Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanická práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Pohyb tělesa.
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
nerovnoměrného pohybu tělesa
Rychlost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Dráha, rychlost, čas.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Vytvořil: Robert Kunesch
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
VY_32_INOVACE_02 - RYCHLOST
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Výkon (Učebnice strana 22 – 24)
Kinematika 2. DRÁHA Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0202.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
Rychlost rovnoměrného pohybu
POHYB A KLID.
Eva Voříšková Radek Straka Lucie Klejnová Jiří Huněk
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Nerovnoměrný přímočarý pohyb
VOLNÝ PÁD.
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Rovnoměrný pohyb – test 1
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Pohyb a klid.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Rychlost nerovnoměrného pohybu tělesa (průměrná rychlost)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Rychlost rovnoměrného pohybu
Řešení domácího úkolu ● Ultralehké letadlo se pohybuje rychlostí 360 km/h. Jaká je jeho rychlost v metrech za sekundu (m/s) ? 1 km = 1000 m 1 h =
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Okamžitá rychlost Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_54_POHYB TĚLES TEMA: FYZIKA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.28_Rychlost_draha_cas Datum:
Procvičování znalostí z rychlosti rovnoměrného pohybu
Ing. Michaela Štainbruchová
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_16_FYZIKA
Souhrnná cvičení-pohyb těles
VY_32_INOVACE_F7-001 FYZIKA 7.ROČNÍK RYCHLOST Název školy
Název výukového materiálu Vztah rychlosti, dráhy a času Identifikátor
Pohyb těles-fyzika hrou
Nerovnoměrný pohyb.
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
MECHANIKA.
AZ kvíz.
Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb
Co je pohyb?.
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Transkript prezentace:

Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem? Pohyb patří mezi nejběžnější děje v přírodě. Pohybem je pád kamene, mrkání oka, změna výšky rtuťového sloupce v teploměru … Těleso se pohybuje rovně X Těleso nejrůzněji zatáčí Jak definovat pohyb? Těleso nemění rychlost X Těleso zrychluje či zpomaluje Pohyb tělesa je změna jeho polohy vzhledem k ostatním tělesům. Jak dělíme pohyby? přímočarý X křivočarý rovnoměrný X nerovnoměrný Místo nerovnoměrný lze použít i pojem „zrychlený“ , ovšem nikoliv naopak, neboť zrychlení podstupuje těleso i při změně směru pohybu.

Rovnoměrný přímočarý pohyb

Rovnoměrný přímočarý pohyb

Rovnoměrný přímočarý pohyb Jaká tělesa vykonávají rovnoměrný přímočarý pohyb? Kdy těleso vykonává rovnoměrný přímočarý pohyb – za jakých podmínek? Těleso setrvává v klidu nebo vykonává rovnoměrný přímočarý pohyb, pokud na něj nepůsobí žádné síly, nebo pokud jsou všechny působící síly v rovnováze.

Rovnoměrný přímočarý pohyb Dopravní letadlo zmizelo dispečerům z radarů při letu nad horami. Pátrací týmy se na místo, kde byl letoun pozorován naposledy, dostanou za 37 minut. Jakou oblast musí prohledat, vědí-li, že maximální rychlost letadla činí 750 km/h?

Rychlost rovnoměrného přímočarého pohybu

Rychlost rovnoměrného přímočarého pohybu Čas označujeme obvykle písmenem t. Tak například je-li auto na cestě již půl hodiny, můžeme to zkráceně zapsat t = 1/2 hod nebo t = 30 min nebo t = 1800 s Dráhu označujeme obvykle písmenem s. Tak například urazilo-li auto trasu Praha – Kladno, můžeme to zkráceně zapsat jako s = 30 km nebo s = 30000 m nebo s = 3x104 m Rychlost označujeme obvykle písmenem v. Tak například je-li rychlost auta 60 km/h, můžeme to zkráceně zapsat V = 60 km/h nebo v = 60 km h-1

Rychlost rovnoměrného přímočarého pohybu Pomocí značek s, v a t můžeme napsat vzorec pro dráhu, je-li známa dráha a čas, za kterou ji auto či jiné těleso urazilo: Odsud vychází jednotka rychlosti : km/h nebo m/s Odtud vyplývá, že známe-li rychlost a čas, po který se těleso hýbe, je možné dráhu, kterou urazí, spočítat jako

Příklady ● Na své cestě do Afriky letí čáp 10 hodin denně. Jeho rychlost je 70 km/h. Jakou dráhu uletí každý den? ● Pohyblivé schody jsou dlouhé 30 m. Doba, za kterou vyvezou člověka zdola nahoru je 40 s. Jakou rychlostí se pohybují? ● Turista vyšel z chaty o půl deváté a šel přibližně stále stejnou rychlostí. Do 11 hodin ušel vzdálenost 20 km. Jaká byla jeho rychlost? ● Ultralehké letadlo se pohybuje rychlostí 360 km/h. Jaká je jeho rychlost v metrech za sekundu (m/s) ? ● Družice obíhá Zemi rychlostí 7 km/s. Jakou dráhu urazí za 10 sekund? Jakou dráhu urazí za minutu? Jakou dráhu urazí za hodinu? DÚ Výzkumná loď měří hloubku moře. Vyslala ke dnu zvukový signál – krátké pípnutí. Signál se odrazil od mořského dna a vrátil se přesně za 3 sekundy. a) Kterou další veličinu potřebujete, abyste mohli vypočítat hloubku v tomto místě? b) Najděte tuto veličinu v tabulkách nebo na internetu. A pozor – zvuk se šíří ve vodě! c) Spočítejte hloubku moře v místě, kde loď prováděla měření.