Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název VM: Zásady sběru léčivých bylin Kód VM: VY_52_INOVACE_57_64 Vzdělávací předmět: Pěstování rostlin Tematická oblast: Léčivé byliny Autorka: Mgr. Helena Kriegelová Anotace: Pomocí textu a pracovního listu se žáci seznámí se zásadami sběru, sušení a uchovávání léčivých rostlin Klíčová slova: Sběr, sušení, skladování Metodické pokyny: Metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná pracovním listem Druh interaktivity: Aktivita kombinovaná Cílová skupina: Žák praktické školy dvouleté, 2. ročník Datum vzniku VM: 15. Března 2013 VM je součástí: -- Soubory: Přístupné na www.skolasd.eu Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, Český Těšín
Zásady sběru léčivých bylin
Sběr- Především je nutné sbíranou rostlinu bezpečně znát Sběr- Především je nutné sbíranou rostlinu bezpečně znát. Sbírají se pouze zdravé, chorobami a hmyzem nenapadené rostliny. Je nutné dbát na to, aby se nesmíchalo více druhů dohromady. Nasbírané rostliny se ukládají volně, nemačkají se a suší co nejdříve po sběru. Sbírané části: List- brusinka a ostružník Květ- lípa, třezalka Plod- černý rybíz, moruše Kořen- křen, proskurník lékařský Kůra- vrba, dub, trnka, břízy
Sušení-se musí věnovat velká pozornost, neboť právě při této fázi zpracování léčivých bylin se rozhoduje o tom, zda získaná bylina bude kvalitní či nikoliv. Optimální teplota se pohybuje od 30 °C do 45 °C, sušení je nutné provádět ve stínu v tenké vrstvě. Jestliže při sušení bylina zhnědne či zčerná, jde o hrubé znehodnocení a musí se vyřadit. Skladování - Rostlinné byliny se skladují v suchu, tmě a chladu v uzavřených skleněných nádobách či plechových krabicích. Skladování v plátěných pytlících není příliš vhodné, protože bylina není chráněna před vzdušnou vlhkostí a ztrátě aromatických látek. Účinnost dobře uskladněných bylin je v průměru dva roky, přičemž platí, že "tvrdé" byliny jako jsou dřeva, kůry či kořeny mají delší životnost než byliny "měkké", což jsou zejména byliny květové, které vydrží sotva do příští sklizně.
Obrázky: Černý rybíz Křen Ostružník Lípa Vrba Brusinka
Pracovní list Úkol: Přiřaď názvy k obrázkům Brusinka Lípa Černý rybíz Ostružník
Použité zdroje: www.google.com - obrázky