Ing. Radek Pavela Elektromagnetismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická indukce
Advertisements

SLOŽITĚJŠÍ ELEKTRICKÉ SKUTEČNOSTI
Magnetické pole elektrického proudu
Magnetické pole Země Co to je magnet Popiš magnet
Magnetické pole cívky s proudem
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Magnetické pole.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
zpracovaný v rámci projektu EU
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_111.
Elektromagnetismus V./2./81.
Elektromagnetická indukce
zpracovaný v rámci projektu
Magnetické pole.
Elektromagnetické jevy
ELEKTROMAGNETISMUS Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 150, zpracovala Marie Kupková.
Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Kolem vodiče s proudem. * Kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud, je magnetické pole. Na tento fakt přišel Hans Christian Ørsted, který zpozoroval.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_112.
Elektromagnetická indukce
ELEKTROMAGNET.
37.1 Magnety a elektromagnety
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Elektromagnetická indukce
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Kateřina Novotná, 3.A.  Jev, při kterém dochází ke změně magnetických vlastností látky vlivem působení vnějšího magnetického pole.  Projevuje se u feromagnetických.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_17 Tematická.
MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM.
Vznik a znázornění magnetického pole
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Elektromotor Ludmila Ciglerová. Cívka s proudem ve stejnorodém magnetické poli NS + -
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole cívky s proudem
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Magnetické pole cívky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
magnetické pole zesílené magnetické pole zeslabené
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
Elektromagnetická indukce
Magnetické pole cívky s proudem
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Elektromagnetická indukce
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Elektromagnetické jevy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Magnetické pole cívky Elektromagnet
Fyzika 2.D 6. hodina.
Fyzika 2.D 5. hodina.
Transkript prezentace:

Ing. Radek Pavela Elektromagnetismus

Obsah Elektromagnetismus Magnetické pole tyčového magnetu Magnetické pole přímého vodiče Pravidlo pravé ruky – vodič Magnetické pole cívky Pravidlo pravé ruky – cívka Elektromagnet Elektromotor

Elektromagnetismus Elektromagnetismem se rozumí soubor jevů, ve kterém se projevuje vzájemná souvislost elektřiny a magnetismu.  Elektromagnetismem se také může myslet oblast fyziky, která tyto jevy zkoumá, případně přímo teorie elektromagnetického pole, která elektromagnetické jevy vysvětluje.

Magnetické pole tyčového magnetu Severní (N) a jižní (S) pól Siločáry Směr siločar od severního pólu k jižnímu

Magnetické pole přímého vodiče Průchod el. proudu vodičem Vznik siločar Soustřednost siločar Závislost na ostatních veličinách

Pravidlo pravé ruky - vodič Slouží k určení směru siločar Předpokladem je znalost směru el. proudu Znění: Uchopíme-li vodič pravou rukou tak, že palec ukazuje směr proudu, pak zahnuté prsty ukazují směr siločar.

Pravidlo pravé ruky - vodič Znění: Uchopíme-li vodič pravou rukou tak, že palec ukazuje směr proudu, pak zahnuté prsty ukazují směr siločar.

Magnetické pole cívky Analogie s tyčovým magnetem Podobné vlastnosti Nutnost připojení zdroje el. napětí a průchodu el. proudu Cívky s jádrem

Magnetické pole cívky Rozvržení magnetických pólů cívky je závislé na směru el. proudu Při změně polarity el. napětí (tedy i změně směru el. proudu) dojde k výměně pozic magnetických pólů Magnetické pole cívky je vně i uvnitř cívky

Pravidlo pravé ruky - cívka Slouží k určení pozic magnetických pólů cívky směru siločar Předpokladem je znalost směru el. proudu Znění: Uchopíme-li cívku do pravé ruky tak, že ohnuté prsty ukazují směr elektrického proudu v jejích závitech, pak odtažený palec ukazuje severní pól cívky

Pravidlo pravé ruky - cívka Uchopíme-li cívku do pravé ruky tak, že ohnuté prsty ukazují směr elektrického proudu v jejích závitech, pak odtažený palec ukazuje severní pól cívky

Elektromagnet

Elektromotor Využití magnetických a elektrických vlastností Uplatnění elektromagnetické indukce Závislost na polaritě el. proudu Využití v praxi

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetismus http://kdf.mff.cuni.cz/veletrh/sbornik/rozsirene/Polak/08_Polak.html http://www.zsharcov.cz/Predmety/Fyzika/ucivo/9/1_02.html http://www.poradte.cz/elektronika/4792-jak-funguje-elektromagnet.html Vše dostupné k 1.5.2012

Děkuji Vám za pozornost