K návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlech MS RVŠ Praha, 22. 9. 2011 Jakub Fischer, předseda EK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Advertisements

Kontrola nakládání s dotacemi ze strany FÚ Ing. Jan Minařík prosinec 2010.
Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
Rozpočty územně samosprávných celků v roce 2011 Leden 2011.
Obecná část rozpočtového práva III
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Daňová teorie a politika
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. dubna 2013.
Věcný záměr zákona o vysokých školách - výstup z jednání legislativní komise JUDr. Marek Hodulík Sněm RVŠ,
Rozpočtové právo II 7. května 2014 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
Rozpočty územních samosprávných celků
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Vládní neziskové organizace
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Ekonomické aspekty veřejné správy
Financování regionálního školství
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Účetní závěrka a zveřejňování informací1 Bankovní účetnictví Účty emisní banky.
Úvod k účetnictví ÚSC.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Příjmy rozpočtů územní samosprávy v ČR Příjmy jsou: Daňové příjmy Daňové příjmy Nedaňové příjmy Nedaňové příjmy Kapitálové.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Obecná část rozpočtového práva II 14. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Obecná část rozpočtového práva II
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtová a fiskální politika
Obecná část finančního práva II
Rozpočet Evropské unie
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obsah veřejných rozpočtů III
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2011
Finanční účetnictví RADNICE
Ekonomické aspekty veřejné správy
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtová a fiskální politika
Místní rozpočtové jednotky
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

K návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlech MS RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK

Zákon o rozpočtových pravidlech Vládní návrh novely zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech (březen 2011), sněmovní tisk 287/0  tento návrh se vysokých škol prakticky netýkal Pozměňovací návrh Rozpočtového výboru PSP ČR ze dne , sněmovní tisk 287/1  výrazný zásah do chodu vysokých škol, viz dále Vládní návrh je nyní ve 3. čtení, sněmovní tisk 287/3, zařazeno na nyní probíhající schůzi

Vybrané části návrhu (1) § 3: Pro účely tohoto zákona se rozumí  h) peněžními prostředky státní pokladny souhrn peněžních prostředků na 11. účtech veřejných výzkumných institucí určených k příjmu podpor výzkumných záměrů nebo projektů výzkumu a vývoje ze státního rozpočtu podle zvláštního právního předpisu a dotací na další činnost ze státního rozpočtu, 12. účtech veřejných vysokých škol určených k příjmu příspěvků ze státního rozpočtu na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou a inovační, uměleckou nebo další tvůrčí činnost, k příjmu podpor výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ze státního rozpočtu podle zvláštního právního předpisu a dotací ze státního rozpočtu a Národního fondu.

Vybrané části návrhu (2) § 33 Správa prostředků státní pokladny: (1) Peněžní prostředky státní pokladny jsou odděleně vedeny na  11. účtech veřejných výzkumných institucí určených k příjmu podpor výzkumných záměrů nebo projektů výzkumu a vývoje ze státního rozpočtu podle zvláštního právního předpisu a dotací na další činnost ze státního rozpočtu,  12. účtech veřejných vysokých škol určených k příjmu příspěvků ze státního rozpočtu na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou a inovační, uměleckou nebo další tvůrčí činnost, k příjmu podpor výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ze státního rozpočtu podle zvláštního právního předpisu a dotací ze státního rozpočtu a Národního fondu. (2) Účty podřízené státní pokladně vede Česká národní banka. Účty podřízené státní pokladně jsou podřízeny jednotlivým souhrnným účtům státní pokladny, a to podle jednotlivých měn, ve kterých jsou účty státní pokladny vedeny. Souhrnné účty státní pokladny vede ministerstvu Česká národní banka. … (5) Zůstatky účtů podřízených státní pokladně jsou součástí vládní finanční statistiky a jejich evidenci zajišťuje ministerstvo. (6) Organizační složky státu a právnické osoby, které mají finanční vztah ke státní pokladně, jsou povinny poskytovat ministerstvu informace pro průběžné sledování vývoje peněžních prostředků a pro kontrolu jejich použití, a to podle pravidel stanovených ministerstvem. Tyto organizační složky státu a právnické osoby jsou dále povinny udělit České národní bance souhlas s poskytováním informací o stavu a pohybech na těchto účtech ministerstvu. (7) Peněžní prostředky státní pokladny nesmějí být umístěny mimo účty podřízené státní pokladně. Ministerstvo má právo kontrolovat, zda organizační složky státu a právnické osoby, které mají finanční vztah ke státní pokladně, nevkládají peněžní prostředky mimo účty podřízené státní pokladně.

Vybrané části návrhu (3) § 34 (3) Přebytky prostředků na jednotlivých souhrnných účtech státní pokladny může ministerstvo krátkodobě ukládat nebo investovat na finančním trhu. Ustanovení § 36 odst. 7 tím není dotčeno. Tyto operace nesmějí ohrozit nakládání s peněžními prostředky státní pokladny, zejména nesmějí ohrozit činnosti finančních nebo celních úřadů podle zvláštních právních předpisů, použití prostředků na účtech rezervních fondů organizačních složek státu a na účtech fondů kulturních a sociálních potřeb organizačních složek státu ani splnění požadavků na peněžní prostředky určené jako vlastní zdroje Evropských společenství. (4) Ministerstvo je oprávněno stanovovat termíny a rozsah platebního režimu na účtech podřízených souhrnným účtům státní pokladny a povolovat jeho výjimky.

Důsledky Veřejné vysoké školy jsou zákonem ustanoveny jako právnické osoby, jejichž specifické postavení včetně zásad financování a hospodaření je obsaženo ve speciálním zákoně – zákoně o vysokých školách. Výše uvedená ustanovení lze do značné míry chápat jako významné omezení suverenity, autonomie a samosprávného principu fungování vysokých škol jako právnických osob, výrazně překračující speciální právní úpravu. Ustanovení § 33 jsou v přímém rozporu s §18a odst. 2) vysokoškolského zákona, dle kterého „Příspěvek ministerstvo (školství) poskytne převodem ze svého účtu na bankovní účet veřejné vysoké školy“. Obdobné platí i pro navrhovaná ustanovení § 34 odst. (3), ve kterých se připouští použití příspěvku již poskytnutého státem veřejné vysoké škole na jiné účely (tj. vlastně zadržování prostředků státem a jejich použití ke krytí běžného schodku státního rozpočtu či krátkodobému investování). Ustanovení § 34 odst. (4) pak předjímá možnost průběžného zasahování ministerstva financí do běžného hospodaření veřejné vysoké školy formou nejspíše „schvalování jednotlivých výdajů“ či „stanovování limitů čerpání“ – přesněji nelze vzhledem k obecnosti ustanovení v tuto chvíli říci. Takto závažné změny jsou zjevně v rozporu také s § 92 zákona o vysokých školách, podle jehož odst. (3) kterého „Ministr projednává s reprezentací vysokých škol návrhy a opatření, která se vysokých škol významně týkají“.

Návrh usnesení Rada vysokých škol zásadně nesouhlasí s návrhem novely zákona č. 218/2000 Sb. ve znění pozměňovacího návrhu Rozpočtového výboru PSP ČR ze dne Pozměňovací návrh je v příkrém rozporu s platným zákonem o vysokých školách č. 111/1998 Sb., zásadně omezuje samosprávu a autonomii veřejných vysokých škol, výrazně zhoršuje podmínky pro jejich činnost a hospodárnost. Ve svých důsledcích znamená přímou podřízenost veřejných vysokých škol Ministerstvu financí. Případné přijetí uvedeného návrhu z důvodu přechodu na výrazně odlišný účetní systém povede ke kolapsu chodu vysokých škol. Pozměňovací návrh je taktéž v příkrém rozporu s připravovanou reformou terciárního vzdělávání, mezi jejíž deklarované cíle patří i posílení autonomie a odpovědnosti vysokých škol. Rada vysokých škol proto doporučuje řešit tuto situaci buď zamítnutím pozměňovacího návrhu rozpočtového výboru (tisk č. 287/1), nebo přijetím pozměňovacího návrhu podaného poslancem Doktorem.