Anotace Parlament, úřad prezidenta, vláda Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák pochopí, které činnosti má v gesci parlament, prezident.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Plán města, významná místa města
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Veřejná moc a veřejná správa
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Česká republika-demokratický stát
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZemědělství Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Modern í š kola reg.č í slo projektu CZ.1.07/1.4.00/ N á zev výukov é ho materi á lu: MOC VÝKONNÁ K ó d (označen í DUM): VY_32_INOVACE_3.Ov8 07.
Anotace Život ve škole, umění se učit 1. Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí znalosti o tom, jak funguje škola, jaké.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Identifikátor materiálu: EU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Naše obec 4. – rozpočet obce Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se dozví, jakým způsobem hospodaří obec a co je to rozpočet.
TEST 17. POLITOLOGIE
Anotace Žák se seznámí s víceúrovňovým číslováním v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže využít funkci víceúrovňové.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceNerostné suroviny Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní nerostné.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Žák v aplikací MS Word dokáže nastavit sloupce Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word využít funkce sloupce.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Anotace Seznámení nebo opakování tvorby času. – 2.část Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci zvládnou vyjádřit „anglický“
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Exekutiva a justice VkO 9.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSvětadíly a oceány Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně je schopen rekapitulovat jednotlivé.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Anotace Upevňování tvorby času v anglickém jazyce. Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci ovládají tvorbu času. Speciální.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Právní základy státu.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU – SLOŽKY STÁTNÍ MOCI
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Výchova k občanství Moc zákonodárná
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Anotace Parlament, úřad prezidenta, vláda Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák pochopí, které činnosti má v gesci parlament, prezident a vláda, je schopen říct, kde tyto instituce sídlí a umí vyhledat, kdo stojí v čele jednotlivých institucí Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Prezident, úřad vlády, poslanecká sněmovna, senát Druh učebního materiálu Pracovní list / Prezentace / Test / Druh interaktivity Aktivita / Výklad / Test / Kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina let Celková velikost / datum 1844 kb, duben 2012 IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

Prezident republiky Pravomoci prezidenta republiky určuje Ústava ČR. Vykonává spolu s Vládou ČR výkonnou moc. Ujímá se úřadu složením slibu. Kliknutím na obrázek se můžete podívat na video!

1)Je hlavou státu, není z výkonu své funkce odpovědný. 2)Jmenuje a odvolává předsedu a členy vlády, svolává zasedání Posl. sněmovny, jmenuje Ústavní soudce, soudce atp. 3)Má právo vrátit parlamentu zákony, podepisuje zákony. 4)Zastupuje stát navenek, je vrchním velitelem ozbrojených sil. Jaké má prezident pravomoci?

Kde najít více informací o úřadu prezidenta? Oficiálními webovými stránkami je Co zde najdeme? (klikni na obrázek)

Parlament republiky Je dvoukomorový – senát a poslanecká sněmovna. Senát je protiváhou posl. sněmovně zajišťující kvalitnější legislativní proces. Obě komory mají autonomní postavení. Není možné být členem obou komor zároveň. Členové obou komor mají imunitu (není možné je trestně stíhat, pokud je komora nevydá ke stíhání).

Poslanecká sněmovna Nachází se ve Sněmovní ulici v Praze; sídlí ve třech palácích – nejznámější je THUNOVSKÝ PALÁC, který pochází z 18. století; dříve sněmovna sídlila v budově Federálního shromáždění vedle Národního muzea (to zde teď také sídlí).

Virtuální prohlídka poslanecké sněmovny:

Vláda ČR Je vrcholným orgánem výkonné moci státu. Její činnost vymezuje Ústava ČR Má většinou od 15 do 18 členů – ministrů a předsedu vlády ÚKOL: Znáš jména některých současných ministrů? Napiš je. Úřednická vláda Jana Fischera?

Úřad vlády ČR Úřad vlády České republiky je ústředním orgánem státní správy. Úřad plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky a jejích orgánů. Tzv. STRAKOVA AKADEMIE v PRAZE Více informací najdete na

Obrázky (dle pořadí v DUM): Obr. 1., 2. dostupné z [ a upravené autorem Mgr. Martinem Noskem, Obr. 3. dostupný z [ dne Obr. 4. dostupný z [ ] dne Obr. 5. dostupný z [ dne Obr. 6. dostupný z [ dne Citace: Text: Copyright Mgr. Martin Nosek, Webové stránky Úřadu vlády ČR [ Pražského Hradu [ a Parlamentu ČR [

Metodický pokyn: -Prezentace je zaměřena na téma dělba státní moci -Zápis do sešitu k tématu, obrázky dokreslují situaci a dané složky moci -Je možné slide č. 3 využít k tomu, aby žáci sami přišli na 3 složky moci za pomoci obrázků. -Součástí je také opakování tématu Obec – viz prezentace EU až EU DUM EU je opakováním tohoto tématu