aneb Něco málo o kamenech a hvězdách…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Advertisements

Poznávací zájezd A n g l i e s cestovní kanceláří.
Megality v ČR.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
ZEMĚ A MĚSÍC, TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Měření času Jednotky času
ČAS.
ROČNÍ OBDOBÍ.
Planeta Země.
Modrá planeta Země.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Oběh Země kolem Slunce.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Pravěké umění Mezolit a neolit.
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
Geografie jako věda a její využití
MEGALIT Markéta Hubáčková.
Vítek Urban prosinec 2004 prima
Klasické kultury Předřecké kultury v Egejské oblasti Antické Řecko
Megality.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
Země MODRÁ PLANETA.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Planeta Země.
Dej 1 Počátky umění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Předřecké kultury - kultura egejské oblasti
ČÍNA.
Pravěké umění.
Irská republika.
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
III/2 XV A
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Čínská kultura.
POHYBY ZEMĚ Martin VRZALA.
METODOLOGIE, PAMÁTKOVÁ PÉČE A NÁSTIN DĚJIN ARCHEOLOIGE 1. HODINA.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Velká Británie vlajka Velké Británie znak Velké Británie.
POHYBY ZEMĚ.
VY_32_INOVACE_ZCR_629 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Afrika – pobřeží Středozemního moře Jméno autora:Mgr.
Newgrange: se slunečním cyklem souvisí mohyla v Newgrange – na V Irska poblíž Dublinu – vybudována kolem roku př.n.l. (neoloit) – patrně se jednalo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_11_Irsko Téma: Zeměpis.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Umění v pravěku. Nejstaršími doklady výtvarné činnosti člověka jsou jeskynní malby a rytiny. Proslulou „pravěkou obrazárnou“ jsou jeskyně Altamira ve.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
mnohem jednodušší spíš adorantky se vzpaženýma rukama.
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Chronologie doby bronzové Jako doba bronzová se v ČR archeologicky vymezuje období přibližně mezi roky 2000 až 800 př. n. l. Periodizace a významné.
MĚŘENÍ ČASU Základem měření času se stalo pozorování opakujících jevů na obloze. Tak vznikly pojmy den, měsíc a rok. Jedním z důvodů měření času byla potřeba.
VESMÍR.
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Pohyby Země.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Neživá příroda – roční období, střídání dne a noci
Otáčení Země kolem své osy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A
Doklady vysoce organizované společnosti na sklonku doby kamenné
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_22-10
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
4. b I Hraniční dny 21. března: jarní rovnodennost
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

aneb Něco málo o kamenech a hvězdách… Ondřej Gustav Volčík Archeoastronomie aneb Něco málo o kamenech a hvězdách…

„Archeoastronomie je věda, která se zabývá astronomickou praxí starodávných civilizací. Při svém pátrání vychází z písemných, ale i nepsaných archeologických nálezů. Je interdisciplinárním mostem, spojujícím tradiční pole astronomie, archeologie, historie kultury a dějin astronomie“ (A. Aveni) Astro-archeologie, paleo-astronomie, astro-chronologie… zkoumání astronomické orientace u archeologických lokalit (často kultovního charakteru) zjišťování celkové role astronomie u dané civilizace (nutné znalosti mytologie a náboženství, filozofie atd.)

r. 1894: Norman Lockyer – Dawn of the Astronomy - cesty po Řecku a Egyptě (zjištěny astronomické orientace řeckých a egyptských chrámů) - Astronomické funkce Stonehenge, Newgrange, Amónova chrámu atd.

Megalitická kultura Kultura Windmill Hill Kamenné kruhové stavby (kromlechy), dolmeny, menhiry, kamenné řady, henge… budovány v řídce obydlených oblastech Období 3250 – 1500 př. n. l. Preliterární kultura, známé pouze prvky megalitického umění (elipsy, spirály atd.) - V blízkosti staveb nalezeny kostěné jehly, špičáky z paroží (Atkinsonova teorie o kultovním charakteru staveb) Různé velikosti kamenných kruhů, odlišné tvary (spirály i elipsy) (A. Thom)

Stonehenge - Chrám Apollónův? (Diodoros) další písemné zprávy až ze středověku John Aubrey (1626 – 1697) – Monumenta Brittanica William Stukeley (1687 – 1765) - Stonehenge jako druidský chrám

r. 1846 – Edward Duke (Stonehenge jako obří planetárium společně se Silbury hill) r. 1912 – Boyl Somervill: spojitost mezi Stonehenge a východy Měsíce N. Lockyer – pokus o datování stáří Stonehenge na základě orientace podle letního slunovratu 26. 10. 1963 – Gerard Hawkins, článek v časopise Nature (prohloubení Lockyerovy teorie)

- Hawkinsovy závěry: - na slunovrat (21. června) není orientován pouze vchod do středu stavby, ale i linie tvořená kameny č. 93 a 94 - spojnice 91 a 92 směřuje na západ Slunce při zimním slunovratu (21. prosinec) - kameny 91 a 94, 93 a 92 vyznačují východy a západy Měsíce - celkem 24 směrů, z toho 14 přísluší k pohybům Měsíce

Další Hawkinsovy hypotézy: - Aubreyovy jámy jako počítadlo významných astronomických událostí (zatmění Slunce, Měsíce) Hawkins byl ostře kritizován britskými archeology a historiky (články v časopisech Antiquity – Moonshine of Stonehenge, God in the Machine) „Každá doba má takové Stonehenge, jaké si zaslouží – nebo jaké si přeje“ Podporu Hawkinsově teorii vyjádřil Fred Hoyle.

Výzkumy Alexandra Thoma (1894 – 1985) - skotský inženýr, působení na Oxfordské univerzitě - od r. 1934 zájem o megalitické stavby - určení tzv. megalitického yardu (0,82 m) - 6 typů megalitických staveb (kruhy, elipsy) - r. 1951 článek v Journal of the British Astronomical Association - „The solar observations of megalithic man“ r. 1967: Megalithic sites in Britain (popsáno cca 300 kruhových staveb r. 1971: Megalithic Lunar observatories

Další megalitické stavby Avebury Castlerigg

Oblast Brú na Bóinne

Newgrange Irsko, údolí řeky Boyne Mohylový komplex, 9m dlouhá chodba 3250 př. n. l., (objevena až r. 1699) 200 000 tun balvanů, 97 kamenů, 450 kamenných desek Výzkumy Michaela O´Kellyho (University College v Corku)

O´Kellyho výzkumy Objeven střešní otvor od prosince 1967 pravidelná pozorování při zimním slunovratu

Knowth největší mohylový komplex v Irsku (95m široký, 15m vysoký), tvořen centrální mohylou a cca 18 vedlejšími mohylami - pravděpodobně orientován podle jarní rovnodennosti (nelze ověřit) - prvky megalitického umění

Dowth 85m široký, 15m vysoký), dva vchody orientován podle zimního slunovratu a období kolem 1. listopadu (Samhain)

Megalitické umění zkoumáno Martinem Brennanem časté astronomické motivy (symboly slunečních hodin, lunárních fází atd.)

Oblast ČR - Menhiry, Rondely (pouze střední Evropa a Velká Británie) a viereckschanze (keltský svět)