SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Životní a existenční minimum Dávky státní sociální podpory
Advertisements

Informace o sociálních dávkách u osob s RS
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Mateřská a rodičovská dovolená
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
HOSPODÁŘSKÁ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Životní úroveň (II. část)
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Systém sociální podpory v ČR
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Kudy vlastně putují peníze
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
STÁTNÍ ROZPOČET Autor: Ing. Vladimír Havlík
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Studijní obor: Sociální činnost
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 3. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Studijní obor: Sociální činnost
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
SYSTÉM STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY Sociální politika II
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
NEZAMĚSTNANOST – 3. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
PLATEBNÍ BILANCE – 5. ukazatel úrovně ekonomiky
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_05 NázevRozpočet domácnosti Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekFinanční.
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS – 2. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
VNĚJŠÍ MĚNOVÁ POLITIKA – 4. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 5. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Třírychlostní model čerpání rodičovského příspěvku RNDr. Petr Nečas Ministerstvo práce a sociálních věcí.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Státní sociální podpora
Správa sociálního zabezpečení
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení Sociální služby
II. pilíř sociálního zabezpečení (ČR) - Státní sociální podpora
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Právo sociálního zabezpečení
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Systém nepojistných sociálních dávek Mgr. Kateřina Jirková Ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV.
2. Pilíř sociálního zabezpečení Podpora Státní sociální podpora.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.17 Ročník3. ročník.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rodičovský příspěvek a jiné rodinné dávky v nepojistných systémech sociálního zabezpečení Mgr. Eva Janková Legislativní odbor MPSV.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální zabezpečení Státní sociální podpora Rodinná politika Mirka Wildmannová.
HOSPODÁŘSKÁ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
Právo sociálního zabezpečení
Státní sociální podpora
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová slova: Klíčová slova: dávky státní sociální podpory, porodné, rodičovský příspěvek, přídavek na dítě. Anotace Anotace : prezentace je určena na získání základních znalostí o sociální politice, která se dotkne každého občana, alespoň v určitých fázích života. Ve zpracovaném materiálu jsou také cvičení k procvičení. Způsob využití: Způsob využití: určeno pro výklad a procvičení tématu sociální politika. Číslo šablony Číslo šablony: VY_32_INOVACE_EKO_53

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky Na sociální politiku vydává stát nejvíce peněz. Do sociální politiky řadíme tyto výdaje: 1.Dávky státní sociální podpory 2.Nemocenská 3.Podpora v nezaměstnanosti 4.Dávky důchodového pojištění.

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky Dávky státní sociální podpory 1.Porodné 2.Rodičovský příspěvek 3.Přídavek na dítě 4.Příspěvek na bydlení 5.Pohřebné

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky 1.PORODNÉ jednorázováTato dávka je jednorázová. ÚčelÚčel: přispívá na náklady související s narozením prvního dítěte. rodiny s nízkými příjmyTato dávka je určena pro rodiny s nízkými příjmy. nesmí přesahovat 2,4násobek životního minima rodiny.Příjem rodiny za předcházející kalendářní čtvrtletí nesmí přesahovat 2,4násobek životního minima rodiny. V roce 2013V roce 2013 výše porodného činí Kč na první živě narozené dítě. Narodí-li se s prvním živě narozeným dítětem další živě narozené dítě nebo děti, výše porodného činí Kč.

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky 2.RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK nejmladší v rodině celkové částky Kčnejdéle do 4 let věku dítěteNárok na rodičovský příspěvek má rodič (žena, muž), který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině, a to až do vyčerpání celkové částky Kč, nejdéle do 4 let věku dítěte. Nárok na dávku není závislý na výši příjmu. Rodič může při nároku na výplatu rodičovského příspěvku zlepšovat sociální situaci rodiny výdělečnou činností, ale musí v této době zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK Podle výše rodičovského příspěvku (měsíční dávka – od min ,- Kč do max ,- Kč v roce 2013) je tato dávka poskytována měsíčně od 2 do 4 let. Poskytovaná celková částka ,- Kč je však stejná pro všechny. Čím vyšší dávka je pobírána, tím po celkově kratší dobu. Pokud brzy plánujete další dítě, je lepší brát více a po kratší dobu, neboť pokud se vám narodí další potomek před vyčerpáním částky ,- Kč, tak staršímu dítěti nárok na tuto dávku zaniká a začíná se čerpat tato dávka znovu na nejmladšího potomka.

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky 3.PŘÍDAVEK NA DÍTĚ Poskytování dávky je závislé na výši příjmů. Nárok na dávku mají rodiny, jejichž příjmy nepřesahují 2,4 násobek životního minima rodiny. Do příjmů se počítá i rodičovský příspěvek. Dávka pomáhá krýt náklady spojené s výchovou a výživou nezaopatřených dětí (nevydělává si, není evidováno na úřadě práce).

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky PŘÍDAVEK NA DÍTĚ Přídavek na dítě je poskytován ve třech výších podle věku dítěte: Věk nezaopatřeného dítětePřídavek na dítě v Kč měsíčně do 6 let let let700

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky CVIČENÍ 1.Do dávek státní sociální podpory patří: a)rodičovský příspěvek b)přídavek na dítě c)porodné d)podpora v nezaměstnanosti e)nemocenská 2.Do sociální politiky řadíme výdaje především na: a)dávky státní sociální podpory b)výdaje do školství a zdravotnictví c)státní zakázky d)dávky důchodového pojištění

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky CVIČENÍ Vyberte z diagramu název dávky státní sociální podpory, pro kterou platí dané tvrzení…… 1.………. pomáhá krýt náklady spojené s výchovou a výživou nezaopatřených dětí (nevydělává si, není evidováno na úřadě práce). 2.………. - poskytovaná celková částka ,- Kč je však stejná pro všechny. 3.………. je poskytován ve třech výších podle věku dítěte. 4.Nárok na ………. má rodič (žena, muž), který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině. 5.………. - přispívá na náklady související s narozením prvního dítěte. Rodičovský příspěvek Porodné Přídavek na dítě

Zpracoval: Ing. Vladimír Havlík Bibliografie: KLÍNSKÝ,P. a MÜNCH, O.Ekonomika 4 pro OA a SŠ, Praha, Fortuna. ISBN