Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Stacionární magnetické pole – magnetické pole vodiče s proudem Autor Hana Hrádková Tematický okruh Fyzika Ročník Septima, třetí ročník Datum tvorby Září 2012 Anotace Cílem prezentace je seznámit studenty s pokusem H.Ch.Oersteda a Ampérovým pravidlem pravé ruky. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Možnosti využití: promítání, práce jednotlivců nebo dvojic u PC. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Magnetické pole vodiče s proudem

3 Magnetické pole vodiče s proudem
Magnetické vlastnosti látek – již ve starověku. Roku 1820 dáns. f. H. Ch. Oersted - souvislost magnetismu a elektrického proudu. Franc. f. A. M. Ampére vzájemné působení vodičů, kterými prochází elektrický proud. prokázána přítomnost magnetického pole v okolí vodičů s proudem. Jeho příčinou je pohyb nositelů elektrického náboje (elektronů) ve vodiči. dánský fyzik, chemik a filosof Hans Christian Oersted ( ) - Zjistil, že magnetka umístěná v blízkosti vodiče se vychýlí, začne-li vodičem protékat proud. S výsledky jeho bádání se seznámil francouzský fyzik André Marie Ampére (

4 Dánský fyzik, chemik, filozof Hans Christian Oersted
Francouzský fyzik a matematik André Marie Ampére

5 Pokus H. Ch. Oersteda - souvislost magnetismu a elektrického proudu.
Vodičem neprochází proud Vodičem prochází proud – magnetka se vychýlí

6 Přímý vodič s proudem Rozložení magnetického pole:
určujeme pomocí magnetky znázorňujeme magnetickými indukčními čarami Magnetické indukční čáry přímého vodiče s proudem mají tvar soustředných kružnic, jejichž střed leží na ose vodiče.

7 Magnetická indukční čára
Opakujeme: Magnetická indukční čára je prostorová orientovaná křivka, jejíž tečna v daném bodě má směr osy velmi malé magnetky umístěné v tomto bodě. Orientaci indukční čáry určuje směr od jižního k severnímu pólu magnetky (S -> N).

8 Ampérovo pravidlo pravé ruky:
Jak určím jejich směr? Ampérovo pravidlo pravé ruky: Naznačíme-li uchopení vodiče do pravé ruky tak, aby palec ukazoval dohodnutý směr elektrického proudu ve vodiči, a zahnuté prsty ukazují orientaci magnetických indukčních čar.

9 Ampérovo pravidlo pravé ruky
konvenční směr proudu- směr kladných částic orientace indukčních čar

10 Úkol: Na obrázku je nakreslen vodič, ve tvaru závitu
Úkol: Na obrázku je nakreslen vodič, ve tvaru závitu. Na každé straně nakresli alespoň jednu magnetickou indukční čáru a její orientaci.

11 Řešení: Urči magnetické pole uvnitř závitu – urči směr indukčních čar.

12 Zdroje: LEPIL, Oldřich; ŠEDIVÝ, Přemysl. Fyzika pro gymnázia: Elektřina a magnetismus. Praha: Prometheus, 2009, ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google