WebQuest Autor: Budková Ivana

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
START.
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Modul Xperimania RNDr. Jarmila Čeperová
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Opakovací otázky na uhlovodíky
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Biomasa Biomasa je souhrn látek tvořících těla všech organismů, jak rostlin, bakterií, sinic a hub, tak i živočichů.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Teplo a chemické reakce
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
BIOMASA Dne Jaromír Jaroš 2L.
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
VY_32_INOVACE_1CH.9.10 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Únor 2012 Základní škola Kutná Hora,
Základy chemických technologií 2009 SUROVINY PRO ORGANICKÉ TECHNOLOGIE 1)NEOBNOVITELNÉ – FOSILNÍ 2)OBNOVITELNÉ – RECENTNÍ.
Energetické suroviny 5. ročník
Výroba biopaliv v ČR Jiří Smejkal, 4.ag.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_108_Zemní plyn AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
12. zasedání Poradního orgánu pro vědecké, technické a technologické záležitosti Úmluvy o biologické rozmanitosti (SBTTA-CBD) Jan Plesník Agentura ochrany.
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Energetické rostliny Agroekologie
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Zdroje uhlovodíků Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
VODÍK 1H.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Práce s daty – aplikace II.
ALTERNATIVNÍ POHONY AUTOMOBILŮ Miroslav Kubíska
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
energie má své dobré stránky ale i špatné ENERGIE.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B. 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
ŽÁKOVSKÉ PROJEKTY ENERSOL VYMEZENÍ TÉMAT PRO ZPRACOVÁNÍ PROJEKTŮ Úspory energií v bydlení - nízkoenergetické, pasívní a inteligentní domy s využitím.
Vytápění Paliva.
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Pohonné hmoty VY_32_INOVACE_25_509
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Energetické suroviny 5. ročník
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

WebQuest Autor: Budková Ivana Název: Paliva Klíčová slova: Paliva, uhlí, ropa, zemní plyn, výhřevnost, emise, biopaliva Typ školy: ZŠ Ročníky: 9 Tématické zaměření: chemie, fyzika, ekologie, zeměpis, informatika, matematika, přírodopis Výukový cíl: • Žáci získají informace o fosilních palivech, o jejich složení, výhřevnosti a využití. • Dokáží je porovnat z hlediska ekologického a ekonomického. • Získají povědomí o možnosti používat šetrnější a levnější paliva ve svém budoucím životě. • Uvědomí si možnosti nahrazování fosilních paliv obnovitelnými zdroji. http://budzsvh.websnadno.cz/Projekt-Paliva.html

Úkoly žáků v jednotlivých částech projektu: 1. Skupinová práce: vyhledávání a třídění informací o fosilních palivech a biopalivech a tvorba prezentací provádění statistických šetření a zpracování výsledků do tabulek a grafů provádění a nahrávání chemických experimentů, tvorba protokolu provádění výpočtů příkladů s chemickou tématikou vytváření chemických rovnic na závěr prezentování své práce spolužákům pomocí audiovizuální techniky a vlastního komentáře 2. Individuální práce: přidáním komentáře ke článku na blogu uvedení výhod a nevýhod paliv používaných k vytápění jejich domácnosti a k pohonu rodinného auta vyslovení svého názoru na biopaliva a paliva budoucnosti 3. Hodnotící dotazník: on-line

Žákovské role (úkoly) v pětičlenných skupinách: 1. žák: Vyhledá a třídí informace (odpovědi na zadané otázky) 2. žák: Vyhledá obrázky, grafy, tabulky apod. a přidá k nim svůj komentář, vyhledá video 3. žák: Ze všech vyhledaných informací vytvoří prezentaci. Do prezentace vhodně vloží všechny vyhledané obrázky, grafy, tabulky a video. 4. žák: Provede statistické šetření, vytvoří tabulku a graf. Uvede chemické reakce a vytvoří chemické rovnice. 5. žák: Provede pokus. Vytvoří protokol s vloženým videem. Vypočítá matematický příklad s chemickou tématikou.

PALIVA Vlastnosti a druhy paliv Uhlí Vlastnosti ropy Zpracování ropy Obsah: vlastnosti, rozdělení paliv, biopaliva, zásady udržitelného života, ceny pohonných hmot u jedné benzinové pumpy, paliva podle výhřevnosti (graf), porovnání zápalnosti benzinu a nafty (pokus) Obsah: vlastnosti, složení, těžba, výhody, nevýhody, vliv na ŽP, ceny pohonných hmot, paliva k vytápění domácnost (anketa), výpočtové příklady PALIVA Vlastnosti ropy Zpracování ropy Obsah: vlastnosti, složení, těžba, výhody, nevýhody, vliv na ŽP, porovnávání pohonných hmot z ekologického a ekonomického hlediska, ceny pohonných hmot u různých benzinových pump (graf), porovnání hustoty nafty s vodou (pokus) Obsah: frakční a vakuová destilace ropy – produkty a jejich využití v praxi, paliva k pohonu automobilu (anketa), model likvidace havárie ropy (pokus) Zemní plyn Obsah: vlastnosti, složení,výhody, nevýhody, vyhledání chemických reakcí, tvorba chemických rovnic, výpočet návratnosti přestavby auta na LPG

tvorba prezentací v PowerPointu tvorba grafů v Excelu Použití ICT techniky: vyhledávání informací na internetu tvorba prezentací v PowerPointu tvorba grafů v Excelu tvorba dokumentu ve Wordu zaznamenání chemických pokusů prostřednictvím natočeného videa uložení videa na www. stránky: https://www.youtube.com/watch?v=sVNoVj3Xv6M http://www.youtube.com/watch?v=-D8Gk97XW8k&feature=youtu.be přidání komentáře na blog: http://budzsvh.blog.cz/ zodpovězení hodnotícího dotazníku: http://www.vyplnto.cz/

Otázky: 1.) Téma projektu "Paliva" mě: 2.) Myslím si, že oblast paliv a jejich využití, je pro život dnešního člověka důležité: 3.) Byl(a) jsem motivován(a) k práci na projektu: 4.) Na projektu se mi líbilo: 5.) Forma výuky se mi: 6.) Z jakých zdrojů jsi čerpal(a) informace: 7.) Složení mé skupiny mi: 8.) Komunikace a spolupráce v týmu byla: 9.) Do práce ve skupině jsem se: 10.) V mé práci se projevila kreativita a tvůrčí myšlení: 11.) Na projektu se mi nelíbilo: ani jedna z uvedených možností 12.) Z které části projektu jsi získal(a) nejvíce nových poznatků? 13.) Použití informační a komunikační technologie jsem zvládl(a): 14.) Své výsledky práce na projektu bych hodnotil(a): 15.) Získané poznatky využiji ve svém budoucím životě: 16.) Jsem žák (žákyně): 17.) Chtěl(a) bych se vzdělávat i nadále pomocí podobných projektů? 18.) Co mi přinesl projekt "Paliva"? 19.) Co v projektu "Paliva" chybělo?

Ceny benzínu na čerpacích stanicích Čerpací stanice Benzina ONO OMV Shell Agip Pap oil MATIMEX TEXACO Cena 35,80 33,50 37,60 38,20 37,50 36,20 36,90 34,40 9. B

Jaké palivo používáte k pohonu Vašeho auta ? Benzín 32 Nafta 22 LPG 1 CNG

9. C Jaké palivo používáte k vytápění domácnosti? Elektřina 40,54% Plyn 29,73% Dřevo 21,62% Uhlí 8,11%

Biopaliva

Biopaliva jsou paliva vzniklá cílenou výrobou či přípravou z biomasy a biologického odpadu. Představují jeden ze způsobů využití biomasy.

Rozdělení biopaliv tuhá biopaliva kapalná biopaliva plynná biopaliva V současnosti je chemická energie z biopaliv uvolňována hlavně jejich spalováním. Jsou vyvíjeny jiné účinnější metody pro jejich využití k výrobě elektřiny pomocí palivových článků.

Biopaliva pokrývají 15% celkové světové spotřeby energie, především ve Třetím světě, kde slouží převážně k vaření a vytápění domácností, ale relativně vysoký podíl mají biopaliva i ve Švédsku a Finsku(17% a 19%).

biopaliva snižují produkci skleníkových plynů, stále zůstává předmětem sporů K výrobě biopaliva lze použít také vodní řasy.

Nevýhody Biopaliva v autech ničí motor ( uzasuje se v něm př.:vosk) Úbytek plodin ze kterých se biopalivo vyrábí Na druhém místě jsou rostlinné oleje

Výhody Nemají velký dopad na životní prostředí Vypěstují se a sklidí v krátkodobém časovém měřítku Jsou to obnovitelné zdroje energie!!

Zajímavost Z interní zprávy EU unikly znepokojivé informace o biopalivech. Zelená paliva podle ní mohou škodit víc než benzin či nafta. K získání plochy na pěstování sóji či řepky se kácejí lesy a vysoušejí mokřady, takže v souhrnu se do ovzduší dostane víc skleníkových plynů, uvádí zpráva.

Video Zdroje http://www.youtube.com/watch?v=yOm4XtSAJcY http://www.nazeleno.cz/technologie-1/biopaliva-1/biopaliva-posel-ekologie-nebo-hladomoru.aspx http://ekonomika.idnes.cz/biopaliva-nici-svet-vic-nez-benzin-uniklo-z-bruselu-fhc-/eko_euro.aspx?c=A120128_1723741_zahranicni_vem http://cs.wikipedia.org/wiki/Biopaliva

- získání nových informací a poznatků aktivní zapojení všech žáků vytváření pozitivních vazeb při práci ve skupině zodpovědnost každého žáka za svůj úkol kladné hodnocení projektu většinou žáků – vyplývá z hodnotícího dotazníku (téma je zajímalo, způsob práce se jim líbil, informační technologie zvládali bez problémů, chtěli by se vzdělávat i nadále podobným způsobem) neúplné vyhledání informací (u některých skupin) nezkušenost při pořizování videa při chemických experimentech (neúplné, nepovedené komentáře průběhu pokusu) -