OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Miroslav Vaškových Slovácké muzeum v Uherském Hradišti EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kreativní centrum Brno
Advertisements

Život na dolním toku Moravy 2. setkání tentokrát ve Vedrovicích nedaleko Moravského Krumlova.
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Sportovní centrum pro mládež v areálu ZŠ Vrchlického a Sokolovská Námět projektu IPRM : - Atraktivní a kvalitní život v Liberci - Rozvoj infrastruktury.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Projekt rozvoje sítě měst v regionu Weinviertel – jižní Morava Projekt zur Entwicklung eines Städtenetzwerkes Weinviertel - Südmähren MĚSTA ZAPOJENÁ DO.
OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE
OBLAST 3: KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ VÝMĚNA MLADÝCH EVROPANŮ Mgr. Pavel Černuška, Ph.D. Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE 25. června 2013 KONFERENCE VELEHRADSKÝ DŮM CYRILA A METODĚJE Ing. Ladislav Kryštof Radní Zlínského kraje.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Spolupráce knihoven paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová IV. seminář knihoven paměťových institucí Zlínského kraje Státní okresní archiv Zlín -
TRNKOVÁ STEZKA Představení projektu. Trnková stezka obecně Předmětem projektu je rozvoj a propagace „Trnkové stezky“, specifického turistického produktu,
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihovníků muzeí a galerií Brno,
OBLAST 5: KULTURNÍ CESTOVNÍ RUCH A UDRŽITELNÝ ROZVOJ KULTURY Ing. Zdeněk Urbanovský Centrála cestovního ruchu Východní Moravy EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA.
Obnova a využití klášterních komplexů Plasy a Kladruby
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
Prezentace turistické oblasti
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
DĚDICTVÍ NAŠICH PŘEDKŮ OBLASTI PODPORY: v. Udržení kulturního dědictví venkova realizací stálé výstavní expozice a muzea s nabídkou místních kulturních.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
Město Brno.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Projekt ROSTISLAV - Routes and Stories of Slavs Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.
Všechno v mém životě souvisí CZ.1.07/1.1.00/ Minipodnik Cestovní kancelář MAMUT.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Velká Morava.
Distribuce umění a kulturního dědictví. Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace.
Komise knihovníků muzeí a galerií AMG ČR Jihomoravský kraj Judita Matějová, Moravská galerie v Brně.
ROP Jihovýchod Prezentace vybraných projektů Plány do dalších let Ing. Artur Zatloukal Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší.
Marketingová komunikace prostřednictvím umění Korporátní image.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
 Dobrovolný svazek od roku 2000  9 obcí  Rozloha 205 km2  Cca obyvatel.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
Cyrilometodějské jubileum 2013 Přehled aktivit Zlínského kraje Ing. Ladislav Kryštof Výroční konference cestovního ruchu Východní Moravy, 29. ledna 2012.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
V ERONIKA H LUBINKOVÁ Velehrad je všeobecně známý jako poutní místo, které nese odkaz Cyrila a Metoděje. Ze sdělovacích prostředků se dovídáme o.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Činnost lektora v Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizaci Duben 2016 Zpracovala: PhDr. Olga Kubelková lektorka Severočeská.
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
statutární náměstkyně hejtmana
Muzeum Josefa Hyláka v radnicích
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Památník Velké Moravy – Staré Město
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
Možnosti financování obnov památek 2017 Ing. Alena Pospíšilová
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
ROZŠÍŘENÍ KAPACITY PENZIONU BEST
Keltský archeoskanzen Nasavrky
Velká Morava VY_32_Inovace_06SJ-4
Velká Morava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Iva Drgáčová NÁZEV: VY-32-INOVACE-08- Zlínský kraj- Uherskohradišťsko.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výsledky projednávání
„Cyril a Metoděj, autentický příběh naší země“
Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Miroslav Vaškových Slovácké muzeum v Uherském Hradišti EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE

OBSAH 1.Popis oblasti a analýza potřeb 2.Specifické cíle oblasti 3.Návrh aktivit 4.Cílové skupiny 5.Garant oblasti 6.Partneři / stakeholdeři 7.Závěr / souhrn

POPIS OBLASTI A ANALÝZA POTŘEB OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ  Dílčí oblast 2 projektu „Posílení vědomí, historie a evropského kulturního dědictví“ se soustřeďuje na odkaz křesťanských kořenů Evropy s cílem obnovení a využití církevních památek, křesťanských tradic a kultur v zemích spojených s působením dvou osobností, které jsou považovány za patrony Evropy.  Oblast je zaměřena především na zvýšení povědomí široké veřejnosti o historickém významu cyrilometodějské tradice, rozvíjení evropského kulturního dědictví, mezikulturního dialogu a evropanství. Tomu mají napomoci mezinárodní výstavní projekty a workshopy, multimediální a publikační činnost, kulturně výchovné a vzdělávací aktivity i obnova památek a archeologických lokalit.  Garantem oblasti je Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, které má dlouhodobé zkušenosti se zachováváním a péčí o kulturní odkaz Velké Moravy. S dalšími subjekty z kulturně historické a vzdělávací sféry má zájem vytvořit síť partnerských organizací, která se bude podílet na naplnění cílů pro posílení vědomí, historie a evropského kulturního dědictví.

SPECIFICKÉ CÍLE OBLASTI Cíl 1 - ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O HISTORICKÉM A KULTURNÍM ODKAZU CYRILA A METODĚJE MEZINÁRODNÍ EXPOZIČNÍ A VÝSTAVNÍ PROJEKTY VÝSTAVA VELIGRAD – Z KNÍŽECÍCH HROBŮ V ČR MEZINÁRODNÍ PUTOVNÍ VÝSTAVA SV. CYRIL A METODĚJ A KŘESŤANSKÉ POČÁTKY EVROPY S ÚČASTÍ PARTNERSKÝCH ZEMÍ MULTIMEDIÁLNÍ TVORBA KOMPONOVANÝ VEČER – NOC VĚROZVĚSTŮ PUBLIKAČNÍ ČINNOST PRAVDIVÝ PŘÍBĚH KONSTANTINA A METODĚJE KULTURNĚ VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ AKTIVITY PO STOPÁCH CYRILA A METODĚJE – CESTY ZA POZNÁNÍM CYRILOMETODĚJSKÁ AKADEMIE OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

SPECIFICKÉ CÍLE OBLASTI Cíl 2 - VYUŽITÍ A ROZVOJ EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ, OBNOVA CÍRKEVNÍCH A SVĚTSKÝCH PAMÁTEK OBNOVA VÝZNAMNÝCH PAMÁTEK VÝSTAVBA A OBNOVA DOPROVODNÉ INFRASTRUKTURY VÝSTAVBA CENTRA EVROPSKÉ KULTURNÍ STEZKY SV. CYRILA A METODĚJE V ČR OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

NÁVRH AKTIVIT Aktivity v rámci cíle 1 MEZINÁRODNÍ EXPOZIČNÍ A VÝSTAVNÍ PROJEKTY Realizace výstav k cyrilometodějské tématice a příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu. Expozice budou určeny pro širokou odbornou i laickou tuzemskou i zahraniční veřejnost. OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

NÁVRH AKTIVIT Aktivity v rámci cíle 1 MEZINÁRODNÍ EXPOZIČNÍ A VÝSTAVNÍ PROJEKTY VÝSTAVA VELIGRAD – Z KNÍŽECÍCH HROBŮ V ČR Množství popsaných hrobů na pohřebištích Starého Města a Uherského Hradiště – Sadů dokládá, že místní velkomoravská aglomerace byla domovem poměrně značného počtu jedinců velmožského stavu. Cílem výstavy je představit široké veřejnosti unikátní nálezy z bohatých hrobových celků, které byly objeveny ve Starém Městě „Na Valách“ a v Uherském Hradišti – Sadech. Realizace výstavy je plánována v objektu národní kulturní památky – Památníku Velké Moravy ve Starém Městě při příležitosti výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu. Aktivity v rámci cíle 2  Popis aktivit OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

NÁVRH AKTIVIT Aktivity v rámci cíle 1 MEZINÁRODNÍ EXPOZIČNÍ A VÝSTAVNÍ PROJEKTY MEZINÁRODNÍ PUTOVNÍ VÝSTAVA SV. CYRIL A METODĚJ A KŘESŤANSKÉ POČÁTKY EVROPY S ÚČASTÍ PARTNERSKÝCH ZEMÍ Vrcholem projektu bude unikátní mezinárodní výstava, která představí a zhodnotí křesťanské tradice a kultury zemí spojených s misií Cyrila a Metoděje, protože oba věrozvěsti ovlivnili nejenom Velkou Moravu, ale i část střední a jihovýchodní a jižní Evropy. Každá ze zainteresovaných zemí představí to nejlepší z daného období ať už z pramenů archeologických, historických, umění, filologie, etnologie a dalších vědních oborů. Samozřejmostí by měl být reprezentativní katalog ve více jazykových mutacích. Aktivity v rámci cíle 2  Popis aktivit OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

NÁVRH AKTIVIT Aktivity v rámci cíle 1 MULTIMEDIÁLNÍ TVORBA Vytvoření multimediálních prezentací o významných lokalitách spojených s putováním Konstantina, Metoděje a jejich žáků. Možnost představení této tvorby mezinárodní odborné i laické veřejnosti formou příslušné akce (např. kulturní festivalu) v partnerských městech a krajích. OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

NÁVRH AKTIVIT Aktivity v rámci cíle 1 MULTIMEDIÁLNÍ TVORBA KOMPONOVANÝ VEČER – NOC VĚROZVĚSTŮ V ČR Lokalita v Uherském Hradišti – Sadech je v odborné literatuře spojována s místem působení arcibiskupa Metoděje, výukou jeho žáků a také s místem jeho pohřbu. V rámci oslav výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu v roce 2013 bude uspořádána přímo v této lokalitě s její specifickou atmosférou výjimečná kulturní akce formou komponovaného večerního programu sestávajícího z: - tematické multimediální animované velkoplošné projekce (komplexní představení lokality) - tematického koncertu Hradišťan - vystoupení členů sdružení Velkomoravané - přednášky Aktivity v rámci cíle 2  Popis aktivit OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

NÁVRH AKTIVIT Aktivity v rámci cíle 1 PUBLIKAČNÍ ČINNOST Publikační činnost zaměřená na zvýšení povědomí a znalostí o působnosti Cyrila a Metoděje v Evropě určená všem vrstvám obyvatelstva. Vytvoření populárně naučné edice v jazycích partnerských zemí. OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

NÁVRH AKTIVIT Aktivity v rámci cíle 1 PUBLIKAČNÍ ČINNOST PUBLIKACE PRAVDIVÝ PŘÍBĚH KONSTANTINA A METODĚJE Populárně naučné, čtivé a současně zábavné publikace „Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Cyrila a Metoděje“ s bohatou multimediální výbavou (zvukové CD a interaktivní 3D hra Veligrad), která je sestavena ze tří dílů vložených v pouzdře. OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

NÁVRH AKTIVIT Aktivity v rámci cíle 1 KULTURNĚ VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ AKTIVITY Putování veřejnosti po významných moravských a zahraničních archeologických lokalitách „Po stopách Cyrila a Metoděje“ za účelem seznámení se s historií cestovatelskou formou. Nabízí se také tvorba cizojazyčných studijních materiálů shrnující popis míst spojených s působením soluňských bratří a jejich žáků. Cílem aktivity je posílit znalosti studentů z oblasti historie evropské integrace, přínosu národních osobností tomuto historickému procesu a zároveň posílit výchovu k evropanství a k sebeuvědomění si jednotlivých národů o jejich přínosu evropským dějinám a evropské integraci. Aktivity v rámci cíle 2  Popis aktivit OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

NÁVRH AKTIVIT Aktivity v rámci cíle 1 KULTURNĚ VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ AKTIVITY PO STOPÁCH CYRILA A METODĚJE – CESTY ZA POZNÁNÍM Putování po vybraných archeologických lokalitách s přednáškami pro širokou veřejnost zakončené mší v Památníku Velké Moravy ve Starém Městě, případně na Sadské výšině. Autobusové nebo cyklovýlety po velkomoravských lokalitách (Modrá, Velehrad, hradisko sv. Klimenta u Osvětiman). Záměrem projektu je přiblížit veřejnosti nejen osobnosti sv. Cyrila Metoděje, ale i hlavní místa jejich působení v širším okolí někdejšího Veligradu. Možno rozšířit i za hranice republiky. OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

NÁVRH AKTIVIT Aktivity v rámci cíle 1 KULTURNĚ VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ AKTIVITY CYRILOMETODĚJSKÁ AKADEMIE Vzdělávací program určený studentům. Témata přednášek a vycházek v ČR: historie Velké Moravy počátky křesťanství na Moravě ve světle archeologických pramenů život sv. Cyrila a Metoděje ve světle moravsko-panonských legend osudy žáků sv. Cyrila a Metoděje cyrilometodějská literární škola, beseda s úryvky z literárního odkazu soluňských bratří a jejich žáků lidová slovesnost a cyrilometodějská tradice, beseda s úryvky z pověstí o sv. Cyrilu a Metodějovi vycházka po velkomoravských archeologických lokalitách ve Starém Městě po stopách sv. Cyrila a Metoděje, zájezd po velkomoravských lokalitách (Modrá, Velehrad, sv. Kliment u Osvětiman, Uh. Hradiště) Aktivity v rámci cíle 2  Popis aktivit OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

NÁVRH AKTIVIT Aktivity v rámci cíle 2 OBNOVA VÝZNAMNÝCH PAMÁTEK Obnovení a využití památek spojených s cyrilometodějskou misií v jednotlivých partnerských zemích je jednou z největších investičních příležitostí projektu. VÝSTAVBA A OBNOVA DOPROVODNÉ INFRASTRUKTURY Modernizace a rozšíření stávající doprovodné infrastruktury přispěje ke zkvalitnění služeb v okolí památek a archeologických lokalit. OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

NÁVRH AKTIVIT Aktivity v rámci cíle 2 VÝSTAVBA A OBNOVA DOPROVODNÉ INFRASTRUKTURY VÝSTAVBA CENTRA EVROPSKÉ KULTURNÍ STEZKY SV. CYRILA A METODĚJE V ČR Objekt Památníku Velké Moravy ve Starém Městě se jeví jako ideální místo k vybudování mezinárodního prezentačního Centra Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje formou přístavby stávajícího objektu, která by poskytla moderní prezentační a obslužné zázemí, vhodné prostory pro vědecko-výzkumné středisko s centrálními studijními depozitáři, výstavní a projekční sály, odbornou tematickou knihovnu, studijní prostory a zázemí archeologického výzkumu. OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

CÍLOVÉ SKUPINY Cílová skupina 1 Odborná veřejnost - Tuzemské i zahraniční vzdělávací instituce, výzkumná centra Cílová skupina 2 Žáci a studenti - ZŠ, SŠ, VŠ, zejména tuzemské Cílová skupina 3 Kulturní a laická veřejnost - Tuzemští i zahraniční návštěvníci kulturních a poznávacích akcí OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

GARANT OBLASTI Slovácké muzeum Uherské Hradiště OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Slovácké muzeum v Uherském Hradišti zaujímá v síti českých a moravských muzeí významné postavení. Již od svého vzniku v roce 1914 se profilovalo etnografií a archeologií, později výtvarným uměním a historií. Výzkumný a sběratelský záběr na celou národopisnou oblast Slovácka jej řadí mezi regionální instituce. Veřejnosti slouží hlavní budova ve Smetanových sadech, Galerie Slováckého muzea v Otakarově ulici, Památník Velké Moravy ve Starém Městě, Letecké muzeum Kunovice, soubor lidových staveb – muzeum v přírodě v obci Topolná. Volně přístupné archeologické lokality v Uherském Hradišti-Sadech, Starém Městě, Modré u Velehradu umožňují prohlídku rekonstruované základy velkomoravských chrámových staveb.

PARTNEŘI / STAKEHOLDEŘI OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Partneři ČR: Zlínský kraj Moravské zemské muzeum v Brně Masarykovo muzeum Hodonín Vlastivědné muzeum v Olomouci Archeologický ústav AV ČR v Brně Slovanský ústav AV ČR Praha Zahraniční partneři: Slovenská republika Diecézní muzeum nitranského biskupství Nitra Ponitrianské muzeum Nitra Makedonská republika/FYROM Národní muzeum Ohrid Řecko - Archeologické muzeum Thessaloniki Bulharsko - Archeologické muzeum Preslav Itálie - Museo Archeologico Benátky; Vatikánské muzeum – Křesťanské muzeum Pia IX.

ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ Shrnutí oblasti a čeho chceme dosáhnout OBLAST 2: OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Dílčí oblast projektu Posílení vědomí, historie a evropského kulturního dědictví se soustřeďuje na odkaz křesťanských kořenů Evropy s cílem obnovení a využití církevních památek, křesťanských tradic a kultur spojených s působením sv. Cyrila a Metoděje. Navržené aktivity směrují k upevňování vztahů mezi národy a komunitami se společným kulturním dědictvím včetně prohloubení jejich společné evropské identity; zachování evropského kulturního dědictví; obnově a využití církevních a světských památek; posílení kultur spojených s působením Cyrila a Metoděje s dopadem na rozvoj cestovního ruchu. V roce cyrilometodějského jubilea je již řada výše popsaných aktivit realizována (výstavy, multimediální a publikační tvorba, prezentační, výchovné a vzdělávací programy), zejména na domácí půdě. Velkou výzvou zůstává realizace Centra Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje se sídlem v Památníku Velké Moravy, obnova archeologických lokalit i projekt putovní výstavy. K tomu přispějí aktivity zaměřené na rozvoj mezinárodní dialogu v rámci partnerských zemí projektu. S řadou partnerů/stakeholderů již garant oblasti navázal spolupráci, další, zejména zahraniční partnery je nutné pro naplnění všech definovaných cílů přizvat.

Děkuji za pozornost. Mgr. Miroslav Vaškových, Ph.D.