Rozdělení technického vybavení PC

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Síťové kabely Síťové kabely se používají k propojení jednotlivých počítačů a síťových zařízení do počítačové sítě. I když můžeme pro propojení použít bezdrátové.
Základní struktura, metainformace
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
PERIFERIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
PC komponenty.
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
VY_III/2_INOVACE_22_Počítač
Počítačová síť a typy sítí
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Olověný akumulátor Obr. 1.
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Alkalické akumulátory
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Porovnání technologie CD a DVD
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
VY_32_INOVACE_02_Hardware PC Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_388_Výstupní zařízení PC AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK,
VSTUPNÍ A VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC
Sběrnice Obr. 1.
VY_III/2_INOVACE_26_Spuštění PC
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
LCD monitory LCD monitor (liquit crystal display, displej s tekutými krystaly), byl vyvinut počátkem 70. Tekuté krystaly se používají k rozsvěcování a.
Počítače pro handicapované
Netradiční typy diskových pamětí
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.
Princip magnetického disku
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Plotter Je to grafické výstupní zařízení.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Základní deska Matherboard.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Jak pracuje počítač Název školy
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
HARDWARE Co je to ?.
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Úvod do informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základní jednotka notebooku
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Periférie: Periferie je zařízení, které se připojuje k počítači a rozšiřuje jeho možnosti. Zpravidla slouží ke vstupu a výstupu dat do/z počítače. K.
Transkript prezentace:

Rozdělení technického vybavení PC Do technického vybavení PC patří všechny části počítače, které jsou „přímo“ viditelné. 

Rozdělení technického vybavení Počítač se skládá z různých dílů a je konstruován jako stavebnice. Lze rozšiřovat. Při poruše lze vyměňovat jednotlivé části.

Základní komponenty počítače Obr. 1

Základní jednotka Základní jednotka Základní jednotka obsahuje: Nazývá se také „skříň“ nebo „case“ (kejs) Základní jednotka obsahuje: Napájecí zdroj Základní desku Mikroprocesor Paměť Podpůrné obvody Mechaniky Přídavné karty Obr. 2

Zobrazovací jednotka Zobrazovací jednotka (monitor) patří mezi výstupní zařízení Nejčastěji se ve výpočetní technice používá typ LCD nebo starší CRT Obr. 3 Obr. 4

Klávesnice Základní části klávesnice jsou: Alfanumerická část klávesnice Numerická část klávesnice Funkční část klávesnice Editační klávesy pro ovládání kurzoru Klávesy určené pro Windows Světelné indikátory Obr. 5

Klávesnice 2 4 1 3 6 5 Obr. 6

Vnější paměť Mezi vnější paměti patří například pevný disk nebo flash disk. Obr. 7 Obr. 8

Tiskárna Tiskárna patří mezi výstupní zařízení. Podle principu tisku jsou nejpoužívanější tiskárny: Jehličkové Inkoustové Laserové Obr. 9

Další přídavná zařízení K počítači můžeme připojit téměř cokoliv. Mezi další přídavná zařízení patří například: Myš Joystik Tablet Modem Obr. 10 Obr. 11 Obr. 12 Obr. 13

Otázky k opakování Jak se dělí technické vybavení PC? Z jakých částí se skládá klávesnice? Jaké znáte další přídavné zařízení počítače?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. s. 78 BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Technické vybavení osobních počítačů“ [online]. 30. května 2012 13:09. Dostupný z WWW: <http://www.blabik.cz/vyuka/ict/02_Technicke_vybaveni_osobnich_pocitacu.pdf>. Použité obrázky: Obr. 3 [cit. 2012-08-25] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/LG_L194WT-SF_LCD_monitor.jpg Obr. 4 [cit. 2012-08-25] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Monitor.jpg Obr. 7 [cit. 2012-08-25] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Hdd.jpg

Použité zdroje Použité obrázky: Obr. 8 [cit. 2012-08-25] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/TwinMOS_Mobile_Disk_III_K24-256MB_USB_Flash_drive.jpg Obr. 9 [cit. 2012-08-25] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/HP_LaserJet_1020_printer.jpg Obr. 10 [cit. 2012-08-25] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Vista-mouse.png Obr. 11 [cit. 2012-08-25] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Zone_Evil_Joystick_Simulator_X-Hunter.jpg

Použité zdroje Použité obrázky: Obr. 12 [cit. 2012-08-25] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Input-tablet.png Obr. 13 [cit. 2012-08-25] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Modem_ZyXEL.jpg Ostatní obrázky: vlastní