VOLBY DO ZASTUPITELSTVA OBCE ve dnech 10. a

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015
Advertisements

Přijímací řízení na střední školy
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2013/2014. OBSAH 2 1UPOZORNĚNÍ PRO VŠECHNY STUDENTY……………………………..3 2BAKALÁŘSKÉ STUDIUM……………………………………………………… ročník.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Volby do zastupitelstev obcí - říjen Hlasování a sčítání hlasů při volbách do.
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Volby do zastupitelstev obcí 2014 setkání se zástupci obcí ORP Opava
SVNIT Přednáška M. Horáková
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Přijímací řízení na střední školy školní rok 2014/2015
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Posuzování hlasů volby do obecního zastupitelstva Opava vs-
Okresní sdružení ČUS Tábor
31.1. – ředitelé SŠ zveřejní na webech kritéria pro uchazeče do 1.ročníků – ředitelé SŠ zveřejní seznam přijatých uchazečů na obory s talentovou.
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
PŘIHLÁŠKA NA STŘEDNÍ ŠKOLU
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Volba předsedy a místopředsedů Rady vysokých škol pro funkční období 2009 – února 2009 Podklady pro volební komisi.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2014 / Důležité termíny – ředitelé SŠ zveřejní na webu kritéria pro uchazeče do 1.ročníků – ředitelé SŠ zveřejní.
SVNIT Přednáška M. Horáková
Příprava zapisovatelů na SZZ
Volba předsedy a místopředsedů Rady vysokých škol pro funkční období 2012 – sněm RVŠ 26. ledna 2012.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Nejedná se o studijní materiál
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Komunální politika přehled doporučené literatury
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Volba předsedy a místopředsedů RVŠ pro funkční období 2009 – února 2009 Podklady pro volební komisi.
Posuzování hlasovacích lístků volby do obecního zastupitelstva.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
VOLEBNÍ ROK 2016 Volby do zastupitelstev krajů Volby do Senátu Parlamentu ČR Ing. Martina Věntusová Ing. Petr Sordyl Ing. Václav Seidler.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, o.s. Ing. Jaromír Zajíček, MPA Ing. Jaromír Zajíček, MPA vedoucí úřadu Magistrátu města Děčín a předseda.
Nemocenské pojištění - základní dokumentace Markéta Hornychová Čepelková Vedoucí oddělení nemocenského pojištění OSSZ Liberec Spojení:
NÁRODNÍ RADA PRO KVALIFIKACE MŠMT, Legislativní rámec Zákon č. 179/2006 Sb.: § 24 – Rada § 24, odst. 7  Jednací řád Rady  Statut Rady § 23,
Shromáždění delegátů 2015 Jednací řád (úpravy) Jaroslav Majer Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích Hlávkova 23, Přeštice.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2015 / Důležité termíny – ředitelé SŠ zveřejní na webu kritéria pro uchazeče do 1.ročníků – ředitelé SŠ zveřejní.
Informace k přijímacímu řízení na střední školy pro školní rok 2015/2016.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/X Informace pro prezidenta republiky Praha, 7. října 2014 Závazný systém zjišťování.
Volby 2016 VOLBY DO ZASTUPITELSTVA KRAJE ve dnech 7. – zasedání okrskových volebních komisí.
Volby do Evropského parlamentu Konané 23. a 24. května 2014.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Veřejnoprávní smlouvy
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
Pracovně právní vztahy
Okresní sdružení ČUS Tábor
Veterinární a potravinářská legislativa
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Působnost valné hromady
Další vnitrostátní předpisy
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Přijímací řízení
Volba PREZIDENTA REPUBLIKY LEDEN 2018
Přijímací řízení pro žáky vycházející z 5. ročníků
Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 20. a 21. října 2017
Volby do zastupitelstev obcí a Senátu ČR 5. a 6. října 2018
VOLBY V ČR.
Volby 2018 VOLBY DO OBECNÍCH ZASTUPITELSTEV A SENÁTU PARLAMENTU ČR
Volby do Zastupitelstev obcí a senátu Krajská správa ČSÚ ve Zlíně
Poskytování podpory při uplatnění volebního práva
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Volby do zastupitelstev obcí říjen 2018
Transkript prezentace:

VOLBY DO ZASTUPITELSTVA OBCE ve dnech 10. a 11. 10. 2014

OBSAH legislativní rámec podepsání slibu člena OVK povinnosti předsedy OVK zasedání OVK administrativa losování průběh voleb - teorie dotazy, podněty, připomínky

… to vše na stránkách www.mvcr.cz … Volby 2014 Legislativa Zákon č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, Vyhláška č. 59/2002Sb. Ministerstva vnitra o provedení některých ustanovení zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, metodiky a stanoviska MVČR, … to vše na stránkách www.mvcr.cz …

Volby 2014 Povinnosti předsedy/předsedkyně OVK účastní se s místopředsedou školení ČSÚ odpovídá za pořádek v a před volební místností odpovídá za správný počet přítomných členů OVK odpovídá za předání výsledků voleb ČSÚ odpovídá za předání materiálu k archivaci … a další …

školení předsedů a místopředsedů OVK - 3. 10. 2014

§17 - členství v okrskové volební komisi vzniká složením slibu, končí: ukončení činnosti OVK, úmrtím člena OVK, vzdáním se členství v OVK; toto písemné prohlášení nelze vzít zpět, odvoláním člena OVK, trvá-li nepřítomnost člena okrskové volební komise ve volební místnosti bez souhlasu komise déle než 3 hodiny OVK je schopná se usnášet, je-li přítomna nadpoloviční většina všech jejích členů s právem hlasovat (zapisovatelka má hlas poradní!!!), usnesení je přijato, vyslovila-li se pro ně nadpoloviční většina přítomných členů kandidát nemůže být členem volební komise pro volby do téhož zastupitelstva

1. zasedání OVK, losování počty přítomných členů OVK pro losování administrativa losování předsedy a místopředsedy

den voleb před otevřením volební místnosti přeprava materiálů do volební místnosti včas zapisovatelka příprava volební místnosti, kontrola vybavení místnosti dle §31 zákona 491/2001 Sb.

den voleb před otevřením volební místnosti organizační záležitosti domluvit se správcem budovy odemykání a zamykání budovy, vyvěšení státní vlajky zázemí pro OVK (kuchyňka, toalety…) bezpečnostní vybavení budovy (alarm), zhasínání….

volební schránka před otevřením volební místnosti všechny volební schránky (i přenosné): otevřít a ukázat všem členům OVK, že jsou prázdné, uzavřít, zapečetit přes zámek (přes dvě protilehlé strany), podepsat. KLÍČE OD ZÁMKU PŘÍSLUŠNÉ VOLEBNÍ SCHRÁNKY DO TAKTO UZAMČENÉ VOLEBNÍ SCHRÁNKY NEPATŘÍ !!!

… další povinnosti dle § 31… státní vlajka na budově a velký státní znak ve volební místnosti, hlasovací lístky, úřední obálky, psací potřeby, výpis ze seznamu, zákon o volbách do zastupitelstva obce, prostor pro úpravu hlasovacích lístků …

… další povinnosti dle § 31 odst. 4 na viditelném místě ve volební místnosti: vzory hlasovacích lístků, prohlášení o vzdání se kandidatury nebo odvolání kandidátů, - VZOR -

… další povinnosti na vstupu do budovy s volební místností vyvěsit velké oznámení o době a místě konání voleb s vyznačením volebních okrsků v budově, přímo v budově na dveřích volební místnosti vyvěsit malé oznámení o době a místě konání voleb s označením volebního okrsku, orientační tabulky k volební místnosti (místnostem).

Zahájení hlasování pátek - 14 : 00 po provedení kontroly splnění předchozích povinností vyplývajících ze zákona a dalších povinností, předseda OVK prohlásí volby za zahájené, otevře volební místnost, zahájí hlasování.

HLASOVÁNÍ volič hlasuje osobně (výjimka – zdravotní stav …), volič prokáže svou totožnost OP – pozor na „odstřižené rožky“, platnost a vyznačení omezení způsobilosti pas, člen OVK označí kroužkem do seznamu voličů, člen OVK vydá úřední obálku, případně i hlasovací lístek, volič se musí odebrat do prostoru pro úpravu hlasovacích lístků (v opačném případě je člen OVK povinen znemožnit hlasování), volič hlasuje vhozením úřední obálky do volební schránky.

HLASOVÁNÍ -2- na žádost voliče (zejména zdravotní důvody) hlasování mimo volební místnost pouze v územním obvodu volebního okrsku, minimálně 2 členové OVK přenosná volební schránka (zapečetěná, podepsaná), úřední obálky, hlasovací lístky, druhý výtisk seznamu voličů. nutnost zachování tajnosti hlasování!!!

Povinnosti okrskové volební komise §16 dbá o pořádek ve volební místnosti, zajišťuje hlasování a dozírá na jeho průběh, sčítá hlasy a vyhotovuje zápis, odevzdává volební dokumentaci k archivaci, je schopna se usnášet nadpoloviční většinou přítomných členů s právem hlasovat, za nepřítomného předsedu jedná místopředseda

Přerušení hlasování – konec 1. dne umožnit hlasování všem voličům před a ve volební místností, zapečetit volební schránky a podepsat, zabezpečit hlasovací materiál a zapečetit, uzavřít okna, uzamknout volební místnost, zapečetit (raději zámek) podpisy na pečeť, ne na dveře, sejmout vlajku, pokud je nutné, uzamknout budovu (pokud neuzamkne správce). 22 : 00

Zahájení hlasování - 2. den kontrola neporušenosti pečetí před vstupem do volební místnosti (nadpoloviční většina OVK), odemknout volební místnost, zkontrolovat neporušenosti pečetí na volebních schránkách, vyvěsit vlajku, vybalit materiály, sobota - 08 : 00

Ukončení hlasování 14 : 00 umožnit hlasování všem voličům, uzavřít volební místnost, předseda OVK prohlásí hlasování za ukončené.

Sčítání – sobota ve 14.00 přítomnost jiných osob mimo členy OVK při sčítání hlasů – ČSÚ, MMO, SVK, popřípadě s povolením SVK zjistit počet vydaných úředních obálek (ze seznamu voličů), uložit a zapečetit nepoužité materiály, zkontrolovat neporušenost pečetí na volebních schránkách, otevřít volební schránky, obsah vysypat na pracovní plochu, vyřadit neplatné hlasovací lístky (bez úřední obálky), spočítat a vyhotovit zápis

Zvláštnosti voleb do zastupitelstev obcí Volič může udělit tolik hlasů, kolik se volí zastupitelů v obci §34/2 Hlasovací lístek je neplatný: nejsou li z hlasovacího lístku patrné potřebné údaje §41/4 není označena žádná volební strana ani žádný kandidát §41/2/a je označena více než jedna volební strana §41/2/b pokud budou v obálce stejné lístky do jednoho zastupitelstva §41/2/f je označeno více kandidátů, než kolik se v obci volí §41/2/c nezáleží, zda byl označen i neplatný kandidát §41/2/c označení kandidátů již označené strany se nepočítá §41/3 Všechny hlasovací lístky s neplatným hlasem jsou před sčítáním hlasů vyřazeny!

Způsoby udělování hlasů voličem Volič označil: jednotlivé kandidáty volební stranu kombinoval oba způsoby Zásada: Bez ohledu na použitý způsob označení se hlasy započítávají jednotlivým platným kandidátům!

Hlasovací lístek pro obec Vesnička - volí se 7 členů zastupitelstva - z volební strany ZVÍŘATA byl odvolán kandidát Koza

zvoleni jednotliví kandidáti – max. 7!!!

zvolena jedna volební strana – max. 1!!!

vybrána kombinace jednotlivých kandidátů a volební strany

vybrána kombinace jednotlivých kandidátů a volební strany POZOR NA HLASY PRO KANDIDÁTY Z RÁMCI HLASU PRO STRANU

okrsková volební komise. §41/5 Platnost hlasovacího lístku potvrdí s konečnou platností okrsková volební komise. §41/5 (V případě neshody se hlasuje!!!)

Poznámky ke sčítání hlasů zápis na pomocné sčítací archy pořádek na stole – tužky, fixy, posuzování hlasovacích lístků celou komisí

Předání výsledků voleb předat výsledky hlasování za OVK na pracoviště ČSÚ (Krnovská 71/D) předseda a zapisovatel/ka komise se nerozpouští!!! převzít potvrzení o předání výsledků vyzvednout a odevzdat materiály k archivaci oficiálně rozpustit OVK

další poznámky k materiálům nutno rozlišit materiál k archivaci a kancelářské potřeby vrátit roznáškové seznamy voličů!!! vyznačené kancelářské potřeby se budou vracet (spisovna MMO)

Obecné pokyny k volbám využívat služební řidiče, přítomnost nadpolovičního počtu členů OVK ve volební místnosti (členů s právem hlasovat), max. doba nepřítomnosti člena OVK - 3 hod. se souhlasem komise, fotografovat u hlasování jen s povolením předsedy OVK (v prostorách pro úpravu hlasovacích lístků fotografování zakázáno!!!), fotografovat při sčítání hlasů jen s povolením SVK, důstojné oblečení členů OVK, členové OVK nesmějí poskytovat informace o průběhu hlasování a výsledcích mimo počty voličů!!! V průběhu hlasování nesmí členové OVK od voličů převzít úřední obálky a jakkoliv s nimi manipulovat!!!

DOTAZY POSTŘEHY PŘIPOMÍNKY

DĚKUJEME ZA POZORNOST