Výživa a potraviny Příjem a výdej energie Obrázek: http://www.prozeny.cz
Příjem a výdej energie Člověk přijímá energii z potravy (jídlo, nápoje) z okolního prostředí (slunce - přehřátí) Člověk spotřebovává energii na udržení základních životních funkcí při tělesné aktivitě (sport, chůze) vyzařováním vlastního tepla do okolí (při pobytu v chladu jsou tepelné ztráty mnohem vyšší)
Základní živiny Jaké jsou základní živiny? 1. Bílkoviny 2. Tuky 3. Sacharidy Pro jejich zpracování jsou důležité Vitamíny Enzymy Stopové prvky Obrázek: http://nutribulletblog.com/ Obrázek: http://www.skolnisvet.cz
Jaká je energetická hodnota základních živin? Energetická hodnota potravin vyjadřuje množství energie obsažené v potravinách, udává se v kaloriích (cal, kcal) nebo joulech (J, kJ). 1kcal (kilokalorie) je množství tepla potřebné k ohřátí 1 litru vody ze 14,5 na 15,5°C. 1J je energie kterou působí těleso silou 1N na vzdálenost 1 metru. 1 kcal = 4,2 kJ 1g sacharidů – 17,2 kJ (ohřev 1l vody o 4°C) 1g bílkovin – 17,2 kJ (ohřev 1l vody o 4°C) 1g alkoholu – 29 kJ (ohřev 1l vody o 7°C) 1g tuku – 39 kJ (ohřev 1l vody o 9,3°C)
Graf: Množství energie v 1 gramu základních živin B A T
Úkol k zamyšlení U ostrova ztroskotala loď a zachránili se trosečníci s velkou bednou jídla. Skupinu trosečníků tvoří malé i větší děti, dospělí, obézní i hubení. Cílem je, aby všichni přežili co nejdelší dobu, než přijde záchrana. Podle jakého kritéria bys rozdělil potraviny, aby to bylo co nejvíce spravedlivé? Obrázek: http://www.redbubble.com Obrázek: http://www.sodahead.com
Konec prezentace Děkujeme za pozornost.