Elektronická učebnice - II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
13.1 Kružnice, kruh Co mají obrázky společného?
Advertisements

VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
68.1 Podstatná jména rodu mužského – vzor stroj
16.1 Odčítání desítek V obchodě mají 70 krabiček mléka. Balí je po 10.
Trh a jeho zákonitosti.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
 VY_32_INOVACE_16_09  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
28.1 Jednotky obsahu metr čtverečný cm metr cm2 centimetr čtverečný
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
15.1 Principy tržního hospodářství
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
1. Základní ekonomické pojmy
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Opakování FINANČNÍ GRAMOTNOST
15.1 Sčítání desítek Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana Krenková.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Alternativní zdroje energie
VSTUPY A VÝSTUPY V EKONOMICE
Mikroekonomie I Formování trhu
Ten dělá to a ten zas tohle
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZAKLADNI.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
78.1 Procvičení a příklady: Sčítání v oboru 1 – 4. Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
02.1 Zdravý způsob života Ve zdravém těle zdravý duch.
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
12.1 Mimořádné události, IZS
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Dělba práce Pavel Šuranský.
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Elektronická učebnice - II
43.1 LOMENÉ VÝRAZY 3
Ten dělá to a ten zas tohle
Ekonomika jako ústřední topení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Domácnost a její potřeby. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Trh práce. Nabídka pracovních sil v naší republice je v krátkém časovém horizontu (v rámci roku, několika málo let) relativně neměnná. Poptávka po pracovních.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Ekonomika – základní pojmy.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Trh a tržní mechanismus TNH 1 (S-2)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výrobní činitelé v podniku
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 14.1 Výroba, obchod, služby Již v dávných dobách lidé pochopili, že když se budou věnovat jen jednomu druhu činnosti (místo aby dělali od všeho něco), vyrobí toho více (kvantita) a lépe (kvalita). Čím chceš být ty? Jaký obor tě zajímá? = dělba práce Autor: Mgr. Eva Zralá

DĚLBA PRÁCE = SPECIALIZACE Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 14.2 Co již víme o dělbě práce? Dělba práce se v průběhu vývoje lidské společnosti vyvíjela. DĚLBA PRÁCE = SPECIALIZACE mužské činnosti ženské činnosti cílem dělby práce: vyšší produktivita práce nižší náklady lepší technologické možnosti boj, lov, zpracování kovů sběr, příprava potravy zemědělství pastevectví řemesla obchod řemeslníci dělba práce: uvnitř rodiny uvnitř podniku ve státě mezi státy (např. v rámci EU) manufaktury výroba služby továrny

14.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 14.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? potřeby (v ekonomii) = pocit nedostatku, který si člověk (podnik, stát) uvědomuje, a usiluje o jeho překonání (uspokojení potřeby) statky = předměty záměrně používané k uspokojování lidských potřeb služby = užitečné činnosti, které jedni lidé provádějí pro druhé statky volné jsou volně k dispozici (např. denní světlo, vzduch) statky vzácné (ekonomické) jsou dostupné pouze v omezeném množství (např. ropa, elektřina) výrobní a nevýrobní odvětví výrobní faktory výsledkem činností je hmotný produkt = výrobek výsledkem činností je služba půda vzácný statek přírodní zdroje kapitál akumulované úspory (hmotného i nehmotného charakteru) práce lidská činnost, která přeměňuje přírodní zdroje v užitečné statky výsledkem použití pracovních sil je mzda výsledkem použití kapitálu je zisk nebo úrok

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 14.4 Co si řekneme nového? domácnosti její členové na trhu nakupují zboží (statky a služby), které potřebují ke svému životu zároveň nabízejí svou práci, aby si vydělali peníze potřebné k nákupům (zabezpečení potřeb) KOLOBĚH ZBOŽÍ A SLUŽEB konkrétní firma - pekárna S dělbou práce nezbytně souvisí nutnost obchodu. Specializovaní výrobci si vyměňují své výrobky a služby (buď přímo = výměnný obchod, nebo prostřednictvím peněz). firmy představitelé podniků či jednotliví podnikatelé nabízejí zboží a služby za účelem zisku nakupují vše, co k podnikání potřebují (suroviny, práci, stroje apod.)

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 14.5 Procvičení a příklady Musíme platit za výrobky a služby vždy v hotovosti? Znáš i jiné způsoby placení? Pojmenuj a rozliš výrobní a nevýrobní odvětví: Kterými výrobními faktory jsou tyto vstupy? činnost zedníka ropa stroje lekce konverzace od angličtináře automobily opracování polotovaru půda práce kapitál

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 14.6 Něco navíc pro šikovné Na základě příběhu znázorni jednoduchý koloběh zboží a služeb (znázorni vstupy a výstupy mezi jednotlivými subjekty), který funguje na tomto tichomořském ostrově. Samozřejmě předpokládejme, že se jedná o velmi zjednodušený obraz fungování ekonomiky! Pan White a jeho domorodí přátelé, manželé Johnsonovi, hospodaří na malém tichomořském ostrově jako jediní obyvatelé. Na ostrově působí dvě firmy: firma Waterfly, a. s., která dodává všem obyvatelům ostrova pitnou vodu, a firma X-Clothing, s.r.o., která pro všechny vyrábí oděvy. Pan White pracuje ve Waterfly, pan Johnson v X-Clothing. Paní Johnsonová občas nabízí panu Whiteovi k prodeji vypěstované potraviny a zároveň provozuje provizorní holičství. Vysvětli, co znamená, když se řekne: Nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci.

Types of goods in economics Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Civics 14.7 CLIL (Goods and services) FACTORS OF PRODUCTION land labour capital goods zboží services služby Types of goods in economics

14.8 Test znalostí Cílem dělby práce je mimo jiné: Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 14.8 Test znalostí Správné odpovědi: Cílem dělby práce je mimo jiné: a/ zvýšení výrobních nákladů b/ zvýšení nezaměstnanosti c/ prodloužení pracovní doby d/ zvýšení produktivity práce Mezi výrobní faktory nepatří: a/ výrobky b/ půda c/ práce d/ kapitál Mezi volné statky řadíme: a/ ropu b/ vzduch c/ elektřinu d/ potraviny Produkci nevýrobních odvětví nazýváme pojmem: a/ výrobky b/ statky c/ zboží d/ služby d b a

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 14.9 Použité zdroje, citace Janošková, Dagmar a kol.: Občanská výchova 8 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia, 1. vydání, Plzeň, FRAUS, 2005, ISBN 80-7238-393-0 slide 3 Skořepa Michal, Skořepová Eva: Finanční a ekonomická gramotnost pro základní školy a víceletá gymnázia - manuál pro učitele. 1.vydání, Praha, Scientia, 2008, ISBN 978-80-86960-40-1 slide 4 http://en.wikipedia.org/wiki/Good_%28economics%29 slide 7

14.10 Anotace Autor Mgr. Eva Zralá Období 01 – 06/2012 Ročník Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 14.10 Anotace Autor Mgr. Eva Zralá Období 01 – 06/2012 Ročník 8. a 9. ročník Klíčová slova Výroba, obchod, služby, dělba práce, výrobní a nevýrobní odvětví, výrobní faktory Anotace Prezentace zabývající se vývojem dělby práce, výrobními a nevýrobními odvětvími, koloběhem zboží a služeb v ekonomice.