Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Udržitelný rozvoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Advertisements

PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
a víceúrovňové vládnutí
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Trvale udržitelný rozvoj v koncepci rozvoje obcí, měst a regionů v čr
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Škola pro udržitelný život 2010 Jiří Kulich, Lucie Munzarová, Z.E. Veselá, Michal Veselý.
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace koordinátorka MA21 Iva Hájková
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Udržitelnost z pohledu kvality územního rozvoje Konference k aktuálnímu stavu udržitelného rozvoje na místní úrovni Ministerstvo životního prostředí
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Ekonomické dělení států světa
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Společenská odpovědnost organizací
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
1 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. 2 Lidské ŽP je potřeba chránit: a)protože má globální charakter a jsme za něj zodpovědní b)staráme se většinou až o poškozené ŽP.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
FONDY EU Programové období
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Ekonomika životního prostředí
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Udržitelný rozvoj

Historie ideje udržitelného rozvoje 1866 E. Haeckel ekologie 1910 uznání ekologie na konferenci botaniků v Bruselu 30. léta 20. stol – Tansley – definování ekosystému 1960 Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj – světové organizace ochrany přírody aj Valné shromáždění IUCN „ochrana přírody je takový způsob managementu, aby byla dosažena nejvyšší udržitelná kvalita života“ 1972 Massachusettský technologický institut „v uzavřeném systému konečných zdrojů není kvantitativní růst trvale možný“.

Ideje a kongresy s tematikou udržitelného rozvoje 1960 R. Carsonová Mlčící jaro, 1974 F. Schumacher Malé je krásné, 1972 Meadowsovi Meze růstu se ukazuje, že problematika udržitelnosti se objevuje ve sféře sociální, ekonomické, přírodní i systémové zakladatelské dílo Naše společná budoucnost formuluje „TUR je takový způsob rozvoje, který uspokojuje potřeby přítomnosti, aniž by oslaboval možnosti budoucích generací naplňovat jejich vlastní potřeby“. Princip odpovědnosti vůči budoucím generacím Summit Země v Rio de Janeiru způsobil, že TUR se stal veřejně diskutovanou záležitostí Summit v Johannesburgu dohoda o zachování přírodních zdrojů a planetární biodiverzity.

Hlediska udržitelného rozvoje Ekonomické hledisko přispívat k ochraně ŽP, finanční zdroje k další sanaci, podpora inovačního cyklu směrem k environmentální šetrnosti Sociální hledisko udržitelnost, vytváření nového systému hodnot pro pestrý a bohatý život, autonomie lidské osobnosti při potlačování špatných vlastností osobnosti, uvědomělá skromnost, výběrová náročnost Přírodní hledisko – zachování biodiverzity, „ nedobývání“ přírodních zdrojů, nespoléhat jen na setrvačnost přírodních procesů v čase

(Vybrané) zákony o TUR č. 17/1992 Sb. O životním prostředí „TUR je takový rozvoj, který současným i budoucím generacím zachovává možnost uspokojovat jejich základní životní potřeby a přitom nesnižuje rozmanitost přírody a zachovává přirozené funkce ekosystémů“ č. 183/2006 Sb. O územním plánování a stavebním řádu „Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a udržitelný rozvoj území spočívající ve vyváženém vztahu podmínek pro příznivé životní prostředí, pro hospodářský rozvoj a pro soudržnost společenství obyvatel území a který uspokojuje potřeby současné generace, aniž by ohrožoval podmínky života generací budoucích.“

Další (vybrané) předpisy o TUR Vyhláška č. 500/2006 Sb. O územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a evidenci územně plánovací činnosti Územní agenda Evropské unie 2007 Lipská charta o udržitelných evropských městech 2007 United Nations Millennium Declaration 2000 Cenia – Metodika pro místní Agendy 21 v ČR 2003 Cenia – Předpoklady pro udržitelný rozvoj 2006 Cenia – Indikátory udržitelného rozvoje 2006 Burza indikátorů udržitelného rozvoje na místní úrovni 2007 Politika územního rozvoje ČR 2008

Místní Agenda 21 Národní síť zdravých měst Zavádění Agendy 21 do praxe v ČR 2003 Rada vlády pro udržitelný rozvoj území, 2004 pracovní skupina pro místní Agendu 21 Systém kritérií 4 kategorií – Start, Stabilizace, Systém řízení, Dlouhodobý proces Národní síť zdravých měst 1988, v ČR od 1989 k r asociace má 94 členů s regionálním vlivem 1558 měst a obcí Rady obcí pro udržitelný rozvoj území (dle zákona č. 183/2006 Sb. O územním plánování a stavebním řádu

Co není udržitelný rozvoj? Pouhým přežitím cílem není trvalý kvantitativní ekonomický růst, ale kvalitativní rozvoj, vyšší kvalita života Projevem pýchy nebo plánování cílem je zachovat neporušenou přírodu, zdroje, potencialitu, nikoliv jen plánovat, co budoucí generace potřebují Megalomanským konceptem byrokratů cílem je koordinace postupů, jen místní soběstačnost nestačí Centralistickým řízením (světovládou) jde o nutnou spolupráci, nikoliv vládu a vládnutí. Je to solidarita, kompatibilní nástroje, subsidiarita aj.

Co není udržitelný rozvoj? Kulturou Platí jednota obecných pravidel a principů v největší různosti místních a krajových aplikací, historických podmínek, hodnot, tradic aj. Ekologií Ekologie je „tvrdá“ přírodní věda, užívá poznání k ochraně přírody a respektování jejích limitů Ideologíí Tou může být environmentalistmu – přesvědčení, že životní postoj je potřeba založit na úctě k přírodě a k životu. TUR je konzervativní – návrat k tradici, archetypu, demokratický – procesy, které ho zajišťují, liberální – ve víře ve svobodnou, uvědomělou skromnost a volbu.