Operační program podnikání a inovace 2007-2013 20.10.2010,MPO Na Františku 32 Ing.M.Boučková, zástupce ředitele odboru koordinace SF.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální veřejná podpora Nařízení Komise 1628/2006 ze dne 24. Října další z tzv. blokových výjimek -podle tohoto nařízení lze postupovat od
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha OPPI - nástroj podpory podnikatelů.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Úvodní slovo předsedy MV OPPI Vystoupení zástupce DG Regio Informace ŘO o plnění úkolů z minulého jednání výboru Informace o aktuálním stavu OPPI Informace.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Sněm RVŠ dne 19. května 2011 Vladimír Kebo
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Úspěšnost čerpání OPPI a budoucnost OP PIK.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
FONDY EU Programové období
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
ROP JV – informace o novém programovém období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Operační program podnikání a inovace ,MPO Na Františku 32 Ing.M.Boučková, zástupce ředitele odboru koordinace SF

OPPI Operační program Podnikání a inovace (OPPI)  Základní programový dokument MPO pro podporu podnikatelské sféry MPO  Celková alokace: mil €, cca 90 mld. Kč  11,75% alokace SF v ČR(verze k )  Globálním cílem je zvýšit konkurenceschopnost a inovační výkonnost průmyslu ČR a navazujících služeb  Respektování pravidel veřejné podpory

OPPI Prioritní osy PO 1 Vznik firem (podpora zahájení podnikání drobným podnikatelům) (15,7 mil €) PO 2 Rozvoj firem (podpora projektů s růstovým potenciálem, rozvoj ICT) (918,8 mil €) PO 3 Efektivní energie (úspory energie a využití obnovitelných zdrojů) (418,3 mil €) PO 5 Prostředí pro podnikání a inovace (podpora infrastruktury pro inovační podnikání) (1080,8 mil Kč) PO 6 Služby pro rozvoj podnikání (poradenské a marketingové služby) (116,9 mil Kč) PO 7 Technická pomoc (105,4 mil Kč) PO 4 Inovace Podpora inovací a výzkumných pracovišť) (922,1 mil €) Podíl jednotlivých prioritních os na celkové alokaci OPPI k (ERDF: mil. €; SR: 537 mil. €). Celkem cca 90 mld. Kč

OPPI Programy podpory MSP velké ostatní Prioritní osa 1 Start15,7 x Progres103,6 x Záruka 189,6 x ICT v podnicích121,3 x x ICT a Strategcké služby215,0 x x Rozvoj289,3 x Prioritní osa 3 Eko-Energie418,3 x x Inovace621,6 x xx Potencial300,5 x x Prosperita390,9 x xx Spolupráce76,2 x xx Školící střediska144,6 x xx Nemovitosti469,1 x xx Poradenství54,7 x x Marketing62,2 x x Prioritní osa 7Technická pomoc105,4x OPPI celkem3 578,015x 8x9x Prioritní osa 4 Prioritní osa 6 Prioritní osa 2 Prioritní osa 5 Programy podporyPrioritní osy Celková alokace ( mil. EUR) Typy příjemců

OPPI Implementační struktura Řídící orgán OPPI: sekce fondů EU,výzkumu a vývoje MPO Zprostředkující subjekty:CzechInvest, ČMZRB Platební jednotka: Národní fond - MF Auditní orgán :MF(Centrální harmonizační jednotka MF) EK: DG Regio, NOK MMR Formy podpory: dotace, záruky, úvěry ( způsobilé výdaje 85% EU,15%ČR) Příjemci podpory: Podnikatelské subjekty (MSP, velké podniky), vysoké školy, územně samosprávné celky, neziskové organizace Typy projektů:inovační projekty,projekty ICT,budování infrastruktury – VTP,inkubátory,školící střediska,projekty ne úspory energie a obnovitelné zdroje,poradenství, marketing,projekty pro nové začínající podnikatele Projektový cyklus:vyhlašování programů,podávání žádostí (RŽ,PŽ,eAccount),hodnocení žádostí,výběr projektů, realizace projektů, platba kontrola,zprávy z realizace projektů

Realizace dotačních programů OPPI k

Opatření ŘO OPPI ke zjednodušení administrace a zrychlení čerpání prostředků Hlavní opatření sekce ŘO OPPI k minimalizaci nežádoucích dopadů hospodářské krize: Navýšení alokací výzev - Vyhlášené výzvy byly navýšeny o cca 30 % oproti původním alokacím v závislosti na předložení kvalitních projektů. Urychlení vyhlašování nových výzev - K bylo vyhlášeno cca 40 výzev v objemu 66,7 mld. Kč, tj. cca 70 % alokace OPPI. Etapizace projektů Změny OPPI (schválené Rozhodnutím EK dne ) Využití tzv.Dočasného rámce EK Kombinace dotací a záruk Úprava podmínek realizace projektů již schválených projektů Zkrácení doby potřebné na vyřízení žádosti o platbu Kontrola a vyhodnocování rizikových projektů Mediální kampaň

OPPI Veřejná podpora  Dotace, zvýhodněné úvěry a záruky musí splňovat pravidla VP EU  Poskytování VP se v OPPI provádí dle Nařízení Komise (ES) č. 800/2008, kterým se v souladu s čl.87 a 88 Smlouvy o EU prohlašují určité kategorie podpory za slučitelné se společným trhem (bloková vyjímka)  dále Nařízení komise (ES) č.1998/ 2006 o podpoře de minimis + dočasný rámec EU k řešení ekonomické krize  a dle Sdělení Komise na státní podpory ve formě záruk z prosince 2008  Pro podnikatelské subjekty poskytování VP pro způsobilé výdaje dle Regionální mapy intenzity VP ČR  Dotační a úvěrové programy OPPI, schválené vládou usnesením č.50/ 2007(povinnost dle zákona 47/2002). Dle uvedeného usnesení vlády schváleny věcné podmínky jednotlivých programů, včetně odvětvového vymezení programů.

OPPI Nepodporovatelné činnosti Nařízení č.800/2008 vylučuje z regionální podpory -podpory na činnosti v odvětví oceli (dále podrobněji vymezeno v definicích čl. 2, bod 29) -odvětví stavby lodí -odvětví výroby syntetických vláken -podporu zemědělských výrobků dle Annex, rybolov, akvakultura -podporu exportu, podniky v obtížích, vč.insolvence Součástí jednotlivých výzev je tzv. odvětvové vymezení, které definuje oblasti v rámci dané výzvy podporovatelné a zároveň oblasti z podpory vyloučené.

OPPI Vymezení ocelářského průmyslu dle Nařízení Komise (ES) č.800/2008 Článek 2, Definice Pro účely tohoto nařízení se použijí následující definice: 29) odvětvím oceli“ se rozumí všechny činnosti související s výrobou jednoho nebo několika následujících produktů: a) surové železo a feroslitiny:  litina pro výrobu oceli, pro slévárenství a jiné surové litiny, kovy obsahující mangan a karburovaný ferromangan, mimo ostatní feroslitiny;

OPPI Vymezení ocelářského průmyslu dle Nařízení Komise (ES)č.800/2008 b) surové výrobky a polotovary ze železa, běžné nebo ušlechtilé oceli:  odlévaná ocel nebo ocel, jež není v ingotech, včetně ingotů určených na kování: bloky, předvalky a bramy; kanystry a kotouče; plechy válcované za tepla, s výjimkou výroby odlévané oceli pro odlitky z malých a středních sléváren; c) výrobky ze železa s konečnou úpravou za tepla, výrobky z obvyklé oceli nebo speciální oceli:  kolejnice, příčné nosníky, desky a styčnice, nosníky, těžké ocelové profily a vodicí kolejnice od 80 mm výše, štětovnice, vodicí kolejnice a profily pod 80 mm a kotouče pod 150 mm, válcovaný drát, kotouče a panely na trubky, pásy válcované za tepla (včetně pásů na trubky), plechy válcované za tepla (pokovené nebo nepokovené), desky a plechy s tloušťkou 3 mm a vyšší, kotouče s průměrem 150 mm a více, s výjimkou drátů a drátěných výrobků, lesklých tyčí a litiny;

OPPI Vymezení ocelářského průmyslu dle Nařízení Komise (ES)č.800/2008 d) hotové výrobky s konečnou úpravou za studena:  pocínovaný plech, plech pokrytý vrstvou olova, černé plechy, pozinkované plechy, jiné plechy opatřené vrstvou kovu, plechy válcované za studena, magnetické plechy, pásy na výrobu cínových pásů, plechy válcované za studena, ve svitcích nebo v listech; e) trubky:  všechny bezešvé ocelové trubky, svařované ocelové trubky s průměrem vyšším než 406,4 mm;  Otázky týkající se odvětvového vymezení řeší v OPPI Ing. Hana Důrasová  Přes uvedená omezení je k v OPPI v oblasti ocelářství 86 aktivních Rozhodnutí v celkové výši Kč.

Dotace podniků spadajících do CZ NACE 24 v Kč

Aktivní projekty: Podepsané Rozhodnutí, Monitorování, Projekt proplacen Administrace: Projekty administrované na ŘO OPPI, CzechInvestu a hodnocení v HK,EH

Dotace podniků spadajících do CZ NACE 24 v Kč

Příprava nové kohezní politiky po r Politická debata na evropské úrovni České předsednictví EU - komuniké ministrů z Mariánských Lázní 23. dubna 2009 během českého předsednictví –politický dokument na úrovni EU Zpráva pro Evropskou komisi z dubna 2009 „Barcova zpráva“ ( vypracoval Fabricio Barca, prac. EK DG Regio Schválení Strategie EU 2020 –červen 2010 Zveřejnění Sdělení k reformě rozpočtu EU - říjen 2010 Zveřejnění 5.kohezní zprávy – listopad 2010 –návrh architektury kohezní politiky EU po r.2013, následné projednání na Kohezním fóru v Bruselu - koncem ledna –konference ministrů EU na téma 5.kohezní zprávy Návrh Finanční perspektivy EU – červen 2011 Diskuse s čl. státy v EK k úpravám implementačního procesu KP–High Level Group, příprava nových právních předpisů –

Příprava nové kohezní politiky po roce 2013 Diskuse v rámci ČR Koordinátorem prací MMR – prac.skupina k nové kohezní politice, koordinační pracovní skupiny pro vypracování nového strategického rámce První Rámcová pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU schválena vládou dne 5. října Snaha o intenzivnější zapojení krajů – nová „Meziregionální poradní skupina“ Odborný seminář 29. března 2010 – za účasti F. Barca, europoslanců, Evropské komise, krajů a expertů atd. Východiska k budoucí KP v ČR – materiál MMR koncem října do Vl.výboru pro EU 15 listopadu 2010 p.Engwegen (DG Regio,ved.útvaru pro ČR) bude 5.Kohezní zprávu EU představovat v Praze v Praze konference k budoucí KP pořádaná MMR-národní debata ke KP v Praze konference MPO k OPPI + budoucí KP. Březen 2011 vypracování aktualizované Rámcové pozice ČR

Příprava nové kohezní politiky po r Diskuse v rámci MPO ŘO OPPI vypracoval v dubnu 2010 následující východiska MPO pro přípravu budoucí KP ČR po r.2013: -pro podnikatelskou sféru prosazovat nový tématický operační program (těžiště strukturální pomoci by mělo směřovat do oblasti ekonomiky, podnikatelé by měli patřit mezi stěžejní příjemce,neboť jsou zdrojem statků) -z věcného hlediska podporovat zejména projekty založené na technologickém rozvoji, inovacích uplatnění znalostní ekonomiky, transferu technologií, eko energiích apod. -posílit úlohu nových finančních nástrojů, nevzdat se však dotačních schémat a již používaných forem podpor - úvěrů a záruk Uvedené směrování kohezní politiky za MPO po r bylo projednáno s hospodářskými a sociálními partnery na nejvyšší úrovni, kde byla vyjádřena podpora tomuto zaměření Bylo zadáno vypracování věcných priorit MPO pro budoucí operační program – dokončení studie konec listopadu ŘO OPPI je členem pracovních skupin MMR k nové KP a koordinačních skupin MMR k přípravě věcných priorit KP za ČR

Děkuji za pozornost! Infomace k OPPI