Stávající zkušenosti s TDD v ČR v roce 2005 Pavla Králová AEM 24. 2. 2005 Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Uplatnění zátěžových profilů v informačním systému OTE
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
Dynamické rozvozní úlohy
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Registrace Lokální Distribuční Soustavy Tahle prezentace má pouze informační charakter závaznými jsou příslušné platné předpisy. OTE, a.s. Dušan Laco.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Typové diagramy dodávek – vznik a současný stav řešení
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Uplatnění metodiky TDD pro zúčtování odchylek Pavla Králová
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Funkce OTE v provádění zákona o podpoře výroby elektřiny z OZE
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
Konference SI Praha Ladislav Přívozník is:energy czech a.s.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Clearing TDD v podmínkách PRE
Změny v pravidlech trhu pro rok 2007 Stanislav Trávníček ERÚ AEM
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Předávání dat a komunikace s OTE
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
VIII. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 9. března 2004
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Obsah prezentace Požadavky u kterých dochází ke změně v procesu
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Registrace všech odběrných míst v CS OTE
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Stávající zkušenosti s TDD v ČR v roce 2005 Pavla Králová AEM Praha

2 Úvod  Postupné otevírání trhu na základě legislativních požadavků nyní je trh otevřen pro pro všechny výrobce a OZ s průběhovým měřením od jsou oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci mimo domácnosti (MOP) od budou oprávněnými všichni OZ včetně domácností (MOO)  Nastává potřeba –stanovení množství elektřiny pro vyhodnocení předávaného hodinového výkonu u OZ s měření typu C pro stanovení výše hodinových odběrů stanovení výše odchylky (v čase) sjednaných a skutečných hodnot  Způsob zajištění pro OZ náhrada měření typu C za průběhové měření (A nebo B) použití TDD

3 Úvod  Obchodování s elektřinou v roce 2003 a v roce 2004 nebylo provázeno mimořádnými vnějšími vlivy  významné změny se odehrávaly a odehrávají v majetkově organizační struktuře hlavních účastníků trhu s elektřinou (EON, ČEZ), včetně rozsáhlých změn a inovací zákaznických informačních systémů na regionálních distribučních společnostech  asi nejvýznamnější změnou v roce 2005 je otevření trhu pro účastníky s neprůběhovým typem měřením s využitím TDD  z tohoto důvodu bylo pro ověření a otestování funkcionality TDD na OTE otevřeno od do separátní pracoviště pro OTE a testující externí účastníky s využitím datové základny z produkčního prostředí  testovány byly i další změny v CS OTE, které byly následně zavedeny od z důvodu změn v legislativě

4 Počet OPM s jiným dodavatelem než obchodníkem příslušné DS vždy k prvnímu dni čtvrtletí – a

5 Uplatnění TDD - informace  Metodika TDD –dle §49 odst.1 novely EZ: „U konečných zákazníků odebírajících elektřinu ze sítí nízkého napětí může být časový průběh nahrazen typovým diagramem dodávek. Podrobnosti stanovení typového diagramu dodávek a pravidla jeho přiřazení konečnému zákazníkovi stanoví prováděcí právní předpis“  Podrobnosti metodiky TDD –§17a „Vyhodnocování odchylek s použitím typových diagramů“+ Příloha č.2 + Příloha č.3 vyhlášky ERÚ č.614/2004 Sb. –Obchodní podmínky OTE (bod. 3.6)  Informace na web OTE

6 Informace o komunikaci s IS OTE Na adrese je k dispozici: - Manuál pro práci s Centrem Datových Služeb OTE ( CDS ) „Manuál pro externí uživatele CDS“ - Externí rozhraní CDS pro formát zprávy EDI - Externí rozhraní CDS pro formát zprávy XML - Šablony XSD - Příklad zprávy EDI - Sekce TDD - aktuální informace z oblasti TDD Automatická komunikace SAP-SAP

7 Předávání dat z měření typu „A“  pro denní zúčtování do 11.hod. 1.prac.dne po obchodním dnu (i pro i měsíční zúčtování při reklamacích ) skutečné hodnoty (§17 odst.6 písm. a) až e) a odst.7 písm. a)) za „spotřební“ OPM (detailní i agregáty) – 1 směr za předávací OPM mezi DS a PS – 2 směry za „výrobní“ OPM (detailní) – 2 směry –PDS i PPS RE – po poskytovatelích RE Dovozu a vývozu – po SZ –PPS –Teploty za předcházející den(dny) –ČHMU

8 Předávání dat z měření typu „B“  pro měsíční zúčtování do 18.hod. 5.prac. dne po skončení měsíce skutečné hodnoty (§17 odst.13 písm. a)) za „spotřební“ OPM (detailní i agregace) – 1 směr za předávací OPM mezi DS – 2 směry za „výrobní“ OPM (detailní) – 2 směry –PDS  pro denní zúčtování do 11.hod. 1.prac.dne po obchodním dnu náhradní hodnoty za „spotřební“ OPM (detailní i agregace) – 1 směr a za předávací OPM mezi DS - 2 směry –1. PDS - §17 odst.7 písm.b), bod 1. a 2., bod 3 –2. průměr z historie - §17 odst.9 –3. nuly - §17 odst.9 za „výrobní“OPM (detailní ) – 2 směry –1. SZ/Obchodník - §17 odst.10 –2. průměr z historie - §17 odst.12 –3. nuly - §17 odst.12

9 Předávání dat z měření typu „C“  pro měsíční zúčtování do 18.hod. 5.prac. dne po skončení měsíce skutečné hodnoty (§17 odst.13 písm. b)) za předávací OPM mezi DS – 2 hodnoty (měsíční) za „výrobní“ OPM (detailní, případně agregace) – 2 hodnoty (měsíční) –PDS pro měsíční zúčtování ve „spotřebních“ OPM (detailní i agregace) se použije typový diagram

10 Předávání dat z měření typu „C“ pokrač.  pro denní zúčtování předběžné hodnoty za předávací OPM - 2 hodnoty (měsíční) –1. předané do 18. hod. posledního prac.dne předchozího měsíce (§17 odst.8) - PDS –2. předané pro předchozí kalendářní měsíc (§17 odst.9) - PDS –3. nuly (§17 odst.9) za „výrobní“OPM (detailní ) – 2 hodnoty (měsíční) –1. předané do 18. hod. posledního prac.dne předchozího měsíce (§17 odst.11) - SZ/Obchodník –2. předané pro předchozí kalendářní měsíc (§17 odst.12) - SZ/Obchodník –3. Nuly (§17 odst.12) pro denní zúčtování se ve „spotřebních“ OPM (detailní i agregace) použije typový diagram

11 Ztráty – hodinový diagram  V PS a regionálních DS se ztráty stanovují z míry celkových ztrát, tj. pomocí procentní velikosti celkových ztrát vztažené k celkové dodávce do PS/DS, přičemž –celkovou dodávkou se rozumí energie na vstupu do soustavy, tj. se rozumí dodávka ze zdrojů, import, dodávky ze sousedních soustav (tekoucí směrem do soustavy, nikoli saldo), tranzit na vstupu do soustavy –ERÚ stanovil míry celkových ztrát (procentní velikost celkových ztrát) pro rok 2005 v Tabulce po skupinách napěťových úrovní (vvn+vn+nn), vvn+vn), (vn + nn), (vvn), v(vn), (nn)  V lokálních DS se ztráty stanovují pomocí procentní velikosti ztrát „nadřazené“ regionální DS, a to podle příslušné skupiny napěťových úrovní provozovanou lokálním distributorem

12 Měsíční zúčtování odchylek

13 Závěrečné měsíční zúčtování odchylek

14 Bilance distribuční sítě za

15 Přehled dat v DS v rámci výpočtu TDD

16 Koeficient zbytkové bilance

17 Koeficient zbytkové bilance

18 Koeficient zbytkové bilance

19 Koeficient zbytkové bilance

20 Koeficient zbytkové bilance

21 Koeficient zbytkové bilance

22 Koeficient zbytkové bilance

23 Koeficient zbytkové bilance - průměr

24 Skladba spotřeby – leden 2005 REASY

25 Skladba spotřeby – týden

26 Podíl spotřeby zákazníků v REAS za s měřením „C“, kteří změnili dodavatele kWh% , , , , ,00040 ve třech REAS nedošlo ke změně

27 Skladba spotřeby – dle tříd

28 Skladba spotřeby – dle tříd

29 Třída TDD 3 za jednu DS

30 Třída TDD 3 za jednu DS

31 Třída TDD 5 za jednu DS

32 Třída TDD 5 za jednu DS průběh nekorigovaný,korigovaný na teplotu akorigovaný i na Zbytk. Bilanci % vyjádření spotřeby SK97 SN97 SKt97

33 Třída TDD 7 za jednu DS

34 Třída TDD 7 za jednu DS průběh nekorigovaný,korigovaný na teplotu akorigovaný i na Zbytk. Bilanci % vyjádření spotřeby SK97 SN97 SKt97

35 Vlivy na hodnotu koeficientu zbytkové bilance  Zasílání dat (neúplnost dat, chyby měření, struktura spotřeby C v DS)  Vliv zbytkového diagramu (teplota, region, rozložení spotřeb do tříd, HDO)  vliv teploty na region a  Odhad plánované roční spotřeb – nerovnoměrné rozložení do tříd  Nesoulad tvarů zbyt. diagramu DS a TDD

36 Děkuji Vám za pozornost