Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Vzdělávání zaměstnanců
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Fáze dojednávání v poradenském rozhovoru, formulace cílů a tvorba plánu intervence Radka Janebová.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU: Ročník Téma všeobecné primární prevence Získané znalosti/ Získané dovednosti/ Žádoucí postoje žáků 6 Šikana a kyberšikana.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
a jeho využití u klientů po CMP
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Inspekce kvality sociálních služeb
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Minimální preventivní program Pražské centrum primární prevence.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Andrea Brožová Doubková
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“
aneb Assessment Centre a Development Centre
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Edukační standardy Beharková Natália.
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Zjišťování kvality poskytovaných sociálních služeb
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Andrea Brožová Doubková
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014 Individuální plánování osobního rozvoje a individuální přístup k osobám s postižením Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014

Individuální plány – rizikové situace Obecně: Rizikové situace obecně: - nedílnou součástí života každého člověka - zkušenosti potřebné např. při orientaci ve světě, budování sebevědomí či zodpovědnosti za sebe Právo na přiměřené riziko

Individuální plány – rizikové situace Rizikové situace – zvládá sám Rizikové situace – nezvládá sám – je třeba s nimi pracovat Plán - popis rizikové situace - význam této situace pro uživatele - jednotlivá rizika, co by mohlo ublížit - způsob zabezpečení konkrétních rizik

Individuální plánování Cíle semináře Seznámení s individuálním plánováním a individuálním přístupem k lidem s postižením využívané v sociální práci Seznámení s nástroji využívanými pro zjištění situace člověka Získat praktické informace o tom, jak se individuální plány vytváří a strukturují, proč je vytvářet a jak se využívají v praxi. Seznámení s prací s riziky a rizikovými situacemi, jak je zvládat a jak s nimi pracovat

Úvod do individuálního plánování Brainstorming: Co si představujete, když se řekne individuální plánování? Proč individuálně plánovat? Kdy je vhodné využívat individuální plánování? Jaké máte zkušenosti s individuálním plánováním?

Úvod do individuálního plánování Individuální plány (IP) z pohledu profesionálů: Ošetřovatelské Terapeutické Výchovné…..

Úvod do individuálního plánování IP využívané v sociální oblasti předpokládá: Aktivní zjišťování předpokladů a schopností člověka Aktivní účast lidí, kteří člověka nejvíce znají Definují žádoucí změny v životě člověka, vychází z jeho přání a potřeb

Úvod do individuálního plánování IP= opakující se cyklus: Ukončení poskytování služby Mapování Plánování podpory Vyhodnocení plánu Realizace plánu

Mapování Zjišťování situace člověka- pomáhá porozumět představám a potřebám člověka, se kterým individuálně plánujeme: Kruh vztahů Popis osobní historie Dovednosti, možnosti ve stanovených oblastech Třídění toho, co je důležité pro člověka Koblihové třídění Analýza potřeb člověka - pro nastavení potřebné podpory

Mapování - kruh vztahů rodina placená podpora Jiní důležití lidé přátelé

Mapování – osobní historie = seznam: - důležitých mezníků v životě - důležitých událostí v životě - vztahů k lokalitám

Mapování – třídění důležitého Co je důležité z hlediska člověka – činí jej šťastným, spokojeným, naplněným Co je důležité pro člověka z hlediska lidí kolem – zdraví, bezpečí, ocenění Rovnováha

Mapování – třídění důležitého Využití: Zamyšlení před rozhodnutím Každodenní nástroj Součást přehodnocování Počátek individuálního, rodinného, týmového plánu

Mapování – třídění důležitého Důležité pro člověka Důležité pro člověka z jeho pohledu z pohledu lidí kolem Je potřeba se naučit / znát

Mapování – analýza potřeb Co potřebuje ke zvýšení míry sociálního začleňování k osobnímu rozvoji k osobní spokojenosti k běžnému životu Navazuje na dovednosti, možnosti ve sledovaných oblastech při zjišťování situace

Individuální plány Kdo plánuje Role osob účastnících se plánování Možné podoby IP Struktura individuálního plánu Osobní cíle Rizika a jejich zvládání

Individuální plány Můj erb Mám rád/a Nemám rád/a Můj život nyní Moje sny

Individuální plány Kritéria dobře formulovaného cíle: Specifický a konkrétní Měřitelný Akceptovatelný, přijatelný Reálný a realizovatelný Termínovaný

Individuální plány Kritéria dobře formulovaného cíle: je pro zájemce významný, přínosný vychází z jeho potřeb je představitelný /malý/, realistický je konkrétní, jasně formulovaný lze vyhodnotit je pozitivně nastavený /co zájemce chce, aby bylo…/ jeho splnění stojí uživatele úsilí je v možnosti služby

Individuální plány Znaky kvalitního IP: Je jedinečný pro každého uživatele Musí odpovídat aktuální potřebě podpory v jednotlivých oblastech, musí reagovat na zvyšování/snižování dovedností, ke kterým většinou v průběhu poskytování služby dochází; Poskytované služby musí rovněž odpovídat individuálnímu plánu Definuje jak budou služby poskytovány Je zdrojem informací pro pracovníky poskytující služby uživateli

Individuální plány Znaky kvalitního IP: Obsahuje kroky vedoucí k naplnění cíle Obsahuje měřitelný, vyhodnotitelný osobní cíl Provází každodenní život uživatele – je používaný Obsahuje projevy libosti a nelibosti u uživatelů, kteří nekomunikují verbálně Uživatel do něj může nahlížet a požadovat jeho změnu Je zaměřený do budoucnosti, čerpá z minulé a současné situace uživatele Směřuje k tomu, aby byl uživatel co nejméně závislý na sociální službě

Individuální plány Co není IP: Záznam o poskytování služby Slohové cvičení Místo pro zaznamenávání osobních názorů pracovníků na uživatele Sociální anamnéza Duplicitní zdravotnická dokumentace

Individuální plány – rizikové situace Obecně: Rizikové situace obecně: - nedílnou součástí života každého člověka - zkušenosti potřebné např. při orientaci ve světě, budování sebevědomí či zodpovědnosti za sebe Právo na přiměřené riziko

Individuální plány – rizikové situace Rizikové situace – zvládá sám Rizikové situace – nezvládá sám – je třeba s nimi pracovat Plán - popis rizikové situace - význam této situace pro uživatele - jednotlivá rizika, co by mohlo ublížit - způsob zabezpečení konkrétních rizik

Děkuji za pozornost.