Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neboj se hledat pomoc! (pro malé i velké)
Advertisements

Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
„EU peníze středním školám“
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Národní strategie protidrogové politiky
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Krátký intervenční program pro uživatele pervitinu
SOCIÁLNĚPATOLOGICKÉ JEVY
Návykové látky, alkaloidy, drogy
..a co jste o nich nevěděli
Označení DUM Fi- DUM Autor
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_12 - Závislosti
KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.
Název Nebezpečí kouření
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sociálně patologické jevy
Motivace a závislost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ZÁVISLOST TEMA:
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika ohrožující zdraví
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Patologické hráčství Bc. Balonová Soňa.
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Závislost, nebezpečná závislost

 - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji potřebuje) ke své existenci  - Závislostí na osobě se rozumí obvykle závislost na její péči, lásce nebo přítomnosti  - typicky za normálních okolností je například malé dítě závislé na svých rodičích  - Živé organismy jsou závislé na dostatku kvalitní potravy, vody a vzduchu atd

 Patologická závislost  - V jednom z psychiatrických významů je závislost nekontrolované nutkání opakovat své chování bez ohledu na jeho dlouhodobé důsledky  Příčiny závislosti  - Vznik závislosti je pravděpodobný u většiny látek nebo chování  - přímo způsobují intenzivní pocit úlevy a potěšení nebo zbavují bolesti

 - Pokud však tento přínos je spojen s výraznými škodami na zdraví nebo na společenských vztazích a člověk ztrácí schopnost přínosy a rizika racionálně zvažovat, jde o patologickou závislost  - Například strach působící při skoku z letadla je odměněn intenzivním požitkem který způsobuje adrenalin, když se otevře padák  - Návyk může také způsobovat pocit úlevy při kriminálním chování, běhu, kradení, násilí, hraní, testování, apod

 Příznaky závislosti  - Za příznaky patologické závislosti ve vztahu k psychoaktivní látce je považováno:  - Chuť (bažení, tzv. craving) vůči předmětu závislosti  - Vytlačování a zanedbávání jiných potřeb, např. přátel, koníčků  - Snížené sebeovládání specificky ve vztahu k předmětu závislosti, tj. například užívání látky i přes jasné vědomí její škodlivosti  - Abstinenční příznaky po vysazení

 - Zvyšování tolerance - tj. že osoba „snese“ čím dál větší množství a účinek je ve vztahu k množství čím dál menší, takže se zvyšuje potřeba

 Typy podle předmětu závislosti:  - Závislost na psychoaktivních látkách (drogách, psychofarmakách) - viz drogová závislost  - Závislost na činnosti:  - Patologické hráčství (gambling) - potřeba hrát hry (i počítačové)  - Kleptomanie – potřeba krást  - Nymfománie, hypersexualita  - Workoholismus (Workholismus)

 - Patologická závislost na osobě  - Žárlivost  - Existuje také závislost na informacích  Označení závislé osoby  - Osoba, která je závislá, se lidově nazývá „závislák“. Osoba závislá na drogách je narkoman či toxikoman. Osoba užívající tabák a (nikotin obsažené v cigaretách a zpravidla na něm závislá je kuřák. Osoba závislá na pití alkoholických nápojů je alkoholik.

 - Osoba závislá na práci je workoholik. Osoba závislá na hazardních hrách je gambler

 Nebezpečné závislosti  - v každé společnosti se vyskytují nežádoucí jevy, kterým se říká sociálně patologické  - tyto jevy mohou vyvolat u lidí návyk a následně závislost  - Mezi sociálně patologické jevy patří: drogy, alkohol, kouření, gemblérství, kriminalita, nezaměstnanost,...  - Společensky tolerované drogy : alkohol, nikotin, kofein

 - Toxikomanie : chorobná závislost na určité droze, jejímž užívání člověk neumí zvládnout svou vůlí a rozumem  - drogy se často dělí na měkké a tvrdé podle toho jak jsou nebezpečné pro lidský organismus  - to co je však pro jednoho malým rizikem může být pro druhého velmi nebezpečné 

 - Drogy stimulační : slouží k výkonosti a mobilizaci energetických zásob patří sem pervitin, kokain, extáze 

Děkuji za pozornost Jakub Gergela I1.C