbytně nutné se důkladně seznámit s obsluhou strojů a zařízení na pracovišti. Jen tak lze využít všech jejich možností a neublížit při tom ani sobě, ani strojům či zařízení.

5 Pro bezpečnou práci je třeba dodržovat tyto hlavní zásady:
pracovat zodpovědně, pozorně a opatrně neriskovat, neblbnout, nemachrovat! při práci používat všechny předepsané ochranné pomůcky (pracovní oděv, pracovní obuv a pokrývku hlavy) nesahat na pohybující se části strojů! dbát na čistotu podlahy! a mnoho dalších zásad bezpečnosti práce

6 Pracovní OCHRANNÉ POMŮCKY
Pracovní ochranné pomůcky slouží jako doplňky k zajištění BOZP na pracovištích. pracovní oděv pracovní obuv přilba ochranné brýle rukavice respirátor aj.

7 Najdi a přesuň ochranné pomůcky do rámečku.
Použij skryté pero

8 Najdi a zakroužkuj nebezpečné předměty.
Použij skryté pero

9 Bezpečnost silničního provozu (zkratka – BESIP)
B E S I P - provozu bezpečnost silničního

10 Útvar BESIP se zabývá metodikou dopravní výchovy dětí ve školách, ale i preventivními dopravně-bezpečnostními kampaněmi zaměřenými na všechny kategorie účastníků provozu na pozemních komunikacích. BESIP je: hlavní koordinační subjekt bezpečnosti silničního provozu v ČR expertní orgán v oblasti působení na lidského činitele samostatné oddělení Ministerstva dopravy ČR

11 DOPRAVNÍ ZNAČKY Dopravní značky jsou jednoduché piktogramy určené pro řízení a regulaci silničního provozu na pozemních komunikacích. Jedná se o zařízení upozorňující účastníky silničního provozu na nebezpečná místa, ukládají jim zákazy, příkazy nebo omezení, poskytují jim informace nebo zpřesňují, doplňují nebo omezují význam jiné dopravní značky. Význam dopravních značek stanoví Pravidla silničního provozu. Krom dopravních značek je provoz na pozemních komunikacích také řízen, zabezpečován a usměrňován světelnými a akustickými signály.

12 Hlavní pozemní komunikace Konec hlavní pozemní komunikace
Dej přednost v jízdě! Zákaz vjezdu všech vozidel (v obou směrech) Zákaz vjezdu jízdních kol Stůj, dej přednost v jízdě!

13 Pozor, přechod pro chodce Stezka pro chodce a cyklisty
Světelné signály Pozor, přechod pro chodce Přechod pro chodce Podchod nebo nadchod Stezka pro chodce a cyklisty Stezka pro cyklisty

14 Nemocnice První pomoc Policie Čerpací stanice Zastávka autobusu Parkoviště

15 Najděte dvě stejné značky a spojte je čarou.
Použij skryté pero

16 Stůj, dej přednost v jízdě! Hlavní pozemní komunikace
Spojte čarou název se značkou. Stezka pro cyklisty Stůj, dej přednost v jízdě! Hlavní pozemní komunikace Dej přednost v jízdě! Čerpací stanice Přechod pro chodce Podchod nebo nadchod Použij skryté pero

17 Chůze po CHODNÍKU Chodník je část pozemní komunikace nebo samostatná pozemní komunikace, která slouží chodcům k přesunu po délce komunikace. Chodníkem zpravidla bývají vybaveny místní komunikace, případně průjezdní úseky silnic, v zastavěných částech obcí, a to buď po jedné nebo po obou stranách. Chodec musí užívat přednostně chodníku nebo stezky pro chodce. V současné době není stanoveno, po které straně chodníku je chodec povinen jít – v minulosti platilo, že po chodníku se chodí vpravo. Pokud chodník užije organizovaný útvar chodců, musí jít vpravo a nejvýše ve dvojstupu.

18 Chůze po silnici Při chůzi po silnici jsou děti vždy vystaveny zvýšenému nebezpečí. Tuto problematiku řeší pravidla silničního provozu. Kde není chodník Kde není chodník chodí se vlevo (v protisměru jedoucích vozidel, tak abys je viděl přijíždět). Při chůzi po krajnici nebo okraji vozovky mohou jít nejvýše 2 chodci vedle sebe! Po jednom za sebou se chodí hlavně: tam, kde je hustý provoz, při míjení vozidel, v blízkosti nebezpečných míst - zatáčky, zúžené vozovky, vrcholy stoupání, za snížené viditelnosti - ve tmě, za mlhy, deště... Bezpečnější je vždy jít po jednom za sebou! Přecházení vozovky Pokud je blíže než 50 m křižovatka s řízeným provozem (semafory), vyznačený přechod pro chodce (zebra), nadchod nebo podchod, musí chodec přecházet jen na těchto místech. Při přecházení po přechodu pro chodce NEPLATÍ ABSOLUTNÍ PŘEDNOST CHODCE. Zákon ti říká, že jako chodec nesmíš vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Chodec musí dát přednost tramvaji. VŽDY se před přecházením rozhlédni! A to i když jdeš na přechodu pro chodce na zelenou!

19 Přechod pro chodce „Signál pro chodce se znamením Stůj!“ znamená, že
Přechod pro chodce je místo na pozemní komunikaci určené pro přecházení chodců. Přechod by měl být umístěn pouze na bezpečném místě, zaručující rozhled chodcům i řidičům. Světelné signály pro chodce jsou určeny k tomu, aby zajistily bezpečné přecházení pozemní komunikace. „Signál pro chodce se znamením Stůj!“ znamená, že chodec nesmí vstupovat na vozovku. „Signál pro chodce se znamením Volno“ dovoluje chodci vstoupit do vozovky.

20 Procvičovací otázky. Musíš se při přecházení silnice rozhlížet? Po které straně chodníku půjdeš jako chodec? Proč si nesmíš na silnici hrát?

21 ZDROJE Obrázky. Office.com: Kliparty, fotografie a animace [online]. [cit ]. Dostupné z: BESIP: Bezpečnost silničního provozu. Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: Dopravní značka: Dopravní značky. Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: Dopravní značení v Česku. Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: Výstražné dopravní značky. VŠECHNY-AUTOŠKOLY.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: Dopravní značky upravující přednost. VŠECHNY-AUTOŠKOLY.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: Zákazové dopravní značky. VŠECHNY-AUTOŠKOLY.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: Rady pro chodce. Bezpečně na silnicích: v Libereckém kraji [online] [cit ]. Dostupné z: Chodník. Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP), HYGIENA A POŽÁRNÍ OCHRANA (PO. Hotelová škola Mariánské Lázně [online] [cit ]. Dostupné z: Ochranná pomůcka. Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "BOZP, BESIP VY_32_INOVACE_1C_12 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google