Výživa a potraviny Příjem a výdej energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
TERMIKA Nauka o teple James P. Joule (1818 – 1889)
Zdravý životní styl základní principy.
Chemické složení organismů
Zásady výživy sportovce
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
„EU peníze středním školám“
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Základní pojmy ve výživě
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
„EU peníze středním školám“
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Potraviny – zdroje energie
Zdravá výživa Zdravá strava zaručuje silný organismus odolný proti nemocem. Bystrou, jasnou mysl. Pevné zdraví. „Mladistvé“ stáří neboli prodloužené období.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Lidské zdraví a potrava
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_431.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Teplo ZŠ Velké Březno.
Energetická bilance.
Zdravotní problém lidstva
Výpočet denního energetického výdeje
Energetická bilance.
Energetická bilance.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
E-projekt: Chemie/Biologie
Chemické složení živých organismů
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Suroviny pro cukráře I. ročník
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
5-denní jídelníček.
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Výživa a potraviny Příjem a výdej energie Obrázek: http://www.prozeny.cz

Příjem a výdej energie Člověk přijímá energii z potravy (jídlo, nápoje) z okolního prostředí (slunce - přehřátí) Člověk spotřebovává energii na udržení základních životních funkcí při tělesné aktivitě (sport, chůze) vyzařováním vlastního tepla do okolí (při pobytu v chladu jsou tepelné ztráty mnohem vyšší)

Základní živiny Jaké jsou základní živiny? 1. Bílkoviny 2. Tuky 3. Sacharidy Pro jejich zpracování jsou důležité Vitamíny Enzymy Stopové prvky Obrázek: http://nutribulletblog.com/ Obrázek: http://www.skolnisvet.cz

Jaká je energetická hodnota základních živin? Energetická hodnota potravin vyjadřuje množství energie obsažené v potravinách, udává se v kaloriích (cal, kcal) nebo joulech (J, kJ). 1kcal (kilokalorie) je množství tepla potřebné k ohřátí 1 litru vody ze 14,5 na 15,5°C. 1J je energie kterou působí těleso silou 1N na vzdálenost 1 metru. 1 kcal = 4,2 kJ 1g sacharidů – 17,2 kJ (ohřev 1l vody o 4°C) 1g bílkovin – 17,2 kJ (ohřev 1l vody o 4°C) 1g alkoholu – 29 kJ (ohřev 1l vody o 7°C) 1g tuku – 39 kJ (ohřev 1l vody o 9,3°C)

Graf: Množství energie v 1 gramu základních živin B A T

Úkol k zamyšlení U ostrova ztroskotala loď a zachránili se trosečníci s velkou bednou jídla. Skupinu trosečníků tvoří malé i větší děti, dospělí, obézní i hubení. Cílem je, aby všichni přežili co nejdelší dobu, než přijde záchrana. Podle jakého kritéria bys rozdělil potraviny, aby to bylo co nejvíce spravedlivé? Obrázek: http://www.redbubble.com Obrázek: http://www.sodahead.com

Konec prezentace Děkujeme za pozornost.