E-inkluze osob 50+ a její sociáln ě - ekonomické souvislosti. Mgr. Jaromíra Kotíková, VÚPSV Mgr. Miriam Kotrusová, Ph.D. FSV UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy
Advertisements

DOMOV A CENTRUM AKTIVITY, p.o.
Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdroj ů v nemocnicích Záme č ek V ě truše v Ústí nad Labem 15. – 16. února 2010 Projekt Univerzitní nemocnice.
Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdroj ů v nemocnicích Záme č ek V ě truše v Ústí nad Labem 15. – 16. února 2010 eHealth jako jeden z pilí řů.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Konference UNIV 2K 1. a Ing. Petr Richter ředitel školy VOŠ, SPŠ a OA Čáslav Přemysla Otakara II. 938 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav.
+ REPORT Z VÝZKUMU A ANALÝZY POT Ř EB LLP-2012-LV-KA4-KA4MP.
 Rybá ř  U č itelka  Policista  Zedník  Bankovní ú ř edník  ICT technik  Uklíze č ka  …
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
1 Neziskové organizace a rozvoj m ě st. Města a jejich vývoj 2 80% urbanizace ve vysp ě lých zemích Tém ěř 50% urbanizace v rozvojových zemích s rychlou.
 Typický osobní po č íta č m ůž eme rozd ě lit na t ř i č ásti:  Po č íta č ová sk ř í ň  Monitor  Další vstupn ě -výstupní za ř ízení (klávesnice,
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
2014 / 2015 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka - Rocky Ideologica.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Zm ě ny postoj ů frekventant ů kurz ů k osobám se specifickými pot ř ebami Petra Bendová Olomouc 15. kv ě tna 2008.
P ř íle ž itosti a rizika procesu transformace Ostrava
2012 / 2013 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
+ Age management: nástroj pro v ě kovou diverzitu Mgr. Linda Soka č ová Alternativa 50+, o.p.s. –
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
P ř íprava a pilotá ž vzd ě lávacích program ů (v č etn ě metodik) pro d ě ti a mláde ž zam ěř ených na rozvoj metod vzd ě lávání v oblasti rozvoje klí.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
ZÁSAHY STÁTU DO EKONOMIKY Nikola Krásná C2B. stát svými regulacemi zasahuje do chování ekonomiky a role tr ž ního systému je omezená ▶ smíšená ekonominka.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi TD Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování podpořeno z programu.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
2 Marketingové koncepce
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Dokument KAP MSK - obsah
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Kateřina Lichtenberková
Návraty žen do práce očima zaměstnavatelů
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Josef Středula, předseda ČMKOS
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje oblast podpory 1.1, 1.2, 1.3 Praha
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Aktivity a činnosti úseku služeb v oblasti dalšího vzdělávání
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Systém cílů organizace, nástroje a principy řízení
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Život bez střeva , Praha.
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Předběžná tržní konzultace
Transkript prezentace:

E-inkluze osob 50+ a její sociáln ě - ekonomické souvislosti. Mgr. Jaromíra Kotíková, VÚPSV Mgr. Miriam Kotrusová, Ph.D. FSV UK

Obsah Spole č enský kontext Klí č ová slova a jejich vysv ě tlení Vyu ž ívání IT technologií v Č R Znalost/neznalost IT jako bariéra pro za č len ě ní do spole č nosti (v č etn ě trhu práce)

V letech bude Č R pat ř it k jedním z nejstarších stát ů v EU. Index závislosti (po č et osob ve v ě ku 65 let a více na 100 osob ve v ě ku let) se zdvojnásobí (r. 2010: 21,6; r. 2045: 52) Nesta č í zvyšovat v ě k odchodu do d ů chodu, je také nutné nabízet dostate č né mno ž ství pracovních p ř íle ž itostí pro osoby vyššího v ě ku.

E-doba?; E- jazyk? E-Europe (ak č ní plány), E-society, E-learning, E-skills, ECDL – certifikát m ěř ící po č íta č ovou gramotnost, I evropská informa č ní spole č nost pro r ů st a zam ě stnanost

Senio ř i – nová cílová skupina pro kni ž ní vydavatelství

Klí č ová slova Informa č ní spole č nost. Sociální za č le ň ování, resp. inkluze souvisí s p ř edstavou EU o podob ě moderní spole č nosti, a to spole č nosti sociáln ě soudr ž né. Základním mechanismem sociální inkluze je v sou č asnosti trh práce. Lisabonská strategie do roku 2010 – míra zam ě stnanosti osob v p ř edd ů chodovém v ě ku (50-64 let) má dosáhnout 50%. Č R: 47% V sou č asnosti se pozornost p ř esouvá na mladé lidí – absolventy škol.

Znalost práce s po č íta č em, p ř ístup k internetu č i pou ž ívání elektronické pošty se stávají stále více d ů le ž it ě jším faktorem plnohodnotného za č len ě ní č lov ě ka do spole č nosti a ovliv ň ují tak celkovou kvalitu ž ivota. Jednoduše ř e č eno: za č le ň ování osob (ohro ž ených rizikem vylou č ení z trhu práce, resp. zam ě stnání) na trh práce prost ř ednictvím moderních IT technologií. Digitální propast Č ím více spole č nost staví na slu ž bách a aktivitách zalo ž ených na IT, tím více se od sebe vzdalují ti, kte ř í mají a ti kte ř í nemají mo ž nosti IT plnohodnotn ě vyu ž ívat. Vznik nových sociálních rozdíl ů na základ ě znalostí IT. Co je to E-INKLUZE?

E - inkluze  za č le ň ování ob č an ů do informa č ní spole č nosti,  vytvá ř ení rovnocenných podmínek v p ř ístupu k IT,  odstra ň ování p ř eká ž ek geografických, finan č ních a p ř eká ž ek souvisejících se vzd ě láváním. Znalost IT v praktickém ž ivot ě : -podpo ř í v ě tší zam ě stnatelnost, -zlepší sociální za č len ě ní, -zvýší samostatnost osob a umo ž ní jí vést déle kvalitní ž ivot.

P ř ístup Evropské Komise SD Ě LENÍ KOMISE …. ze dne „P ř ístupnost elektronických technologií“ Zp ř ístupnit informa č ní a komunika č ní technologie co mo ž ná nejširšímu po č tu osob je sociální, etická a politická nutnost. P ř ístup „Design pro všechny“

P ř ístup č eské vlády I Národní strategie podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 a ž 2017 (návrh) D ů raz na celo ž ivotní vzd ě lávání jako hlavní prioritu. Podíl osob ve v ě ku 50 a ž 64 let na dalším vzd ě lávání tvo ř il 38%. Univerzity t ř etího v ě ku nabízí 21 č eských ve ř ejných vysokých škol s více ne ž 700 specializovanými kurzy pro starší ob č any s p ř ibli ž n ě 35 tisíci poslucha č i - 2% všech senior ů v Č R.

P ř ístup č eské vlády II Cíl: Rozvíjet univerzity t ř etího v ě ku a další vzd ě lávací aktivity pro seniory s d ů razem na zajišt ě ní dostupnosti i v menších m ě stech a obcích Opat ř ení: Zpracovat výzkumnou studii na dopady zapojení se do dalšího vzd ě lávání na zdravotní stav senior ů Zodpov ě dnost: MPSV, MŠMT, výzkumné instituce Termín: 2014 Zmínka o E-inkluzi, p ř íp. rozvoji po č íta č ové gramotnosti chybí.

Informa č ní gramotnost Schopnost rozeznat, kdy je pot ř eba získat nové informace a následn ě tyto informace vyhledat, vyhodnotit a efektivn ě vyu ž ít (Landová, 2004) 2 základní schopnosti 1.pracovat s nej č ast ě ji vyu ž ívaným programovým vybavením, 2.pou ž ívat internet ke komunikaci, k vyhledávání a zpracování informací. Nezbytným p ř edpokladem po č íta č ové gramotnosti je dostupnost po č íta č e s p ř ipojením k internetu.

Cílová skupina: osoby 50+ Z hlediska sou č asných trend ů se jedná o osoby ve st ř edním v ě ku. Z hlediska trhu práce jsou osoby 50+ pova ž ovány za rizikovou skupinu, která je ohro ž ena dlouhodobou nezam ě stnaností - ta u v ě tšiny z nich vede ke ztrát ě kvalifikace a pracovních dovedností a k nár ů stu psychických problém ů, tedy k zhoršení – u ž tak nevýhodného – postavení na trhu práce.

Charakteristika starších osob z pohledu pracovní síly Pozitiva: dlouholeté pracovní a ž ivotní zkušenosti vyšší zodpov ě dnost a loajalita uvá ž liv ě jší a vyrovnan ě jší rozhodování spolehlivost menší fluktuace v ě tší č asová flexibilita.

Negativa ni ž ší úrove ň dosa ž eného vzd ě lání neochota dále se vzd ě lávat chyb ě jící dovednosti v pou ž ívání nových technologií nedostate č né jazykové a po č íta č ové znalosti ni ž ší fyzická výkonnost (v p ř ípad ě manuálních, fyzicky náro č ných profesí významn ě klesá, v d ů sledku celkové fyzické únavy, schopnost jejich výkonu č ast ě jší zdravotní problémy zatí ž enost stereotypy Charakteristika starších osob z pohledu pracovní síly

Strach z nových technologií? Problémy na trhu práce nejsou zp ů sobené vyšším v ě kem, ale zaostáváním znalostí (nízká po č íta č ová gramotnost), neochotou se u č it a obavami (nízké sebev ě domí, atp.) Obavy z IT?

Vzd ě lávání Ú č ast na dalším vzd ě lávání, resp. na vzd ě lávacích nebo rekvalifika č ních kurzech, je v Č R velmi nízká - pouze 21 % zam ě stnanc ů ve v ě ku let se v posledních t ř ech letech zú č astnilo vzd ě lávacího nebo rekvalifika č ního kurzu. D ů vody: nedostatek p ř íle ž itostí poskytovaných zam ě stnavatelem nízká ochota samotných starších osob ke vzd ě lávání.

Aktivní politika zam ě stnanosti Realizace nástroj ů aktivní politiky zam ě stnanosti v Č R není v p ř ípad ě ř ešení problematiky nezam ě stnaných nad 50 let dostate č n ě ú č inná. Ur č ité zvýhodn ě ní starších osob je uplat ň ováno k podpo ř e vzd ě lávání nezam ě stnaných, a to prost ř ednictvím stanovených kvóty minimální ú č asti starších nezam ě stnaných. Flexibilní úprava pracovní doby je vyu ž ívána minimáln ě - významn ě nej č ast ě jším typem zam ě stnání u pracujících v p ř edd ů chodovém v ě ku je zam ě stnání na celý úvazek.

IT technologie a jejich zvyšující se význam Získávání d ů le ž itých informací (ú ř ady ve ř ejné správy, nabídky práce) Finan č ní transakce (bankovnictví, nakupování, atd.) Komunikace s ú ř ady, zam ě stnavateli, atd. Udr ž ování sociálních kontakt ů (sociální sít ě, seznamky)

Jednotlivci pou ž ívající internet (% z dané socio-demografické skupiny) Zdroj: Výb ě rové šet ř ení o vyu ž ívání informa č ních a komunika č ních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci Č SU 11-r_

Vyu ž ívání IT v Č R jednotlivci ve v ě ku let Výb ě rové šet ř ení o vyu ž ívání informa č ních a komunika č ních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci. ( Č SU – od roku 2005) Po č et osob ve v ě kové skupin ě let pou ž ívajících:  mobilní telefon: r: 2006 – 76%, r (2Q) – 95%,  osobní po č íta č : r – 26%, r (2Q) – 49%,  internet: r – 21%, r (2Q) – 46% V nejstarší v ě kové skupin ě let v Č R pou ž ívá internet cca ka ž dý 8 jednotlivec. Z t ě chto osob 90 % vyu ž ívá internet ke komunikaci.

Vyu ž ívání internetu u osob let Internet:  doma: 43 % osob,  v práci: 17 % osob,  u p ř átel, známých, rodiny: 2 % osob. Frekvence pou ž ití internetu (se zvyšuje):  (skoro) ka ž dý den: 19 %,  1-4 dny v týdnu: 18 %,  mén ě ne ž jednou týdn ě : 9 %.

Vliv technologií na všechny skupiny obyvatel a ve všech etapách ž ivota je v sou č asnosti nepopiratelný – ALE!!! nedochází k respektování pot ř eb starších osob: -nevhodné provedení p ř ístroj ů, -nevhodné nastavení kurz ů PC, -nevy ř ešené financování.

Internet v zam ě stnání Tém ěř všechny podniky (95 %) m ě lo v roce 2010 p ř ipojení k internetu. Tento podíl se za posledních deset let tém ěř nezm ě nil.

Bariéry na stran ě starších osob STRACH Z IT NEDOSTATE Č NÁ ZNALOST POZITIV SPOJENÝCH S VYU Ž ÍVÁNÍM IT NEDOSTATE Č NÁ DOSTUPNOST IT NEP Ř IZP Ů SOBENÍ IT POT Ř EBÁM SENIOR Ů NEDOSTATE Č NÝ P Ř ÍSTUP KE VZD Ě LÁVÁNÍ V OBLASTI IT (CENA, KVALITA)

IT a celo ž ivotní u č ení Dle oficiálních politických dokument ů (nap ř. Madridský mezinárodní ak č ní plán pro problematiku stárnutí, Zelená kniha Nová mezigenera č ní solidarita jako odpov ěď na demografické zm ě ny, Leónská ministerská deklarace atd.) jsou IT spolu s cizími jazyky nejd ů le ž it ě jší oblastí ve vzd ě lávání dosp ě lých. Nejd ů le ž it ě jší je chu ť a zájem se n ě co nového nau č it !!!

D ě kujeme za Vaši pozornost!