Práce se soubory. * soubory patří k základním datovým prvkům v počítači * převážná většina programovacích jazyků má podporu určité formy práce se soubory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Typová konverze, oblast platnosti, paměťové třídy 9 Verze
Advertisements

Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Vstup a výstup Ing. Lumír Návrat  katedra informatiky, A-1018 
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vstup a výstup doc. Dr. Ing. Miroslav Beneš  katedra informatiky, A-1007 
Programovací jazyk C++
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Třída Array Je součásti balíčku java.util Účelem je usnadnit práci s poli Metody – nejpoužívanější equel(),fill(),sort() a binarySearch() equels() Slouží.
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
Programování v Pascalu Přednáška 9 RNDr. Hana Havelková.
PHP Práce se soubory v PHP - 13
Preprocess Úvod do tvorby funkcí Princip preprocesoringu Direktivy preprocesoru Podmíněný překlad Základy tvorby funkcí Zjednodušený popis principu předávaní.
Programování v C++ Cvičení.
( vstupy a výstupy v Matlabu na konzolu [ do Command Windows]
MATLAB® ( Funkce v Matlabu ).
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá pole řetězec debugr.
Struktury, qsort, mergesort BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro práci se soubory 13 Verze
PRÁCE S PROUDY V.NET FRAMEWORK APLIKACÍCH Architektura technologie.NET Jan Martinovič, FEI - Katedra Informatiky.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B8 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
PHP FUNKCE DANIEL BEZNOSKOV. Seznam funkcí Strlen File Substr Trim File_exists Strrev Strtr.
OSNOVA: a) Řetězce v C b) Funkce stdio.h pro řetězce c) Funkce string.h pro řetězce d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
Jednoduché datové typy
Datové typy a práce s nimi
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
Současný svět Projekt č. CZ /3. 1
Počítače a programování 1 8.přednáška. Obsah přednášky Řetězce - deklarace a vytvoření Základní metody pro práci s řetezci Znaky - třída Character Základní.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Ukazatele a pole 10 Verze
Alg91 Textové soubory Na rozdíl od jiných typů souborů jsou textové soubory určené pro gramotné lidské oko. Textový soubor je posloupnost znaků členěná.
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
OSNOVA: a)Programování se soubory b)Záloha databáze v souboru c) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Příklady v jazyku C – část 4
IB111 Programování a algoritmizace
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
OSNOVA: a) Úvod a klasifikace b) Funkce main() s argumenty c) Souborový vstup a výstup d) Programování WAV Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT.
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
Sedmé cvičení Soubory Vstupně/výstupní proudy. Java cv72 Soubory Třída File Objekt popisující soubor na filesystému Nedá se z něho přímo číst a psát Představuje.
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Začínáme vážně programovat Řídící struktury Přetypování Vstupně výstupní operace Vlastní tvorba programů.
1 Počítače a programování 1 13.přednáška. 2 Obsah přednášky Vstupy a výstupy – 1.část.
Textové soubory Vytváření a zpracování textových souborů.
C – jak na procedury Mgr. Lenka Švancarová. C – procedury #include int main() { printf("Ahoj\n"); return(0); } #include void pozdrav(void) { printf("Ahoj\n");
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Jazyk C A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ Část II.
Počítače a programování 2 pro obor EST KPC2E TUTORIÁL 1
C – cyklus do-while Mgr. Lenka Švancarová.
Vícerozměrná pole (1) Jazyk C povoluje, aby pole mělo více rozměrů (dimenzí) než jeden Z vícerozměrných polí bývá nejčastěji použí-váno pole dvourozměrné.
Řetězce String. Co je to řetězec Jako řetězec označujeme pojmenovanou skupinu libovolných znaků Deklarujeme jej pomocí příkazu Délka řetězce není v tomto.
IB111 Práce se soubory Správa paměti. Práce se soubory v Pythonu Soubor musíme „otevřít“ Poté s ním pracujeme –Čteme a/nebo zapisujeme Nakonec musíme.
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
Práce se soubory a řetězci Přednáška č. 9. Práce se soubory v C (1)  Knihovna #include  Knihovna #include  Ukazatel FILE *stream;  Otevření souboru.
Programování KONSTANTY, ČTENÍ PO JEDNOM ZNAKU GETCHAR() FORMÁTOVANÝ VÝSTUP POMOCÍ PRINTF, VÝVOJOVÉ DIAGRAMY, CYKLY.
Programování OPERÁTOR SIZEOF, FUNKCE, POLE JAKO PARAMETRY FUNKCÍ ERIK KRÁL.
Vícerozměrná pole (1) Jazyk C povoluje, aby pole mělo více rozměrů (dimenzí) než jeden Z vícerozměrných polí bývá nejčastěji použí-váno pole dvourozměrné.
Úvod do Pythonu – IO operace se soubory.
Programovací jazyk C++
Vstupní a výstupní operace (1)
Programovací jazyk C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Algoritmizace a programování
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Funkce výstupu (2) Funkce printf: deklarována v: stdio.h
Řetězce (24) Funkce strchr: deklarována v: string.h
Opakování ze 3. cvičení deklarace proměnných výpis na monitor (výstup)
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Vstupní a výstupní operace (1)
Transkript prezentace:

Práce se soubory

* soubory patří k základním datovým prvkům v počítači * převážná většina programovacích jazyků má podporu určité formy práce se soubory

* standard jazyka C poskytuje jistou formu abstrakce v podobě funkce fopen() z hlavičkového souboru stdio.h, která otevře soubor pro manipulaci * funkce má následující synatxi: FILE *fopen(const char *cesta, const char *způsob); * funkce přejímá dva parametry, oba jsou řetězce. První řetězec je cesta k souboru, ke kterému si přejeme přistoupit * „způsob“ je kód operace, kterou si přejeme se souborem provést

* „r“ - Otevře soubor pro čtení. Zápis do souboru skončí chybou. Soubor musí existovat * „w“ - Vytvoří prázdný soubor pro zápis. Pokud soubor existuje, bude jeho obsah nejprve vymazán * „a“ - Otevře soubor pro zápis na konec. Soubor je vytvořen, pokud neexistuje. Veškeré zápisy probíhají na konci existujícího obsahu * „r+“ - Otevře soubor pro čtení i zápis. Soubor musí existovat * „w+“ - Vytvoří prázdný soubor pro čtení i zápis. Pokud soubor existuje, bude jeho obsah nejprve vymazán * „a+“ - Otevře soubor pro čtení kdekoliv a zápis na konec. Soubor je vytvořen, pokud neexistuje. Veškeré zápisy probíhají na konci existujícího obsahu, i když předtím čteme na jiném místě souboru

* int fclose(FILE *f) - Bezpečně uzavře předem otevřený soubor. Každý otevřený soubor by měl být řádně ukončen. Funkce vracíEOF (End Of File), nastane-li chyba * int fscanf(FILE *f, const char *maska,...) - Tato funkce funguje naprosto stejně jako funkce scanf() s tím rozdílem, že zdrojem dat je otevřený soubor f * int fprintf(FILE *f, const char *maska,...) - Tato funkce funguje naprosto stejně jako funkce printf() s tím rozdílem, že cílem je otevřený soubor f * int fgetc(FILE *f); - Funkce přečte ze souboru právě jeden znak a přesune se na další. Pokud nastane chyba, vrátí funkce EOF

* int fputc(int c, FILE *f); - Funkce vypíše právě jeden znak do souboru. Pokud nastane chyba, vrátí funkce EOF * long ftell(FILE *f); - Vrátí aktuální pozici v souboru v bajtech * int fseek(FILE *f, long posun, int start); - Přesune se na pozici v souboru. Cíl je určen relativním posunem o posun bajtů vůči startovní pozici start. Startovní pozice může být SEEK_SET (začátek souboru), SEEK_CUR (aktuální pozice), SEEK_END (konec souboru). Funkce vrací mínus jedna, pokud nastane chyba * int fflush(FILE *f); - Vyprázdní vyrovnávací paměť a zapíše veškerý dosud nezapsaný obsah do souboru. Tato funkce by se měla volat mezi po sobě jdoucím čtením a zápisem nebo zápisem a čtením do souboru. Pokud nastane chyba, vrátí funkce EOF * FILE *tmpfile(void); - Vytvoří soubor s unikátním jménem tak, aby nedošlo ke jmenné kolizi. Soubor bude automaticky smazán po uzavření

KONEC