Také si myslíte, že to děláte správně?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
VÝŽIVA – základní složky potravy
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Škola: Praktická škola dvouletá
Tuky v dětském jídelníčku
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Výživové nároky u dospívajících
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Také si myslíte, že to děláte správně? Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí

Rodiče často ve výživě svých dětí chybují Některé chyby jsou zcela zřejmé Nedostatek ovoce a zeleniny Přemíra sladkostí, slazených nápojů Nevhodné (živočišné) tuky, smažené pokrmy Některé zásady jsou na první pohled správné Jedná se ale o doporučení pro dospělé, dětem mohou spíše ublížit

Zdroj: průzkum „Tajemství školních svačin“, 2006 Nízkotučné potraviny Mýtus: Nízkotučné potraviny je dobré dětem podávat, protože jsou prevencí nadváhy již od útlého věku Nízkotučné potraviny jsou určeny zejména lidem, kteří potřebují zhubnout, upravit hladinu cholesterolu nebo z jiného důvodu dodržovat dietu s nízkým obsahem tuku Dětem, a to ani obézním, se NEDOPORUČUJÍ! Děti potřebují dostatek tuků a energie pro růst a vývoj Přednostně by měly dostávat polotučné výrobky, občas nízkotučné nebo naopak tučnější Zdroj: průzkum „Tajemství školních svačin“, 2006

Máslo Mýtus Máslo je podle řady rodičů (a v poslední době i virálních e-mailů) přírodní, margaríny syntetické a do dětského jídelníčku tudíž nevhodné U dětí i dospělých by měly rostlinné tuky tvořit 2/3 a živočišné jen 1/3 z celkového příjmu tuků =>Technologie výroby másla i rostlinných tuků je velmi podobná, rostlinné tuky jsou rovněž přírodního původu =>Děti, které od útlého věku jedly více rostlinných tuků než živočišných, měly podstatně zdravější srdce a cévy

Sladkosti Mýtus Po sladkostech se tloustne a kazí se zuby, proto je dobré je zcela vyřadit z dětského jídelníčku Sladkosti sice děti ke svému životu vysloveně nepotřebují, v dnešní společnosti však není možné je před nimi po celý život „uchránit“ =>Vhodnější je naučit děti se sladkostmi zacházet a volit ty vhodnější (sušené ovoce, cereálie, ořechy, ovocné saláty)

Vláknina Mýtus Jako denní dávka vlákniny je doporučováno 25-30 g Množství 25-30 g je určeno dospělým, trávicí systém dětí není na tak velké množství vlákniny připraven => Pro doporučenou denní dávku dětí je určen následující výpočet: věk v letech + 5 g vlákniny

Mléko Mýtus Toto tvrzení nebylo zatím jednoznačně prokázáno Mléko zahleňuje, není tedy pro děti příliš vhodné Toto tvrzení nebylo zatím jednoznačně prokázáno Mléko a mléčné výrobky jsou navíc nezbytným zdrojem vápníků a plnohodnotných bílkovin =>Děti by měly jíst 2-3 porce mléčných výrobků => Samotné mléko nemusí, ale neměly by vynechávat zakysané mléčné výrobky

Vnitřnosti Mýtus Játra nebo ledviny v těle fungují jako filtr Vnitřnosti fungují jako „čistička“, ve které se usazují odpadní látky z těla a není tedy vhodné je podávat dětem Játra nebo ledviny v těle fungují jako filtr Odpadní látky se v nich neusazují, ale odcházejí z těla =>Vnitřnosti obsahují velké množství některých vitaminů nebo minerálních látek =>Občas je do dětského jídelníčku můžeme zařadit bez obav

Redukční dieta Mýtus Mé dítě trpí nadváhou, je třeba mu nasadit přísnou redukční dietu, aby shodilo kila Neodborně sestavená strava ale může pro dítě představovat riziko nedostatku některých důležitých látek Ani obézní děti by neměly „držet dietu“ a „shazovat kila“ Strava obézních dětí by měla odpovídat zásadám zdravé výživy Děti by neměly hubnout, ale pokud je to možné, svou váhu si udržet a vyrůst

Sójové potraviny Mýtus Sója patří mezi velmi moderní a zdraví prospěšné potraviny, je tedy vhodná i jako součást dětského jídelníčku Sója však obsahuje velké množství vlákniny, fytoestrogeny a tzv. antinutriční látky =>Dětem, zvláště malým, podávat spíše méně často nebo jen v malém množství

Strava dětí vs. dospělých Mýtus Dítě je vhodné stravovat podle stejných pravidel jako dospělého, jen je třeba zmenšit velikost porcí Je třeba vycházet z individuálních potřeb dítěte, jeho momentálního zdravotního stravu, růstové fáze, sportovní aktivity… =>Doporučení pro jednotlivé věkové skupiny na www.vyzivadeti.cz =>Jednoduchým ukazatelem správnosti výživy dítěte je jeho zdravotní stav, fyzická a psychická kondice a tělesná hmotnost

Děkuji za pozornost!