Nakládání s odpadními fotovoltaickými panely Seminář FOTOVOLTAIKA – PRO A PROTI 5. listopadu 2010 ČSPŽP, Praha Ing. Jan Pavlíček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Advertisements

Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Nebezpečné odpady.
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ekologie, nakládání s odpady a šetření energií.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sluneční elektrárna Získávání energie ze slunečního záření patří z pohledu životního prostředí mezi nejšetrnější způsoby. V poslední době se těší značné.
Sluneční elektrárna.
Činnost SC C6 – Distribuční systémy a rozptýlená výroba Ing. František Vybíralík, CSc.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
NOVÉ TRENDY A VÝSLEDKY VÝZKUMU VE FOTOVOLTAICE Konference OZE 2013 Ondřej Frantík, Radim Bařinka, Pavlína Bařinková, Jiří Hladík, Jiří Šenkýř a Aleš Poruba.
Vlastnosti tónů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Odehnalová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Nakládání s odpadními fotovoltaickými panely Praha, listopad 2010 Ing. Jan Pavlíček.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Využívání druhotných zdrojů energie
Přípravek fotovoltaického panelu pro praktickou výuku
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Solární panely g.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
KONTROLA A MĚŘENÍ Měření součástí ve 3D
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Fotovoltaický jev, fotovoltaické články a jejich charakteristiky
Technologie tenkovrstvých článků a modulů
Hodnocení plnění POH LK
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Materiálové využití strusky ze spaloven komunálního odpadu
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Přímá výroba elektrické energie
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Deset let existence zpětného odběru elektrozařízení v ČR realizovaného na principu prodloužené odpovědnosti výrobce (EPR) Praha, 19. května 2015 Mgr. Ing.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Fotovoltaické panely pro extrémní klimatické podmínky.
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
DOBROVOLNÝ ZÁVAZEK VÝROBCŮ EPS K CIRKULÁRNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Nakládání s odpadními fotovoltaickými panely Seminář FOTOVOLTAIKA – PRO A PROTI 5. listopadu 2010 ČSPŽP, Praha Ing. Jan Pavlíček

Rozdělení odpadů souvisejících s PV články 2. Odpady z výrobků po ukončení životnosti 1. Odpady z výroby Zdroj: Sustainability evaluation of solar Synergy Systems (SENSE), Gaiker ik4

Zdroje: ISOH, Fotovoltaika: kam se starými panely? Stavební forum 2010 [on-line].

2. směrnice RoHS a WEEE 2002/95/ES a 2002/96/ES Nespadá pod oblast působnosti ani jedné ze směrnic Aktuálně revidovány obě směrnice (2002/96/ES, 2002/95/ES),diskuse ohledně zahrnutí do rozsahu působnosti pozn. organizace PV Cycle v DE funguje na dobrovolné bázi Legislativa EU 1. rámcová směrnice o odpadech 2008/98/ES Obecné povinnosti týkající se nakládání s odpady Odpovědnost za financování odpadů – princip poluters pays - dle čl. 14 a čl. 17

Stávající legislativní rámec v ČR § 16 zákona o odpadech -povinnosti původce odpadu (vlastníka fotovoltaických panelů) předat tyto osobě oprávněné k nakládání s nimi Katalog odpadů jiné stavební a demoliční odpady odpady z elektrického a elektronického zařízení *, Přiřazení kategorie odpadu závisí na složení FVP a jeho skutečných vlastnostech – lze předpokládat, že se v některých případech bude jednat o odpad nebezpečný (především jeho fotoaktivní vrstva)

Základní schéma nakládání s odpadními PV panely sběr přepravazpracování hustota sběrné sítě hustota sítě zpracovatelských zařízení separovatelnost jednotlivých materiálů energetická náročnost procesu odbyt produktů ze zpracování obsah nebezpečných složek v recyklátu odstranění nebezpečných odpadů Vliv na životní prostředí + limitující faktory

1.generace - krystalické křemíkové panely c-Si (Sunicon, Deutsche Solar AG) 2.Generace - tenkovrstvé technologie na bázi: amorfní křemík, amorfní křemík-germanium, telurid kadmia CdTe a materiály typu CIS (CuInSe 2, CuIn x Ga 1–x Se 2 ). (First Solar) 3.generace - organické materiály, kvantové tečky, vícepřechodové struktury, koncentrátorové solární systémy Zpracování fotovoltaických panelů

Významné komponenty: Sklo – 63% Hliníkový rám – 22% 1 CIGS, CdTe moduly Sklo: 84% z toho krycí vrstva – 33%, nosný podklad – 51% Hliníkový rám: 12% EVA (laminační vrstva etylen-vinyl-acetát): 3% Další materiály (CIGS): Molybden, měď, Indium, Gallium, Selen, CdS, ZnO,CuSn 2 Průměrné složení fotovoltaických modulů 1.WAMBACH, K.; SHLENKER, S.; RÖVER, I; MÜLLER, A. Recycling of Solar Cells and Photovoltaic Modules. 2. Sustainability evaluation of solar Synergy Systems (SENSE), Gaiker ik4

Tepelné zpracování Drcení Drtič, kladivový mlýn- frakce 4-5 mm Základní proces dezintegrace PV panelu T= 450°C, t= 110min, odstranění vrstvy EVA

Proces recyklace c-Si modulu – Deutsche Solar AG

Proces recyklace CdTe modulu – First Solar

Appleyard, D.: Fotovoltaické panely: Jsou skutečně ekologické? Alternativní energie, 5/2009 [on-line]. Dostupný na WWW: jsou-skutecne-ekologicke.aspxhttp:// jsou-skutecne-ekologicke.aspx Bechník, B. Historie a perspektivy OZE - fotovoltaika, technologie krystalického křemíku. TZB-info 2009 [on-line]. Dostupný na WWW: perspektivy-oze-fotovoltaika-technologie-krystalickeho-kremikuhttp://energie.tzb-info.cz/fotovoltaika/5470-historie-a- perspektivy-oze-fotovoltaika-technologie-krystalickeho-kremiku Bechník, B. – Bařinka, R. – Čech, P.: Analýza životního cyklu fotovoltaických systémů. Czech RE Agency [on-line]. Dostupný na WWW: Co s dosloužilými fotovoltaickými panely? Recyklovat! Časopis T+T Technika a trh, 2010 [on-line]. Dostupný na WWW: Fotovoltaika: kam se starými panely? Stavební forum 2010 [on-line]. Dostupný na WWW: Hörstmann-Jungemann, P.: Wohin mit ausgedienten Solarmodulen? Solarenergie-Förderverein Deutschland (SFV) 2010 [on-line]. Dostupný na WWW: Internetové stránky Ministerstva životního prostředí. MŽP 2010 [on-line]. Dostupný na WWW: Kučera, Z. Může být fotovoltaika problémem? Alternativní energie, 2010, roč. 13. č. 1, str. 7. Murtinger, K. – Beranovský, J. – Tomeš, M.: Fotovoltaika. Elektřina ze slunce. Brno: EkoWATT a ERA group spol. s. r. o., str. ISBN Recyklace fotovoltaických panelů [on-line]. Dostupný na WWW: Řezníček, T.: Předcházení vzniku odpadů. Odpadové forum, 2010, roč. 11. č. 9, str Sander, K. (et al.): Study on the Development of a Take-Back-and Recovery System for Photovoltaic Products, PV CYCLE 2007 [on-line]. Dostupný na WWW: Prameny:

Děkuji za pozornost Jan Pavlíček, MŽP, oddělení zpětného odběru,