NAP a EU-ETS z pohledu ČEZ Ekonomické a Investiční Dopady Obchodování s Povolenkami na emise skleníkových plynů seminář energetických manažerů, 23.11.2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice – návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
EU-ETS a jeho budoucnost z pohledu ČEZ odborný seminář AEM, Tomáš Chmelík, Environmentální produkty, ČEZ a.s.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů České republice – vazba na energetické koncepce v krajích Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Transkript prezentace:

NAP a EU-ETS z pohledu ČEZ Ekonomické a Investiční Dopady Obchodování s Povolenkami na emise skleníkových plynů seminář energetických manažerů, Tomáš Chmelík, Environmentální produkty, ČEZ a.s.

1 Agenda  ČEZ a jeho podíl na emisích v ČR  EU ETS funguje, ale systém je třeba vylepšit  NAP 2  Dlouhodobé záměry

2 Instalovaný příkon elektráren ČEZ v ČR (MW) 12,146 Voda Černé uhlí Lignit Jádro Emise CO 2 jsou z pohledu ČEZ důležité téma, protože provozujeme významnou skupinu uhelných elektráren… Zdroj: ČEZ, a.s.  I když představují vodní a jaderné elektrárny ve flotile ČEZ přirozenou „pojistku“ …  … je ČEZ vystaven efektům CO 2 regulace v důsledku instalovaných 6,500 MW v hnědém a černém uhlí

3 …emise CO 2 ze zdrojů ČEZ mají významný vliv na emisní bilanci ČR S podílem 40% na národních emisích je ČEZ klíčovým hráčem na českém emisním trhu CO 2 emise ze sektorů spadajících do EU ETS v ČR Ostatní  jiné  ČEZ Energetika Source:Czech NAP, CEZ, a. s.

4 Agenda  ČEZ a jeho význam z pohledu ČR  EU ETS funguje, ale systém je třeba vylepšit  NAP 2  Dlouhodobé záměry

5 ČEZ své chování cílům a principům EU ETS již přizpůsobil  EU ETS zohledněno jak na úrovni strategického rozhodování o investicích, tak i v provozu a tradingu elektřiny  Sledování vývoje na evropské úrovni, aktivní participace na diskusích o budoucích úpravách systému  Podpora těch úprav a nebo opatření, která systém dále zefektivní  Členství v International Emissions Trading Association (IETA)  Konstruktivní diskuse se zástupci MŽP i MPO, snaha o hledání konsensuálního řešení ČEZ emisní obchodování vítá a podporuje a snaží se využívat příležitostí, které systém nabízí za současného plnění jeho cíle snižování emisí

6 Systém EU ETS má prostor k vylepšení  Ambiciózní cíle redukce emisí nelze naplnit krátkodobými opatřeními – jejich potenciál se vyčerpá poměrně rychle, jsou ale dobrým začátkem  systém musí být nastaven tak, aby inicioval dlouhodobá strategická opatření a investice do obnovy a nových zařízení  Systém musí být transparentní a současně jednoduchý – jinak nebude fungovat dostatečně efektivně  malá zařízení?  rozšíření o další významné znečišťovatele  opatrný přístup k výrazným změnám – je třeba více zkušeností  předvídatelnost jeho vývoje do budoucna  Stále ještě hodně účastníků nechápe principy systému a nechová se podle nich – narušení motivačního prvku obchodování  Občas snaha vlády o přílišnou regulaci za rámec vymezený pravidly systému (PL)

7 Agenda  ČEZ a jeho význam z pohledu ČR  EU ETS funguje, ale systém je třeba vylepšit  NAP 2  Dlouhodobé záměry

8 Alokace do úrovně potřeb je z pohledu ČR legitimní  Směrnice o obchodování umožňuje těm státům, které nemají problémy s plněním mezinárodních závazků, alokovat do úrovně předpokládaných potřeb – přísnější alokace je dobrovolným vzdáním se ekonomické příležitosti  Alokaci je třeba posuzovat v kontextu ostatních zemí, jak EU-15, které musí snižovat, tak i nových členských zemí (komparativní výhoda?)  Alokace  výše emisí !  Míra alokace určuje velikost ekonomické pobídky pro český průmysl – alokace ČR nemá vliv na cenu  Arbitrem je Evropská komise ČEZ podporuje návrh alokačního plánu, který reflektuje očekávanou úroveň potřeb české ekonomiky a je v souladu s jejími ekonomickými zájmy

9 Pozice EU-15 ve vztahu k redukčnímu cíli

10 Díky rostoucí výrobě bude ČEZ v nejbližších letech povolenky možná i dokupovat Objemy výroby ČEZ TWh  ČEZ vloni nedosáhl rekordního objemu výroby z roku 2004  Úspora emisí CO 2 v roce 2005 je však přechodná. Již v konci roku ČEZ povolenky nakupoval zpět  Rostoucí poptávka po elektřině v následujícím období vyvolá potřebu výrazného zvýšení výroby elektřiny. ČEZ bude muset zřejmě povolenky dokupovat  S ohledem na vyrovnání své pozice hledá ČEZ dodatečné zdroje povolenek CO 2 pomocí JI/CDM projektů Zdroj: ČEZ, a.s. Historický rekord výroby e2007e ~ 57 > 57 Díky nízkým cenám se v r nevyplatilo více exportovat Rostoucí poptávka po elektřině, odpovídající množství povolenek CO 2 Výrazné zvýšení objemu výroby, předpokládaný deficit povolenek CO 2

11 Sektor energetiky je jediný, který je v deficitu Sektor energetiky byl v Evropě z hlediska alokace v horší pozici než ostatní sektory Alokace pro první obchodovací období – přebytek/nedostatek 2005, mil. tun CO 2, EU-25 Energetika Hutnictví Cement Ostatní Source: European Commission - DG Environment Sektor energetiky byl obecně v horší pozici než ostatní sektory – bylo konstatováno i ze strany Evropské komise a řady členských států  Energetika je tradičně vnímána jako odvětví s příležitostmi pro snižování emisí  Vysoký podíl emisí  Efektivní lobbying ostatních Příležitosti se ale vyčerpávají, energetika navíc nese břemeno požadavků i jiných environmentálních standardů (SO 2, prach, NO x atd.) Snaha o zajištění spravedlivé alokace je z pohledu energetiky legitimní

12 Návrh NAP 2 pro ČR  Celková výše alokace se zdá být realistická – máme manévrovací prostor  Metodika NAP 2 zachována, ale s několika úpravami  Při výpočtu zohledněn rok 2005 (přesouvá část alokace těch, jejichž emise výrazně pod úrovní alokace směrem k těm, kde situace napjatá) – asi legitimní krok snažící se bránit tomu, že je někdo alokován pod úrovní potřeb (NAP 1 – podobný krok, jen s emisemi 2004 – nebyly verifikované)  Automatická korekce – nikdo nemůže být alokován méně než emise roku %  Počet firem „s korekcí“ poměrně nízký  Klíčové přesuny nastaly na úrovni sektorového dělení základní alokace – přesun od sektorů s výraznými přebytky (až 40%) směrem k sektorům, kde tak výrazné nebylo  NAP umožňuje banking povolenek do dalších období (v souladu s legislativou)  NAP umožňuje import kreditů z projektových mechanismů (ERU a CER) do výše 30%

13 Pozice ČEZ k NAP Klíčová doporučení:  Neotevírat metodiku NAP – diskuse nepovedou k lepšímu řešení, sektory hájí své partikulární zájmy, konsensus se rozpadne  Soustředit se na obhajobu NAP v Evropské komisi – hádky uvnitř ČR v této fázi ničemu nepomohou  Zbytečně nesnižovat již zveřejněný návrh – přinejmenším bude negativní signál vůči vnějším pozorovatelům včetně EK, ke snížení není navíc důvod  Neztrácet čas diskusí a přípravou návrhů, které nikam nevedou (např. požadavky na vyřazení malých zdrojů – v rozporu se směrnicí i zákonem)  Věnovat pozornost rezervě pro nové účastníky  Podle výsledku jednání s Evropskou komisí diskutovat, jaké úpravy NAP bude třeba udělat – bude jasné o jaké alokaci se bavíme Evropská komise zjevně myslí striktnost při posuzování NAPů vážně !

14 Agenda  ČEZ a jeho význam z pohledu ČR  EU ETS funguje, ale systém je třeba vylepšit  NAP 2  Dlouhodobé záměry a shrnutí

15 JI / CDM projekty – rozšíření příležitosti v řízení CO 2  Hlavní cílová oblast: Ukrajina, Rusko a další státy bývalého východního bloku  Identifikovány projekty o objemu téměř 10 milionů ERU  Projednáváme účast ve fondu EBRD/EIB. Uvažovaný příspěvek ČEZ je 10 milionů euro  Připravujeme JI portfolio malých zdrojů v ČR o objemu cca 500 tisíc ERU  U všech uvažovaných zahraničních akvizic či výstavby nových zdrojů jsou analyzovány příležitosti realizace JI/CDM projektů

16 Deklarace reinvestice zisku z prodeje povolenek  ČEZ vnímá systém EU ETS jako pobídkový nástroj  Z dlouhodobého hlediska je strategické zahrnout CO 2 do uvažování o dalším směřování společnosti – investování prostředků do dalších opatření je v souladu s primárním cílem systému jako takového  Jsme připraveni být otevřeni veřejné kontrole  ČEZ bude v souladu s mezinárodními standardy předkládat veřejnosti zprávu o společenské odpovědnosti včetně vazby na životní prostředí  Předložíme akční plán, kde budou konkretizovány investiční projekty  Rozvoj OZE obecně  Cíleně pěstovaná biomasa  Efektivní technologie  Testování možnosti geosekvestrace

17 Další vývoj EU ETS  ČEZ se aktivně zapojuje do diskusí o budoucím fungování EU ETS  Evropská komise připravuje návrh revize – ovlivní systém po roce 2012  Rozšíření systému (letecká doprava, další sektory)  Zúžení systému (malá zařízení)  Délka alokačního období – specifické téma samo o sobě  Způsob alokace / stanovení redukčních cílů po roce 2012  Míra harmonizace

18 Má-li systém obchodování iniciovat investiční záměry dlouhodobého charakteru, musí garantovat alokaci po dobu nejméně 15 let  Ceny elektřiny pod úrovní nákladů  Nedostatek finančních zdrojů (projevuje se už u obnovy/rekonstrukce stávajících kapacit)  Nejistota ohledně regulačního rámce CO 2 po roce 2012, specielně o přístupu k alokaci povolenek  Dlouhé a komplikované procedury při schvalování noho zdroje  Garantovat alokaci novým zařízením na delší období než je současný NAP (5 let) a vytvořit tak stabilní rámec pro realizaci takto významné investice  Zajistit dostatečnou alokaci k pokrytí očekávaných potřeb a zabránit tak neefektivnímu čerpání prostředků, které lze použít pro investice do opatření ke snížení emisí Faktory negativně ovlivňující rozhodnutí o investicích do nových zdrojů Zdroj: ČEZ, a.s.

19 Shrnutí  Regulace emisí uhlíku jsou a budou realitou!  ČEZ vnímá obchodování s povolenkami jako motivační prvek pro podporu opatření vedoucích ke snižování emisí skleníkových plynů  ČEZ veřejně deklaroval, že zisky z prodeje nevyužitých povolenek bude reinvestovat do opatření vedoucí ke snížení emisí a modernizaci  Snižování emisí skleníkových plynů je komplexní a dlouhodobá záležitost  Hledání dlouhodobých řešení  Podpořit takové úpravy EU ETS, které povedou k jeho zefektivnění  Spolupráce s vládou na vytváření ekonomických a jiných podmínek pro rozvoj vhodných opatření  Konstruktivní dialog na mezinárodní úrovni, spolupráce se zahraničím (know-how, moderní technologie)  Podpora informování veřejnosti