- projekt FRVŠ Inovace předmětu Alternativní a augmentativní komunikace - tematický okruh – F5A PROJEKT 2590/2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Realizace KA 02 v rámci projektu„Nadané dítě.eu“
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
Strukturované učení PROJEKT EU
BLISS SYSTÉM .
Ve školním roce 2010/2011 byly otevřeny dvě přípravné třídy. Přípravné třídy naší školy byly zapojeny do projektu "Společně to dokážeme". Je to program.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
DOPRAVNÍ VÝCHOVA konkrétní změny v RVP
Název: Access – formulář v návrhovém zobrazení Autor: Ing. Antonín Dvořák Datum (období) vytvoření: Předmět: Informační a komunikační technologie.
Název: Access - i mport dat z tabulky zpracované v Excelu Autor: Ing. Antonín Dvořák Datum (období) vytvoření: Předmět: Informační a komunikační.
Bc. Hana Bořilová Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ROZPOČET PROJEKTU Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka -základní krok do života Registrační číslo:CZ.1.07/1.2.33/
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Pořádání odborných konferencí Tomáš Sochor Katedra informatiky a počítačů Ostravská univerzita Systém dalšího vzdělávání pracovníků.
Výstupy z Úvodního semináře
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Seminární práce Mgr. Bc. Radka Burketová N_TiM/pMPH
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
Spolupráce střední školy se sociálními partnery Ing. Jiří DLAPAL.
Úvod do managementu 1. seminář
Alternativní a augmentativní komunikace
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Alternativní a augmentativní komunikace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.11 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě PC SÍTĚ, TOPOLOGIE Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT,
Průřezová témata.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
FRVŠ 2004 TO E V tomto okruhu je možné podat jen jeden projekt za školu. a/využití moderních informačních technologií pro nové systémy zpřístupňování informačních.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Alternativní a augmentativní komunikace
Sběr dat, tvorba výzkumného souboru PSY 118, PSY474 Metodologie psychologie (kvalitativní přístup) Přednáška 4 Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc.
Propagace - periodika Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
VÝVOJOVÁ DYSFÁZIE složitý multifaktoriální problém
Základní výkresová dokumentace
VY_32_INOVACE_9A14 KVĚTNÍ VZOREC A KVĚTNÍ DIAGRAM
Účetní systémy na PC (MPF_USPC)
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Představujeme Vám projekt TechIN - Propojení studia a praxe, TEMPO TRAINING & CONSULTING s.r.o. Okresní hospodářskou komorou Karviná. který realizuje společnost.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Příprava žádosti a realizace projektu. Sestavení projektu Dotazník – prosinec 2015, leden 2016 Identifikace potřeb školy Vyhodnocení dotazníku a zaslání.
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
Institut Celoživotního Vzdělávání
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
TÉMA: Počítačové systémy
Projekt Podpora žáků s SVP
Pedagogika jako vědecká disciplína
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
TÉMA: Počítačové systémy
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk Zvířátka - hláskování Mgr
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Sociální čtení.
Samostatná odborná práce H/02 Včelař
Nejčastější poruchy chování ve školním věku Mgr. Petra Slabá 2019.
Centrum kolegiální podpory CKP
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Narušená komunikační schopnost
TÉMA: Počítačové systémy
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Transkript prezentace:

- projekt FRVŠ Inovace předmětu Alternativní a augmentativní komunikace - tematický okruh – F5A PROJEKT 2590/2011

- inovace předmětu Alternativní a augmentativní komunikace - předmět je určen studentům v prezenční i kombinované formě studia - vytvoření souboru materiálů teoretického i praktického charakteru k problematice alternativní a augmentativní komunikace CÍL PROJEKTU

- zpracování kazuistik dětí a žáků, kteří v rámci komunikace a vzdělávání využívají systémy alternativní a augmentativní komunikace - kazuistiky zahrnují praktické informace týkající se: - průběh výběru komunikačního systému - průběh osvojování komunikace prostřednictvím daného systému - využití daného komunikačního systému v praktickém životě - sestavení prezentací k problematice daných komunikačních systémů - vytvoření souboru pomůcek k daným komunikačním systémům POSTUP ŘEŠENÍ PROJEKTU

- vytvořené prezentace zahrnují: - teoretické vymezení daného systému - doporučené postupy osvojování daného systému - kazuistiky dětí a žáků, kteří dané systémy využívají - Znak do řeči - piktogramy - sociální čtení - Výměnný obrázkový komunikační systém - Bliss systém SOUBOR PREZENTACÍ

- soubor pomůcek byl vytvořen k prezentaci principů daných systémů - budou využity v rámci praktické činnosti studentů - soubor komunikačních deníků - soubor pracovních listů - soubor pomůcek pro nácvik komunikace prostřednictvím trojrozměrných předmětů - soubor záznamových archů -soubor komunikačních tabulek - práce s počítačovými programy Boardmaker, Symwriter SOUBOR POMŮCEK

- nákup počítačových programů - nákup odborné literatury české i zahraniční provenience - nákup spotřebního materiálu - odborná literatura, počítačové programy a spotřební materiál byly využity ke zpracování prezentací a souboru pomůcek VYUŽITÍ DOTACE PROJEKTU

- rozšíření teoretických poznatků prostřednictvím prezentací - seznámení se s problematikou výběru a výuky komunikačního systému z praktického pohledu prostřednictvím kazuistik - získání praktických zkušeností při práci s vytvořeným materiálem v rámci individuální a skupinové činnosti - propojení teoretických poznatků a praktických zkušeností PŘÍNOS PROJEKTU PRO STUDENTY PŘEDMĚTU