WWW.UPV.CZ Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika WWW.UPV.CZ Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika Několik poznámek k ochraně technických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba patentových nároků (b) Topné těleso pro pračku
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Pole u patentu - změny Kód vydavatele patentu C11$v
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
Podmínky dlouhodobého pobytu na území jiného státu EU
Patenty Na co dávat pozor při zápisu
Seminář Inovační potenciál ČR a programy EUREKA a Eurostars Evropský patent – aktuální vývoj ochrany Mgr. Petr Novotný 11. září 2013.
Firma a jejich cíle.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Ing. Dana Kreizlová patentový a známkový zástupce Od tvorby k využití Název projektu: Rozvoj CTT na UTB ve Zlíně Registrační číslo projektu: CZ.1.05./3.1.00/
Činnost právní kanceláře ČLK
VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Nehmotné statky a průmyslová práva: jejich ochrana, oceňování a komerční využití European Commission Enterprise and Industry.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Strategické plánování při zakládání spin-off
Úřad průmyslového vlastnictví a Madridský systém
Poslední přednáška Výběr ze zbývajících kapitol. Co nám zbývá Inovace Operační management CRM.
PATENTY, PATENTOVÉ DATABÁZE, SPOLUPRÁCE S PRŮMYSLEM Synergie, Pavlov Kamil Mareš.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
KVARTÉR - VĚDA A VÝZKUM. Interaktivní graf výdajů na vědu a výzkum.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 11 MPO PROTI NEKALÝM PRAKTIKÁM PŘI PŘEDVÁDĚCÍCH AKCÍCH.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Poskytování služeb jako ekonomická činnost. Tvorba podnikatelského plánu Analogie s výrobními podniky Nutno mít na zřeteli charakteristické vlastnosti.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Mezinárodní patentové třídění (MPT, IPC) -Věcný vyhledávací jazyk pro vynálezy (patenty a užitné vzory). -Není závislé na jazyce. -Třídicí tabulky se mění.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Produkt.
1 Debata k „Jednotnému evropskému patentu“ Debata Ing. Eva SCHNEIDEROVÁ Úřad průmyslového vlastnictví ČR.
MARKETING.
Vzdělávání pracovníků v oboru právo ve vědě a výzkumu – ano či ne? JUDr. Blanka Vítová, Ph.D., LL.M.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Ing. Silvie Ševčíková VŠB-TU Ostrava
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Marketingový výzkum – zjišťování informací Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných.
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
patentový a známkový zástupce
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Patentové informace o nových technických řešeních Miroslav Paclík ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Struktura podnikatelského plánu
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Jak omezit rizika ztráty duševního vlastnictví při působení v rozvojových zemích Ivan Voleš, konzultant HK ČR Praha 3. prosince HOSPODÁŘSKÁ.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Přihláška patentu, užitného vzoru, úpravy přihlášky v řízení Kateřina Hartvichová Inventia s.r.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Jak chránit obchodní značku na trhu EU?
PATENTY ANEB CO DĚLAT, KDYŽ ČLOVĚKA NĚCO NAPADNE….
Ochrana průmyslového vlastnictví
PRŮMYSLOVĚ-PRÁVNÍ STRATEGIE
Publikace versus patenty, úskalí licencování
Marketingové strategie
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Název společnosti Obchodní plán.
Šedá literatura - patenty
Transkript prezentace:

Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika Několik poznámek k ochraně technických řešení Ing. Emil Jenerál ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ 2013

Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika 2  Má vůbec smysl patentovat?  Není lepší nové technické řešení udržet v tajnosti?  Není lepší získat již na trhu osvědčenou technologii formou licence či počkat až vyprší patentová práva? To vše je možné, je třeba ovšem pečlivě zvážit jak výhody, tak i nevýhody, které ochrana patentem či užitným vzorem oproti ochraně obchodního tajemství nebo převzetí cizích řešení má

Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika 3 Výhody patentu  Vyloučení ostatních z provádění, užívání, prodeje, nabízení či importu patentovaného vynálezu.  Majitel portfolia patentů je vnímán jako lídr či inovátor na trhu, což odrazuje konkurenci od napodobování či vstupu do případných sporů.  Patenty tvoří hmatatelnější, cenná aktiva při licenčních či akvizičních jednáních. Někdy pak tvoří to nejcennější, co může firma nabídnout.

Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika 4  Získání patentu předpokládá úplné objasnění vynálezu (zpravidla po 18 měsících od podání přihlášky)  Ne vždy se podaří navrhnout a získat adekvátní rozsah ochrany a patent je snadno obejitelný  Někdy je obtížné porušování patentu zjistit a prokázat (postup výroby určitého produktu ve firmě)  Časová omezenost ochrany – zejména ve farmacii je velmi bolestná Nevýhody patentu

Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika 5 Výhody obchodního tajemství  Doba ochrany je v principu věčná (Coca-Cola)  Flexibilita při soudním prosazování, předmět žaloby může být, na rozdíl od patentu, během soudního sporu upřesňován, takže žalovaná strana nezná detailní popis údajného obchodního tajemství.  Pokud má firma zavedené postupy ochrany důvěrných informací, pak udržení určité technologie v tajnosti nepřináší žádné zvýšené náklady.

Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika 6 Nevýhody obchodního tajemství  Nemůže zabránit nezávislé inovaci, takže jeho výhoda je ztracena  Není vhodné tam, kde je možné reverzní inženýrství a lze tak odhalit technologii z výrobku uvedeného na trh  Po prozrazení (úmyslném či neúmyslném, např. zneuznaným zaměstnancem) ztrácí na hodnotě  Není vhodné, pokud je naopak žádoucí publikace či získání odezvy ze sféry průmyslu ( zejména u univerzit, apod.)  Těžko se uplatňuje (na rozdíl od patentů) při akvizicích, investor tak upřednostňuje ochranu patenty

Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika 7 Patentová ochrana by tak měla být preferována, pokud:  Vynález je seznatelný či způsobilý pro reverzní inženýrství poté co je uveden na trh či zveřejněn;  Publikace v odborných časopisech či na konferencích je žádoucí pro získání odezvy od dalších vědeckých či výzkumných pracovníků nebo příslušné oblasti průmyslu;  Firma usiluje o vybudování hmatatelného patentového portfolia, aby si tak zvýšila svoji hodnotu pro potenciální akvizice nebo bránila konkurenci vstoupit na trh;  Firma hodlá udělit licenci na technologii třetím osobám.

Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika 8 Obchodní tajemství by mělo být preferováno naopak tehdy, pokud:  Firma je trvale a efektivně schopna udržovat technologii v režimu utajení;  Vývoj v dané oblasti průmyslu jde natolik rychle, že dnešní inovace jsou nahrazovány zcela jinými technologiemi během 2 až 3 let (pokud nejde o zdokonalení současné technologie);  Podstata vynálezu není při prodeji produktu seznatelná nebo konkurence ji není schopná cestou reverzního inženýrství zjistit či nezávisle vyvinout;  Potenciální porušování by bylo obtížné odhalit, například kdy patent kryje kritický výrobní postup, který nelze z finálního produktu snadno odhalit.

Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika 9 Převzetí cizích produktů či technologií  Získáním licence, pokud jde o patentem (nikoli užitným vzorem) chráněný produkt či technologii (předtím ověřit zda zde není nabídka licence).  Licence je pro nabyvatele licence výhodná, neboť ho pokud jde o produkt či technologii zvýhodňuje před konkurenty.  Umožňuje nabyvateli licence (podle podmínek licence) zakročit proti těm, kteří stejné řešení ukradli či zkopírovali.

Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika 10 Pro začínající podnikatele  Je výhodné převzít na trhu již zavedený produkt, u kterého již vypršela doba ochrany všech řešení v něm implementovaných.  To se dá ověřit v rejstřících Úřadu průmyslového vlastnictví  Absence určitého produktu na trhu však ještě neznamená, že řešení není patentováno či k ochraně přihlášeno.  To lze ověřit v dostupných databázích, ( např. zahrnující cca 80 milionů patentových dokumentů z celého světa, vybavená překladači)  Přebírání cizích produktů a technologií nemůže být dlouhodobou strategií, jen přechodným stavem

Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika 11 Evropský patent s jednotným účinkem v rámci EU  Zřejmě bude zaveden do konce roku 2014  Půjde o stávající evropský patent udělený Evropským patentovým úřadem, po jehož udělení jeho majitel požádá o zápis do rejstříku jednotných patentů. Odpadnou validace spojené s překlady. Ty budou nahrazeny strojovými překladači do všech jazyků EU.  Současně bude zřízen Jednotný patentový soud, který bude řešit spory ve věci jak jednotných patentů, tak i stávajících evropských patentů.

Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika 12 Děkuji Vám za pozornost a přeji hezký den. ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ Ant. Čermáka 2a, Praha 6 - Bubeneč Ing. Emil Jenerál